Туциндан: Припрема божићне печенице

Српска православна црква (СПЦ) обележава данас празник који се назива Туциндан. Он је празник који увек пада 5. јануара, дан пред Бадњи дан, односно два дана пре најрадоснијег хришћанског празника Рождество Христово – Божић.

Република Српска 05.01.2017 | 07:48
Туциндан: Припрема божићне печенице
Тога дана се коље или припрема печеница, односно печење за Божић.

Некада се печеница тукла – убијала крупицом соли, касније ушицама од секире, па се онда, убијено или ошамућено прасе или јагње клало и редило. Зато је овај дан назван Туциндан.

За печеницу се обично коље прасе или јагње, а уз то неко још коље и припрема печену ћурку, гуску или кокошку.

Верује се да је обичај везан за клање печенице, вероватно остао из страних многобожачких времена, везан за приношење жртве.

Црква га је прихватила и благословила, јер после Божићног поста, који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно јаки мразеви и зиме.

На Туциндан, по народном веровању, децу не ваља тући, јер ће целе године бити неваљала и боловаће од чирева.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Василије

05.01.2017 08:27

Данас Баја туце милионе, а народ прасице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

05.01.2017 09:24

Василије, не мијесај празнике и политику.

Name

За размишљање

05.01.2017 11:05

Ок, али нека ми неко каже зашто се баш сијече храстов бадњак!? Има ли то везе са предхришћанским периодом и је ли то значи да је обиљежавање Божића старије од Христовог рођења. Смета ми свако испирање мозга које је иначе присутно у било ком сегменту срБске историје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

05.01.2017 12:16

Бадњак симболише оно дрво којим је наложена ватра да се у Витлејемском пештери огрије Богомладенац Христос.

Name

реРаде

05.01.2017 13:04

Јес' кад би се лагали и правили луди. Божић се славио прије Христа, а храст је Перуново дрво. То што је хришћанство искористило старословенске (срБске) обичаје и окренуло све у своју корист, то је наш пораз. Срећом ту је православље које се за нијансу разликује од остатка хришћанства, да сачува праве срБске обичаје. (Хммм, можда смо због тога трн у оку многима).

Name

корни

05.01.2017 20:39

Да то је пагански обицај.Само сто народ и не зна ко су били пагани.Да, ту је нас пораз.

Name

Михаило Микиц

05.01.2017 14:18

Данас се спрема по СРБском Народном обицају за Бозиц прасе. Пеценица је симбол СРБског Бозица а не јагњетина. За време турске окупације СРБски земаља Светог Саве Турци су отимали од СРБа јагњетину коју су они јели а пеценице које су биле од младог прасета нису дирали. Такодје Турци нису хтјели да једу храну скувану на ватри у облику Крста. Због тога се народ сналазио за време турске окупације како је најбоље знао и могао са зељом и намјером да због Турака не остану без хране које није било довољно и на СРБски Бозиц. Родјење Старог СРБскиг Родјака Господа насег Исуса Христа - Бозиц Православни СРБи славе 25 Децембра по своме СРБском старом освестаном јулијанском Календару који сада пада 7 Јануарy по новом нетацном римокатолицком григоријабском календару. Знаци римокатолуцки 7 Јануар јесте по Светом СРБском Календарy 25 Децембар. Календар је дио Светог Предања, а не само обицај и зато се он немозе мјењати. Ста знаци рацунати време по новом погресном римокатолицком григоријанском календару ускоро це се показати када разлика измедју Старог СРБског јулијанскиг Календара и новог нетацног римокатолицког календара буде повецана за јос један дан. СРБски Православни Бозиц због тога неце висе падати 7 Јануара вец 8 Јануара по римокатолицком календару али це Бозиц увјек и даље да буде по СРБском јулијанском Календару 25 Децембра сваке године. Због тога СРБи не требају да рацунају време и да зиве у лазном времену по новом нетацном римокатолцком григоријанском календару вец СРБи требају време да рацунају и да зиве у хрисцанском добу рацунајуци време по своме освестаном СРБском Старом јулијанском Календару!

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

05.01.2017 18:06

Славити само бозиц по једном а зивјети и све светце славити по другом календару је глупост.Стари СРБски календар како га ти називас је направио јулије цезар који везе нема са хрисцанство.

Name

Михаило Микиц

05.01.2017 19:09

Семберац, непознас вјеру своју. Када би барем несто мало знао из хрисцанске и црквене прослости знао би тада и вјесто сакривану Истину о Старом освестаном јулијанском Календару. Јулијански Календар је преправљен за црквебе потребе и одобрит од стране Свети Отаца ЦРКВЕ на Првом и Другом васељебском Сабору. Због тога јулијански Календар припада Светом Предању Цркве које немозе да се мења по зељи "ново календараца" који су промјеном јулијанскиг Календара и уводјењем у црквену употребу римокатолицког григоријанског календара отпали тако од Једне Свете Саборне и Апистолске Цркве Христове. ЗАТО СРБине убудуце проуци вјеру своју и не трци ко здребе пред руду. Испеци па реци!

Name

семберац

05.01.2017 20:24

Атеиста сам и ЗНАМ ста је религија.Да је среце да сви проуце своју вјеру и да укљуце логику.Висе би било здравог разума и мање вас безљебовица који замлацујете овај напацени народ.А ста казес, одобрит.:)

Name

Михаило Микиц

06.01.2017 00:38

Семберац, као атеиста а то знаци безбозник ти никада немозес да осјетис љепоту и благодат Хрисцанске Православне вјере своје. Због тога своју СРБску вјеру Светосавску ти немозес правилно ни да познајес. Рјец "одобрит..." сам употребу умјесто ријеци усвојит. Све одлуке Свети Оци ЦРКВЕ које су они донијели или усвојили и одобрили на васељенским Саборима се немогу висе мењати. Они остају вазеци у сва времена. На неком новом осмом васељенском Сабору који це бити сазван по уцењу Светих Отаца Цркве од слебденика Антихриста бице промјенито Правиславно хрисцанско уцење и због свејереси екуменизма усвојене одлуке које це бити антихрисцанске. То је основну разлиг засто ове године није успио лазни Сабор на Криту!

Name

семберац

06.01.2017 14:29

Не казе се одобрит него одобрен и негацију понекад писи одвојено.Срамота!