Кина:У сукобу не би било побједника

Из сукоба Кине и САД нико не би изашао као побједник, рекао је данас кинески министар спољних послова Ванг Ји, јавља Ројтерс, уз оцјену да он настоји да ублажи тензије између двије земље које су се појачале након избора Доналда Трампа за америчког предсједника.

Свијет 07.02.2017 | 17:16
Кина:У сукобу не би било побједника
Кина Ванг је, послије састанка са аустралијском колегиницом Џулијом Бишоп у пријестоници Аустралије, истакао да је Кина посвец́ена миру.

„Не може бити сукоба између Кине и САД, јер ц́е обје стране изгубити, а ниједна од те двие стране то себи не може да дозволи“, рекао је шеф кинеске дипломатије новинарима у Канбери.

Он је, међутим, позвао глобалне лидере да одбаце протекционизам, који је Трамп подржао својим економским плановима у којима Америку ставља на прво мјесто.

„Важно је снажно се посветити отвореној свјетској економији. Важно је водити економску глобализацију ка вец́ој инклузивности и широј заједничкој користи на одрживији начин“, нагласио је Ванг.

Односи између Кине и САД погоршали су се након што је Трамп у децембру узнемирио Пекинг својим телефонским разговором са тајванском предсједницом Цај Ингвен и пријетњама наметањем тарифа на робу увезену из Кине, подсјец́а британска агенција.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар