ДЕР БЕСТЕ - Роџер Федерер 18!

Швајцарски тенисер славио у финалу Аустралијан опена након пет сетова велике, али не баш нарочито лепе и квалитетне борбе са Рафаелом Надалом. Подигавши 18. гренд слем пехар у каријери мештар из Базела је зацементирао оно што се одавно зна...

Тенис 30.01.2017 | 00:00
ДЕР БЕСТЕ - Роџер Федерер 18!
Роџер Федерер је коначно освојио тај толико чекани 18. гренд слем! Швајцарски ас је у финалу Аустралијан опена савладао вечног ривала, Рафаела Надала са 3:2, по сетовима 6:4, 3:6, 6:1, 6:3, 6:4. На 18. гренд слем је чекао четири и по године пошто је претходни пехар подигао на Вимблдону 2012.

За разлику од 2009, када су први и једини пут одиграли један против другог финале Аустралијан опена, Рафаел Надал сада није славио против свог највећег ривала. Швајцарац је тако дошао до тпете победе на првом герд слему сезоне, само једне мање од Новака Ђоковића. Надал је остао на 14 гре4нд слем пехара

Први сет је био изузетно динамичан, као што се и очекивало. Оба аса су у ме ушла опасно загрејана, тако да је све "прштало". Добри потези виђени су са обе стране, а посебно је било инетресантан Роџероов "пинг-понг тенис" пошто је инсиститао да буде на самој линији готов све време меча, тако да је често био приморан да удара волеје и полуволеје. Ипак, некако је успео... 

Како је време пролазило, тако је и квалитет тениса опадаа. И то местимично, час код Федерера, час код Надала. Тако се кретао и резултат. Шпанац је успео да врати мило за драго Швајцарцу већ у другом сету, да би потом нагло "пао" освојивши само један гем у трећем делу финала. У његовом стилу, одмах се физички и психички опоравио направивши брејк већ на почетку четвртог сета.

Умор који их је стигао, пошто су и један и други одиграли по два меча у пет сетова на Аустралијан опену, од којих је један био полуфинале, почео је од четвртог сета да утиче на развој ситуације. И то углавном Надалу у корист. Шпанац није бриљирао, али је имао више енергије од 35-годишњег противника који је због слабијег кретања почео да прави све више неизнуђених грешака. Квалитет тениса у финалу није био на највишем нивоу, Био је добар, али чини се ни близу ономе што би евентуално приказали Новак и Енди да се нису "саплели".

Слично као и у полуфиналу, Федерер је пре почетка завршног сета потражио помоћ лекара, а онда је кренула борба на све или ништа. И први је до брејка, и то већ у првом гему стигао Бик са Мајорке. Федекс се вратио повевши 4:3, да би потом поновио брејк за 5:3. И то је био крај, пошто је Федекс успео да некако сломи жилав отпор великог ривала.

Захваљујући овом тријумфу Федерер ће се са 17. попети на 10. позицију на АТП листи, док ће Надал са деветог места доћи до шестог. Швајцарцу је за тријумф припало астрономских 2.573.330 евра, а Шпанцу 1.321.258.

Истина је да му је ова изузетно брза подлога, постављена пре само три месеца на Род Лејвер арени изузетно одговарала. Истина је и да је иза њега барем 80 посто навијача и љубитеља тениса. Истина је и да су уз њега највећи спонзори и најјаче фирме, чак и естаблишмент АТП-а. Истина је и да никада није оскудевао у животу. Истина је и да су Ђоковић и Мари рано испали са првог гренд слема сезоне и тако му умногоме олакшали посао. Све је то истина. Али је истина је и да је најбољи тенисер свих времена.

 Јер тих 18 гренд слем титула још нико није дограбио сем Роџера Федерера. Све остало пада у воду. Поред гомиле трофеја оно што издваја мештера из Базела је његов јединствен стил, некаква мешавина тениса и балета. Његов једноручни бекхенд је и даље најлепши и најубојитији на свету, а о форхенду, сервисима, смечевима али и самим кретњама по терену да не причамо. Ако се уз то дода готово аристократски беспрекорно држање, јасно је зашто је толико омиљен широм планете која је својски прославила његов трофеј чекајући га четири и по године. 

Уколико се било ко изједначи по броју освојених гренд слем пехара биће већи од њега, јер он је већину трофеја освојио када се тур "испоразнио", упавши у смену генерација. Али, када су Рафа и Ноле стасали, све се променило. Јер ово му је "тек" други гренд слем од Аустралијан опена 2010.

За то време један мршави Београђанин је освојио 11 највећих трофеја.

Чекање се исплатило.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар