Ф1: Крај „МП 4“ и улазак у „МЦЛ“ еру Мекларенових болида!

Први пут после 1981. године Мекларен мења име свог болида!

Остали спортови 22.02.2017 | 09:45
Ф1: Крај „МП 4“ и улазак у „МЦЛ“ еру Мекларенових болида!
Екипа Мекларена одлучила је да раскрсти са традицијом. Од 1981. године њихови болиди носили су префикс „МП 4“ све до данас. Нова шифра за Мекларенов поход у најбржем циркусу је „МЦЛ 32“! По овим словима ћемо убудуће препознавати болиде славне екипе.

За оне којима ова слова не значе пуно, важно је напоменути да је чувено „МП“ настало као плод сарадње Мекларена и Малборо бренда почетком осамдесетих година. Пошто екипа данас креће у новом смеру, одлучено је да је и болид потребно другачије крстити.

Традиција Мекларена захтева да кажемо да ћемо прошлогодишњи болид Фернанда Алонса иЏенсона Батона запамтити као послдњи „МП 4 - 31“ у историји. Појашњења ради, бар до сада „МП 4“ је био стални симбол, а из сезоне у сезону екипа је додавала по један број како би означила колико је еволуција имало њихово возило до актуелног тренутка.

Како се сада ствари мењају, нова „МЦЛ“ ознака добила је и број 32 приде. То само значи да је после 31. болида на реду 32. из радионице брзине Мекларен Хонде.

Ко се не сећа, рећи ћемо да је Мекларен после јако лоше сезоне 1994, већ 1995. ушло у сарадњу са Мерцедесом. Тако је настао „МП 4-10“ болид кога је возио чувени Мика Хакинен. Уследиле су године напретка уз тандем Култард – Хакинен! Мекларен је тада могао да се похвали како у својим недрима има светски популаран возачки дуо. Споменимо и Кимија Рајконена и Луиса Хамилтона који су у овој екипи у годинама које су следиле одиграли значајне роле. Да не би били непрецизни, морамо рећи да је већина великана најбржег циркуса прошла кроз Мекларенове одаје. Због тога је свако даље набрајање имена потпуно излишно.

Уместо закључка, треба ставити три тачке на причу која ће се наставити већ 23. фебруара, Меклареновом презентацијом болида за нову сезону.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар