Бијели лук само из баште

Да ли куповати домаће или увозне главице лука.

Здравље 28.01.2017 | 09:47
Бијели лук само из баште
Бели лук је свакако најлековитије поврће и ненадмашни зачин, али се у Србији недовољно гаји. На нашем тржишту у понуди је бели лук из увоза, углавном из Кине, али он није квалитета као домаћи. Донедавно је био нешто јефтинији од домаћег, али последњих дана његова цена у мегамаркетима је 630 динара килограм! Није нам познато да је неко поврће гајено на нашим просторима достигло оволику цену.

За експанзију цене криви су и наши повртари који нерадо, из само њима знаних разлога, избегавају сетву белих главица и ченова. Грађани су зато приморани да купују и конзумирају кинески лук који је по квалитету веома сумњив. Ево зашто треба садити лук у башти за своје потребе и свакако избегавати куповину кинеског.

Кина спада међу највеће извознике белог лука, имају јефтинију радну снагу, али не и добру контролу квалитета. Стручњаци тврде да је овај лук пун хемикалија, које су му додате да би се спречило клијање, продужио рок, убили инсекти и да би лук био бео. Такође, постоје неке тврдње да га ђубре отпадима из канализација.

Бели лук, сви знамо, спада међу најздравије поврће, али то не мора бити баш тако ако је у питању кинески бели лук. Сви смо имали прилику да га видимо и купимо. Крупнији је од домаћег белог лука, има веће ченове и у средини има, обично, зелени део. Ми не знамо ништа о пореклу и начину узгоја тог лука, па ни да ли је генетски модификован. Контрола на тржишту је, код нас, још увек слаба.

Избељују га обично, како тврде аустралијски стручњаци, хлором или мешавином сумпора и дрвеног пепела. Зато изгледа здравије и примамљивије за купце. Гама радијацијом и посебним хормонима и хемикалијама спречава се даљи раст и стварање клица код лука. Такав лук нема она благотворна својства и јачину правог домаћег белог лука и зато га је бесмислено куповати.

Новости
фото:интернет

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

систематизација

29.01.2017 06:33

Камо среце да нас бијели лук мозе излијецити од нерада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрола

29.01.2017 21:00

Зато ми имамо добру контролу квалитета па увозимо квалитено!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

30.01.2017 00:57

Зато је 10 КМ/кг кад га толико уредјују :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

30.01.2017 09:34

Зивим у иностранству вец 25 година, и небих никада у зивоту купио бијели лук или скоро ниста кинеско... Мала бастица од 100 квм је довољна за лук, бијели лук, мало спината, блитве, и тих основних зацина... За све ово је само потребно пола сата дневно да се одвојите од тастатуре. Ја сам по професији инзињер, али за ове ствари ме није стид и увијек одвајам вријеме, јер то се лицно мене тице. Назалост пријекло свих намирница није могуце 100% исконтролисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иностранац

30.01.2017 14:45

Инострани инжињеру, де ме просвјетли које то основне зачине култивишеш на својих 100 м2 !? И ја бих почео са куливисањем основних зачина, пошто поврће већ берем из своје баште, па рекох да га и зачиним! Ваља отићи вани, дал као бауштелац или као инжињер, свашта се види, чује и научи!!!

Name

Ороз

11.02.2017 12:42

Домаце је најбоље казе Словенац мада и они све купују само ако је јевтино а то није као стосу насе мајке садиле то је био укус а овима данас младима немозес описат тај укус јер су навадјени по гостионама.

ОДГОВОРИТЕ