Svjetski jedriličarski rekord - Fransis Žojon je obišao svijet za 40 dana!

Žil Vern je pisao o putu oko sveta za 80 dana, da bi ekipa Idek sporta danas prepolovila vreme plovidbe o kom je maštao slavni pisac.

Ostali sportovi 28.01.2017 | 18:45
Svjetski jedriličarski rekord - Fransis Žojon je obišao svijet za 40 dana!
Fransis Žojon i njegova odvažna posada postigli su svetski rekord i duplo brže oplovili svet nego što je Žil Vern opisao u čuvenom romanu. Od danas je potvrđeno da je svet moguće obići u jedrilici, tačnije „maksi - trimaranu“ za samo 40 dana. Pošto je Žojon ušao u istoriju, vredno je spomenuti i da na putu nije bio sam. Mediji prenose da mu je na putu oko sveta svesrdno pomagala petočlana posada na palubi „idek sporta“.

„Ovo je sjajan brod, a i dalje je 100 procenata sposoban za plovidbu i sve izazove“, rekao je Žojon sa palube broda koga je lično krstio.

Interesantno je da je pomenuta jedrilica porinuta još 2006. godine i da je u svojoj istoriji prošla kojekakva iskušenja. Kapetani, odnosno ekipe su ovom brodu menjale ime po svom nahođenju. Jedrilica je porinuta kao „grupama 3“, da bi se pod tim imenom borila za Trofej Žila Verna 2010. godine. Tada je današnji „idek sport“ kroz cilj prošao za 48 dana...

Novi rekord je od oborenog bolji za četiri dana, 14 satri, 12 minuta i 23 sekunde. Po procenama nautičkih stručnjaka, u budućnosti će biti teško da se obori ovaj rekord. Jednostavno, takmičare je na putu oko sveta služilo vreme i povoljan vetar, pa je gotovo iracionalno računati na još bolje uslove na pučini u nekom novom pokušaju.  

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar