F1: Kraj „MP 4“ i ulazak u „MCL“ eru Meklarenovih bolida!

Prvi put posle 1981. godine Meklaren menja ime svog bolida!

Ostali sportovi 22.02.2017 | 09:45
F1: Kraj „MP 4“ i ulazak u „MCL“ eru Meklarenovih bolida!
Ekipa Meklarena odlučila je da raskrsti sa tradicijom. Od 1981. godine njihovi bolidi nosili su prefiks „MP 4“ sve do danas. Nova šifra za Meklarenov pohod u najbržem cirkusu je „MCL 32“! Po ovim slovima ćemo ubuduće prepoznavati bolide slavne ekipe.

Za one kojima ova slova ne znače puno, važno je napomenuti da je čuveno „MP“ nastalo kao plod saradnje Meklarena i Malboro brenda početkom osamdesetih godina. Pošto ekipa danas kreće u novom smeru, odlučeno je da je i bolid potrebno drugačije krstiti.

Tradicija Meklarena zahteva da kažemo da ćemo prošlogodišnji bolid Fernanda Alonsa iDžensona Batona zapamtiti kao posldnji „MP 4 - 31“ u istoriji. Pojašnjenja radi, bar do sada „MP 4“ je bio stalni simbol, a iz sezone u sezonu ekipa je dodavala po jedan broj kako bi označila koliko je evolucija imalo njihovo vozilo do aktuelnog trenutka.

Kako se sada stvari menjaju, nova „MCL“ oznaka dobila je i broj 32 pride. To samo znači da je posle 31. bolida na redu 32. iz radionice brzine Meklaren Honde.

Ko se ne seća, reći ćemo da je Meklaren posle jako loše sezone 1994, već 1995. ušlo u saradnju sa Mercedesom. Tako je nastao „MP 4-10“ bolid koga je vozio čuveni Mika Hakinen. Usledile su godine napretka uz tandem Kultard – Hakinen! Meklaren je tada mogao da se pohvali kako u svojim nedrima ima svetski popularan vozački duo. Spomenimo i Kimija Rajkonena i Luisa Hamiltona koji su u ovoj ekipi u godinama koje su sledile odigrali značajne role. Da ne bi bili neprecizni, moramo reći da je većina velikana najbržeg cirkusa prošla kroz Meklarenove odaje. Zbog toga je svako dalje nabrajanje imena potpuno izlišno.

Umesto zaključka, treba staviti tri tačke na priču koja će se nastaviti već 23. februara, Meklarenovom prezentacijom bolida za novu sezonu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar