Bijeli luk samo iz bašte

Da li kupovati domaće ili uvozne glavice luka.

Zdravlje 28.01.2017 | 09:47
Bijeli luk samo iz bašte
Beli luk je svakako najlekovitije povrće i nenadmašni začin, ali se u Srbiji nedovoljno gaji. Na našem tržištu u ponudi je beli luk iz uvoza, uglavnom iz Kine, ali on nije kvaliteta kao domaći. Donedavno je bio nešto jeftiniji od domaćeg, ali poslednjih dana njegova cena u megamarketima je 630 dinara kilogram! Nije nam poznato da je neko povrće gajeno na našim prostorima dostiglo ovoliku cenu.

Za ekspanziju cene krivi su i naši povrtari koji nerado, iz samo njima znanih razloga, izbegavaju setvu belih glavica i čenova. Građani su zato primorani da kupuju i konzumiraju kineski luk koji je po kvalitetu veoma sumnjiv. Evo zašto treba saditi luk u bašti za svoje potrebe i svakako izbegavati kupovinu kineskog.

Kina spada među najveće izvoznike belog luka, imaju jeftiniju radnu snagu, ali ne i dobru kontrolu kvaliteta. Stručnjaci tvrde da je ovaj luk pun hemikalija, koje su mu dodate da bi se sprečilo klijanje, produžio rok, ubili insekti i da bi luk bio beo. Takođe, postoje neke tvrdnje da ga đubre otpadima iz kanalizacija.

Beli luk, svi znamo, spada među najzdravije povrće, ali to ne mora biti baš tako ako je u pitanju kineski beli luk. Svi smo imali priliku da ga vidimo i kupimo. Krupniji je od domaćeg belog luka, ima veće čenove i u sredini ima, obično, zeleni deo. Mi ne znamo ništa o poreklu i načinu uzgoja tog luka, pa ni da li je genetski modifikovan. Kontrola na tržištu je, kod nas, još uvek slaba.

Izbeljuju ga obično, kako tvrde australijski stručnjaci, hlorom ili mešavinom sumpora i drvenog pepela. Zato izgleda zdravije i primamljivije za kupce. Gama radijacijom i posebnim hormonima i hemikalijama sprečava se dalji rast i stvaranje klica kod luka. Takav luk nema ona blagotvorna svojstva i jačinu pravog domaćeg belog luka i zato ga je besmisleno kupovati.

Novosti
foto:internet

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

sistematizacija

29.01.2017 07:33

Kamo srece da nas bijeli luk moze izlijeciti od nerada!

ODGOVORITE
Name

контрола

29.01.2017 22:00

Зато ми имамо добру контролу квалитета па увозимо квалитено!!!

ODGOVORITE
Name

cups

30.01.2017 01:57

Zato je 10 KM/kg kad ga toliko uredjuju :)

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

30.01.2017 10:34

Zivim u inostranstvu vec 25 godina, i nebih nikada u zivotu kupio bijeli luk ili skoro nista kinesko... Mala bastica od 100 kvm je dovoljna za luk, bijeli luk, malo spinata, blitve, i tih osnovnih zacina... Za sve ovo je samo potrebno pola sata dnevno da se odvojite od tastature. Ja sam po profesiji inzinjer, ali za ove stvari me nije stid i uvijek odvajam vrijeme, jer to se licno mene tice. Nazalost prijeklo svih namirnica nije moguce 100% iskontrolisati.

ODGOVORITE
Name

иностранац

30.01.2017 15:45

Инострани инжињеру, де ме просвјетли које то основне зачине култивишеш на својих 100 m2 !? И ја бих почео са куливисањем основних зачина, пошто поврће већ берем из своје баште, па рекох да га и зачиним! Ваља отићи вани, дал као бауштелац или као инжињер, свашта се види, чује и научи!!!

Name

Oroz

11.02.2017 13:42

Domace je najbolje kaze Slovenac mada i oni sve kupuju samo ako je jevtino a to nije kao stosu nase majke sadile to je bio ukus a ovima danas mladima nemozes opisat taj ukus jer su navadjeni po gostionama.

ODGOVORITE