Banjalučku "Toplanu" mijenjati iz korijena

Govoriti o sanaciji banjalučke "Toplane" podrazumijeva najprije veoma stručnu i jasnu definiciju postojeće situacije, odnosno razloga koji su je doveli do minusa od 85 miliona KM, smatraju ekonomisti.

Republika Srpska 28.01.2017 | 11:17
Banjalučku "Toplanu" mijenjati iz korijena
Prema njihovim riječima, najkvalitetnija rješenja ne moraju se tražiti kod skupih stranih kreditora, već na Banjalučkom univerzitetu, gdje radi cijeli tim stručnjaka.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da se sezona mora pokušati privesti kraju, iako je ekskluzivni dobavljač, firma HIGAT, prestao isporučivati mazut na minus 10 stepeni i pored date garancije.

"Čak i sa garancijom od pet miliona KM neće da isporučuje mazut, a istovremeno putem medija vodi kampanju protiv nabavke bilo kakvog mazuta", kazao je u petak Radojičić. Pitali smo ekonomiste kako vide izlaz iz situacije u kojoj se našla "Toplana".



Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu:

Problem "Toplane" tinja godinama, ali ono što mene čudi je zašto Banjaluka kao univerzitetski grad ne uđe u kooperaciju sa Banjalučkim univerzitetom.

Imamo timove na Tehnološkom, Mašinskom i Arhitektonskograđevinskom, pa i Pravnom fakultetu, gdje radi cijeli tim stručnjaka, koji bi dali veoma kvalitetno, a mnogo jeftinije rješenje. Tako bismo napravili najkvalitetnije rješenje kako se grad može grijati narednih 3040 godina.



Zoran Pavlović, ekonomski analitičar:

Kao prvo, nikakve intervencije se ne rade zimi jer se tada samo planira, a ono što bi trebalo uraditi je da se u letnjem periodu urade svi remonti. Dakle, sada je pravo vreme da se situacija izanalizira sa tehničke, tehnološke, ekonomske, komercijalne i svake druge strane.

Prema mojim informacijama, "Toplana" je prilično neefikasna i u isporučivanju toplotne energije zato što je locirana na jednom mestu, a greje ceo grad, pa su gubici veliki.

S druge strane, koristi se energent koji više nije jeftin. Grad se širi i zato mora postojati potpuno novi koncept što podrazumeva nešto što se zove energane, koje bi bile raspoređene na različitim mestima u gradu.

Naivno je misliti da se sve to može sanirati u kratkom roku, ali racionalizacijom poslovanja i troškova može se dovesti do toga da se gubici smanjuju, a stvaraju uslovi za zaradu.



Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista SWOT:

U "Toplani" se stvari moraju mijenjati iz temelja. Mazut je skupo gorivo, a loša mreža uzrokuje velike gubitke. Ne znam koliko bi to bilo dobro za potrošače, ali najbolje rješenje za "Toplanu" je da se uđe u javnoprivatno partnerstvo jer privatne firme više vode računa o preduzećima.

Niko neće da ulaže, a banke su tu da je uslovljavaju jer se bez tog novca dovodi u pitanje grijanje u gradu. Najveću odgovornost za sadašnje stanje snosi menadžment jer se postavlja pitanje dosadašnje nabavke mazuta i cijena po kojima je nabavljan.

Nije isto kad mazut kupujete u maju ili u sezoni, jer su cijene sada, naravno, više. Bilo je isplatnije zadužiti se u maju i kupiti mazut pa platiti kamate, nego čekati zimu jer dobavljač može da ucjenjuje kako želi.

Izvor: Nezavisne
Foto: Nezavisne

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Banjalucanin

28.01.2017 10:50

Neka to rijesi nacelnik opstine, ima platu 5000KM.

ODGOVORITE
Name

Brzi

28.01.2017 11:26

Ima resenja, sve iskljucit ko neplaca redovno.

Name

Bl

28.01.2017 18:19

Sta cemo placati redovno kad je grijanje nikakvo ili ga nema, salju racune a ne ispunjavaju svoje obaveze, kad se covjek zali oni ga tuze. Banda nesposobna.

Name

Riješio neriješio

28.01.2017 11:45

Gradonačelniku ostaje plata velika.Problem je u neodgovornosti.Možda bi dugoročno najbolje bilo riješenje izgradnja nove toplane sa novim energetnima a to bi podrazumijevalo i dizanje velikog kredita na republičkom nivou.

ODGOVORITE
Name

Xx

28.01.2017 11:46

Za 24 h se moze sve rjesiti...ali kome je u interesu.

ODGOVORITE
Name

Dragan BL

28.01.2017 14:36

Ulice puna rupa, ivičnjaci propadaju, na šahtove si bubrege istreseš, komplet podzemna instalacija bez projekata i plana, urbanistički plan se ne poštuje, parkove smo izgubili, igrališta nema dovoljno, ulice i trotoari su loše očišćeni, gradski budžet prezadužen....od industrijskog bogatog grada do administrativno prezaduženog...hvala Vam političari i tajkuni na svemu...

ODGOVORITE
Name

komsija

29.01.2017 09:32

Hvala na Odgovoru a i to je malo.To su sve proizveli ovi strucnjaciili njihovi ucenici ni su sta naucili, vidjeli a neznaju se ni stidjeti jer su prezobrazni.

Name

FCUK EAST-WEST

28.01.2017 18:00

Igore, recimo naplati 20 miliona od klosara sto ste im zemlju poklonili? Moj ti Igore, ´dje ce ti dusa! Jos sve to radis pod okriljem East-West sektasa koji su te natjerali na to da ojadis svoj narod!! Kredit i samo kredit! Ubij SRBina, to vam je moto, vama sektasima, trilateralcima, UDBA-sima, snsd- OVCAMA! Probudi se, i reci ne DJAVOLU! Toliko si posjednut da ti je i ten crn (ne od sunca), toliko te dusa boli... Nemas boje, bezlican si! Kao marioneta. Sta kao, pa ti i jesi marioneta. Dovoljno je da kazes NE, dosta je! Mozda ti se i vrati osmjeh na lice. ;-)

ODGOVORITE
Name

Klik

29.01.2017 08:17

Igor na inicijaciju otišao, mašnicu kao simbol nosio, još se ubacio da se uslika sa što više rangiranim. Sad ćemo tek na..bati.