Pupovac: Srbi u Hrvatskoj zabrinuti

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je, povodom otkrivanja spomen-biste kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu, da su srpska i druge manjinske zajednice, koje su stradale od ustaškog režima, zabrinute zbog umanjivanja genocida prema Srbima, Romima i Jevrejima, posebno u Jasenovcu i Jadovnu.

Region 11.02.2017 | 10:37
Pupovac: Srbi u Hrvatskoj zabrinuti
Pupovac je za "Novosti" rekao da je zabrinjavajuće i to što u Hrvatskoj ne žele da sačekaju rezultat komisije, koju je papa Franja inicirao između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve, oko utvrđivanja odgovornosti Stepinca.

 Kako je konstatovao, otkrivanjem spomenika u Osijeku direktno se ide protiv mogućeg usaglašavanja stavova crkava.

"Zabrinuti smo i zbog ploče u Jasenovcu i poruka 'Za dom spremni' i zbog rehabilitacije onih koji su svojim delovanjem pomagali ustaški režim i njegove ideje ili nisu sprečavali evidentne strahote", naglasio je Pupovac.

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti, 10. februara 1960.

Inače, ovaj spomenik Stepincu, koga su hrvatske pravosudne institucije prošle godine rehabilitovale, postavljen je u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija tek treba da utvrdi da li je Stepinac bio zločinac.

Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

Od tih zaključaka Komisije zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Izvor: Agencije/Novosti

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Pendula

11.02.2017 09:50

Tesko je biti manjina na Balkanu!

ODGOVORITE
Name

Re

11.02.2017 09:57

A brete vajik zabrinuti onda bi drugi trebali pomriti...

Name

bsk

11.02.2017 09:58

Kakvi srbi nema vise srba u hrvatskoj pravi srbi su proterani ili otisli sami.

ODGOVORITE
Name

cober

11.02.2017 10:11

G.Pupovac zar mislite da je hrvatima u Srbiji drago i da ne treba da ih brine rehabilitacija Draže i četničkog pokreta??????Nadam se objavi komentara jer izniosim samo činjenice.

ODGOVORITE
Name

rere

11.02.2017 10:48

Koliko mi je poznato,vi ste i Madjari ubijali Srbe i bacali u Dunav?' Gdje to Drazin logor postojao ili klanica za ljude???

Name

cober

11.02.2017 11:30

Rewrererer Ako gledaš ko je više kome zla nanio u pravu siAl ja znam i čitav svijet u prošlom sistemu na osnovu činjenica suđeno i ustašama i četnicima i oba pokreta zakonom zabranjenaAko je Srbija rehabilitovala Dražu i četnički pokret po kom zakonu Hrvatska ne može rehabilitovati ustaše i ustašstvo????????????

Name

re cober

11.02.2017 14:58

Koliko vidim ti neznaz nista?? U kojoj vojsci se trebao nalaziti general Kraljevine Jugoslavije?? Cetnici su regularna vojska Kraljevine,kao i Domobrani.To dvoje mozes porediti zajedno a ne ustase.

Name

cober

11.02.2017 15:52

@ re cober Ne govorim ja ko je kojoj vojsci pripadao več ko je ubijao .klao CIVILE i ko je osuđen za ta djela. a to su bile ustaše i četnici koji su čak i po Srbiji klali i ubijali civile.Proguglaj malo ništa te ne košta nisu Gebelsova vremena.

Name

X

11.02.2017 13:52

U 'rvatskoj ima samo 'rvata pravoslavne vjere.

ODGOVORITE
Name

puma

11.02.2017 14:54

Od nacionalizma se ne živi a šta da se radi kad su nam ubacili mržnju među nas loša nam je prošlost da bi nam budućnost bila dobra.

ODGOVORITE
Name

Djekna

11.02.2017 21:41

Grijesis druze, na Balkanu se od nacionalizma najbolje zivi. Na tudjoj nesreci i krvi, najveci je profit.

Name

Osvit

12.02.2017 22:02

Ne postoji valjda manji prostor po kojem se prosipa vise mrznje.Ovih dana su cak i vjerske vode pozvale na mir, nadam se iskreno,jer one koje su pozvali nisu to culi.Na sceni je najgrublje falcifikovanje istorije i rehabilitacije zlocina i zlocinaca. Posljednja u nizu je izgradnja spomenika Bugojanskoj ustaskoj grupi koja je upala u Jugoslaviju 1972godine u Ljubuskom, cetnicki pokret u Srbiji je proglasen oslobodilackim i antifasistickim a partizanski u citavom regionu zlocinackim.Citav region je platio i jos ce dugo placati ogromnu cijenu sto se devedesetih nisu pojavili partizani,ne kao.predstavnici komunista nego zastitnici gradanskog drustva na ovim prostorima.Kleronacionalizam je zlo koje je ubijalo i ubija ovaj prostor.

ODGOVORITE