Пуповац: Срби у Хрватској забринути

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац изјавио је, поводом откривања спомен-бисте кардиналу Католичке цркве у Хрватској Алојзију Степинцу, да су српска и друге мањинске заједнице, које су страдале од усташког режима, забринуте због умањивања геноцида према Србима, Ромима и Јеврејима, посебно у Јасеновцу и Јадовну.

Регион 11.02.2017 | 10:37
Пуповац: Срби у Хрватској забринути
Пуповац је за "Новости" рекао да је забрињавајуће и то што у Хрватској не желе да сачекају резултат комисије, коју је папа Фрања иницирао између Католичке цркве у Хрватској и Српске православне цркве, око утврђивања одговорности Степинца.

 Како је констатовао, откривањем споменика у Осијеку директно се иде против могућег усаглашавања ставова цркава.

"Забринути смо и због плоче у Јасеновцу и порука 'За дом спремни' и због рехабилитације оних који су својим деловањем помагали усташки режим и његове идеје или нису спречавали евидентне страхоте", нагласио је Пуповац.

Споменик загребачком надбискупу, кардиналу Степинцу откривен је у четвртак у Осијеку, дан уочи 57. годишњице његове смрти, 10. фебруара 1960.

Иначе, овај споменик Степинцу, кога су хрватске правосудне институције прошле године рехабилитовале, постављен је у години у којој мешовита католичко-православна комисија тек треба да утврди да ли је Степинац био злочинац.

Трећи састанак те комисије биће одржан 13. и 14. фебруара у Новом Саду, а на њему ће, како се очекује, СПЦ представити доказе да је католички надбискуп Степинац активно учествовао у стварању Независне Државе Хрватске (НДХ) и њеној геноцидној политици.

Комисија је формирана на иницијативу папе Фрање како би укрстила историјске аргументе и расветлила улогу и одговорност Степинца за злочине НДХ током Другог светског рата.

Закључци рада Мешовите комисије, која ће се састати још у Подгорици и Славонској Пожеги, очекују се крајем године.

Од тих закључака Комисије зависи да ли ће Ватикан прогласити Степинца светим.

Извор: Агенције/Новости

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Пендула

11.02.2017 09:50

Теско је бити мањина на Балкану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2017 09:57

А брете вајик забринути онда би други требали помрити...

Name

бск

11.02.2017 09:58

Какви срби нема висе срба у хрватској прави срби су протерани или отисли сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

11.02.2017 10:11

Г.Пуповац зар мислите да је хрватима у Србији драго и да не треба да их брине рехабилитација Драже и четничког покрета??????Надам се објави коментара јер изниосим само чињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере

11.02.2017 10:48

Колико ми је познато,ви сте и Мадјари убијали Србе и бацали у Дунав?' Гдје то Дразин логор постојао или кланица за људе???

Name

цобер

11.02.2017 11:30

Реwреререр Ако гледаш ко је више коме зла нанио у праву сиАл ја знам и читав свијет у прошлом систему на основу чињеница суђено и усташама и четницима и оба покрета законом забрањенаАко је Србија рехабилитовала Дражу и четнички покрет по ком закону Хрватска не може рехабилитовати усташе и усташство????????????

Name

ре цобер

11.02.2017 14:58

Колико видим ти незназ ниста?? У којој војсци се требао налазити генерал Краљевине Југославије?? Цетници су регуларна војска Краљевине,као и Домобрани.То двоје мозес поредити заједно а не устасе.

Name

цобер

11.02.2017 15:52

@ ре цобер Не говорим ја ко је којој војсци припадао веч ко је убијао .клао ЦИВИЛЕ и ко је осуђен за та дјела. а то су биле усташе и четници који су чак и по Србији клали и убијали цивиле.Прогуглај мало ништа те не кошта нису Гебелсова времена.

Name

X

11.02.2017 13:52

У 'рватској има само 'рвата православне вјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пума

11.02.2017 14:54

Од национализма се не живи а шта да се ради кад су нам убацили мржњу међу нас лоша нам је прошлост да би нам будућност била добра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

11.02.2017 21:41

Гријесис друзе, на Балкану се од национализма најбоље зиви. На тудјој несреци и крви, највеци је профит.

Name

Освит

12.02.2017 22:02

Не постоји ваљда мањи простор по којем се просипа висе мрзње.Ових дана су цак и вјерске воде позвале на мир, надам се искрено,јер оне које су позвали нису то цули.На сцени је најгрубље фалцификовање историје и рехабилитације злоцина и злоцинаца. Посљедња у низу је изградња споменика Бугојанској устаској групи која је упала у Југославију 1972године у Љубуском, цетницки покрет у Србији је прогласен ослободилацким и антифасистицким а партизански у цитавом региону злоцинацким.Цитав регион је платио и јос це дуго плацати огромну цијену сто се деведесетих нису појавили партизани,не као.представници комуниста него заститници граданског друства на овим просторима.Клеронационализам је зло које је убијало и убија овај простор.

ОДГОВОРИТЕ