Бањалучку "Топлану" мијењати из коријена

Говорити о санацији бањалучке "Топлане" подразумијева најприје веома стручну и јасну дефиницију постојеће ситуације, односно разлога који су је довели до минуса од 85 милиона КМ, сматрају економисти.

Република Српска 28.01.2017 | 11:17
Бањалучку "Топлану" мијењати из коријена
Према њиховим ријечима, најквалитетнија рјешења не морају се тражити код скупих страних кредитора, већ на Бањалучком универзитету, гдје ради цијели тим стручњака.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, рекао је да се сезона мора покушати привести крају, иако је ексклузивни добављач, фирма ХИГАТ, престао испоручивати мазут на минус 10 степени и поред дате гаранције.

"Чак и са гаранцијом од пет милиона КМ неће да испоручује мазут, а истовремено путем медија води кампању против набавке било каквог мазута", казао је у петак Радојичић. Питали смо економисте како виде излаз из ситуације у којој се нашла "Топлана".



Горан Радивојац, професор на Економском факултету:

Проблем "Топлане" тиња годинама, али оно што мене чуди је зашто Бањалука као универзитетски град не уђе у кооперацију са Бањалучким универзитетом.

Имамо тимове на Технолошком, Машинском и Архитектонскограђевинском, па и Правном факултету, гдје ради цијели тим стручњака, који би дали веома квалитетно, а много јефтиније рјешење. Тако бисмо направили најквалитетније рјешење како се град може гријати наредних 3040 година.



Зоран Павловић, економски аналитичар:

Као прво, никакве интервенције се не раде зими јер се тада само планира, а оно што би требало урадити је да се у летњем периоду ураде сви ремонти. Дакле, сада је право време да се ситуација изанализира са техничке, технолошке, економске, комерцијалне и сваке друге стране.

Према мојим информацијама, "Топлана" је прилично неефикасна и у испоручивању топлотне енергије зато што је лоцирана на једном месту, а греје цео град, па су губици велики.

С друге стране, користи се енергент који више није јефтин. Град се шири и зато мора постојати потпуно нови концепт што подразумева нешто што се зове енергане, које би биле распоређене на различитим местима у граду.

Наивно је мислити да се све то може санирати у кратком року, али рационализацијом пословања и трошкова може се довести до тога да се губици смањују, а стварају услови за зараду.



Предраг Дудуковић, члан Удружења економиста СWОТ:

У "Топлани" се ствари морају мијењати из темеља. Мазут је скупо гориво, а лоша мрежа узрокује велике губитке. Не знам колико би то било добро за потрошаче, али најбоље рјешење за "Топлану" је да се уђе у јавноприватно партнерство јер приватне фирме више воде рачуна о предузећима.

Нико неће да улаже, а банке су ту да је условљавају јер се без тог новца доводи у питање гријање у граду. Највећу одговорност за садашње стање сноси менаџмент јер се поставља питање досадашње набавке мазута и цијена по којима је набављан.

Није исто кад мазут купујете у мају или у сезони, јер су цијене сада, наравно, више. Било је исплатније задужити се у мају и купити мазут па платити камате, него чекати зиму јер добављач може да уцјењује како жели.

Извор: Независне
Фото: Независне

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

28.01.2017 10:50

Нека то ријеси нацелник опстине, има плату 5000КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

28.01.2017 11:26

Има ресења, све искљуцит ко неплаца редовно.

Name

Бл

28.01.2017 18:19

Ста цемо плацати редовно кад је гријање никакво или га нема, саљу рацуне а не испуњавају своје обавезе, кад се цовјек зали они га тузе. Банда неспособна.

Name

Ријешио неријешио

28.01.2017 11:45

Градоначелнику остаје плата велика.Проблем је у неодговорности.Можда би дугорочно најбоље било ријешење изградња нове топлане са новим енергетнима а то би подразумијевало и дизање великог кредита на републичком нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

28.01.2017 11:46

За 24 х се мозе све рјесити...али коме је у интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган БЛ

28.01.2017 14:36

Улице пуна рупа, ивичњаци пропадају, на шахтове си бубреге истресеш, комплет подземна инсталација без пројеката и плана, урбанистички план се не поштује, паркове смо изгубили, игралишта нема довољно, улице и тротоари су лоше очишћени, градски буџет презадужен....од индустријског богатог града до административно презадуженог...хвала Вам политичари и тајкуни на свему...

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

29.01.2017 09:32

Хвала на Одговору а и то је мало.То су све произвели ови струцњациили њихови уценици ни су ста науцили, видјели а незнају се ни стидјети јер су презобразни.

Name

ФЦУК ЕАСТ-WЕСТ

28.01.2017 18:00

Игоре, рецимо наплати 20 милиона од клосара сто сте им земљу поклонили? Мој ти Игоре, ´дје це ти дуса! Јос све то радис под окриљем Еаст-Wест сектаса који су те натјерали на то да ојадис свој народ!! Кредит и само кредит! Убиј СРБина, то вам је мото, вама сектасима, трилатералцима, УДБА-сима, снсд- ОВЦАМА! Пробуди се, и реци не ДЈАВОЛУ! Толико си посједнут да ти је и тен црн (не од сунца), толико те дуса боли... Немас боје, безлицан си! Као марионета. Ста као, па ти и јеси марионета. Довољно је да казес НЕ, доста је! Мозда ти се и врати осмјех на лице. ;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

29.01.2017 08:17

Игор на иницијацију отишао, машницу као симбол носио, још се убацио да се услика са што више рангираним. Сад ћемо тек на..бати.