Tucindan: Priprema božićne pečenice

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava danas praznik koji se naziva Tucindan. On je praznik koji uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre najradosnijeg hrišćanskog praznika Roždestvo Hristovo – Božić.

Republika Srpska 05.01.2017 | 07:48
Tucindan: Priprema božićne pečenice
Toga dana se kolje ili priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić.

Nekada se pečenica tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku.

Veruje se da je običaj vezan za klanje pečenice, verovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Vasilije

05.01.2017 08:27

Danas Baja tuce milione, a narod prasice.

ODGOVORITE
Name

Petar

05.01.2017 09:24

Vasilije, ne mijesaj praznike i politiku.

Name

Za razmišljanje

05.01.2017 11:05

Ok, ali neka mi neko kaže zašto se baš siječe hrastov badnjak!? Ima li to veze sa predhrišćanskim periodom i je li to znači da je obilježavanje Božića starije od Hristovog rođenja. Smeta mi svako ispiranje mozga koje je inače prisutno u bilo kom segmentu srBske istorije.

ODGOVORITE
Name

Раде

05.01.2017 12:16

Бадњак симболише оно дрво којим је наложена ватра да се у Витлејемском пештери огрије Богомладенац Христос.

Name

reRade

05.01.2017 13:04

Jes' kad bi se lagali i pravili ludi. Božić se slavio prije Hrista, a hrast je Perunovo drvo. To što je hrišćanstvo iskoristilo staroslovenske (srBske) običaje i okrenulo sve u svoju korist, to je naš poraz. Srećom tu je pravoslavlje koje se za nijansu razlikuje od ostatka hrišćanstva, da sačuva prave srBske običaje. (Hmmm, možda smo zbog toga trn u oku mnogima).

Name

korni

05.01.2017 20:39

Da to je paganski obicaj.Samo sto narod i ne zna ko su bili pagani.Da, tu je nas poraz.

Name

Mihailo Mikic

05.01.2017 14:18

Danas se sprema po SRBskom Narodnom obicaju za Bozic prase. Pecenica je simbol SRBskog Bozica a ne jagnjetina. Za vreme turske okupacije SRBski zemalja Svetog Save Turci su otimali od SRBa jagnjetinu koju su oni jeli a pecenice koje su bile od mladog praseta nisu dirali. Takodje Turci nisu htjeli da jedu hranu skuvanu na vatri u obliku Krsta. Zbog toga se narod snalazio za vreme turske okupacije kako je najbolje znao i mogao sa zeljom i namjerom da zbog Turaka ne ostanu bez hrane koje nije bilo dovoljno i na SRBski Bozic. Rodjenje Starog SRBskig Rodjaka Gospoda naseg Isusa Hrista - Bozic Pravoslavni SRBi slave 25 Decembra po svome SRBskom starom osvestanom julijanskom Kalendaru koji sada pada 7 January po novom netacnom rimokatolickom grigorijabskom kalendaru. Znaci rimokatolucki 7 Januar jeste po Svetom SRBskom Kalendary 25 Decembar. Kalendar je dio Svetog Predanja, a ne samo obicaj i zato se on nemoze mjenjati. Sta znaci racunati vreme po novom pogresnom rimokatolickom grigorijanskom kalendaru uskoro ce se pokazati kada razlika izmedju Starog SRBskog julijanskig Kalendara i novog netacnog rimokatolickog kalendara bude povecana za jos jedan dan. SRBski Pravoslavni Bozic zbog toga nece vise padati 7 Januara vec 8 Januara po rimokatolickom kalendaru ali ce Bozic uvjek i dalje da bude po SRBskom julijanskom Kalendaru 25 Decembra svake godine. Zbog toga SRBi ne trebaju da racunaju vreme i da zive u laznom vremenu po novom netacnom rimokatolckom grigorijanskom kalendaru vec SRBi trebaju vreme da racunaju i da zive u hriscanskom dobu racunajuci vreme po svome osvestanom SRBskom Starom julijanskom Kalendaru!

ODGOVORITE
Name

semberac

05.01.2017 18:06

Slaviti samo bozic po jednom a zivjeti i sve svetce slaviti po drugom kalendaru je glupost.Stari SRBski kalendar kako ga ti nazivas je napravio julije cezar koji veze nema sa hriscanstvo.

Name

Mihailo Mikic

05.01.2017 19:09

Semberac, nepoznas vjeru svoju. Kada bi barem nesto malo znao iz hriscanske i crkvene proslosti znao bi tada i vjesto sakrivanu Istinu o Starom osvestanom julijanskom Kalendaru. Julijanski Kalendar je prepravljen za crkvebe potrebe i odobrit od strane Sveti Otaca CRKVE na Prvom i Drugom vaseljebskom Saboru. Zbog toga julijanski Kalendar pripada Svetom Predanju Crkve koje nemoze da se menja po zelji "novo kalendaraca" koji su promjenom julijanskig Kalendara i uvodjenjem u crkvenu upotrebu rimokatolickog grigorijanskog kalendara otpali tako od Jedne Svete Saborne i Apistolske Crkve Hristove. ZATO SRBine ubuduce prouci vjeru svoju i ne trci ko zdrebe pred rudu. Ispeci pa reci!

Name

semberac

05.01.2017 20:24

Ateista sam i ZNAM sta je religija.Da je srece da svi prouce svoju vjeru i da ukljuce logiku.Vise bi bilo zdravog razuma i manje vas bezljebovica koji zamlacujete ovaj napaceni narod.A sta kazes, odobrit.:)

Name

Mihailo Mikic

06.01.2017 00:38

Semberac, kao ateista a to znaci bezboznik ti nikada nemozes da osjetis ljepotu i blagodat Hriscanske Pravoslavne vjere svoje. Zbog toga svoju SRBsku vjeru Svetosavsku ti nemozes pravilno ni da poznajes. Rjec "odobrit..." sam upotrebu umjesto rijeci usvojit. Sve odluke Sveti Oci CRKVE koje su oni donijeli ili usvojili i odobrili na vaseljenskim Saborima se nemogu vise menjati. Oni ostaju vazeci u sva vremena. Na nekom novom osmom vaseljenskom Saboru koji ce biti sazvan po ucenju Svetih Otaca Crkve od slebdenika Antihrista bice promjenito Pravislavno hriscansko ucenje i zbog svejeresi ekumenizma usvojene odluke koje ce biti antihriscanske. To je osnovnu razlig zasto ove godine nije uspio lazni Sabor na Kritu!

Name

semberac

06.01.2017 14:29

Ne kaze se odobrit nego odobren i negaciju ponekad pisi odvojeno.Sramota!