Свјетски једриличарски рекорд - Франсис Жојон је обишао свијет за 40 дана!

Жил Верн је писао о путу око света за 80 дана, да би екипа Идек спорта данас преполовила време пловидбе о ком је маштао славни писац.

Остали спортови 28.01.2017 | 18:45
Свјетски једриличарски рекорд - Франсис Жојон је обишао свијет за 40 дана!
Франсис Жојон и његова одважна посада постигли су светски рекорд и дупло брже опловили свет него што је Жил Верн описао у чувеном роману. Од данас је потврђено да је свет могуће обићи у једрилици, тачније „макси - тримарану“ за само 40 дана. Пошто је Жојон ушао у историју, вредно је споменути и да на путу није био сам. Медији преносе да му је на путу око света свесрдно помагала петочлана посада на палуби „идек спорта“.

„Ово је сјајан брод, а и даље је 100 процената способан за пловидбу и све изазове“, рекао је Жојон са палубе брода кога је лично крстио.

Интересантно је да је поменута једрилица поринута још 2006. године и да је у својој историји прошла којекаква искушења. Капетани, односно екипе су овом броду мењале име по свом нахођењу. Једрилица је поринута као „групама 3“, да би се под тим именом борила за Трофеј Жила Верна 2010. године. Тада је данашњи „идек спорт“ кроз циљ прошао за 48 дана...

Нови рекорд је од обореног бољи за четири дана, 14 сатри, 12 минута и 23 секунде. По проценама наутичких стручњака, у будућности ће бити тешко да се обори овај рекорд. Једноставно, такмичаре је на путу око света служило време и повољан ветар, па је готово ирационално рачунати на још боље услове на пучини у неком новом покушају.  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар