Интервју - Миомир Кецмановић: Дај Боже да ми каријера буде као Новакова!

Иза себе има изузетно успешну сезону у којој је освојио четири титуле у синглу и две у дублу. На УС опену је стигао до финала, а онда је уследио фуриозан финиш године. Прво је тријумфовао на престижном турниру Еди Хер, да би одмах потом одбранио трофеј на Оранж боулу и постао тек трећи тенисер у историји којем је то пошло за руком.

Тенис 05.01.2017 | 10:45
Интервју - Миомир Кецмановић: Дај Боже да ми каријера буде као Новакова!
Миомир Кецмановић скренуо је пажњу на себе и 2016. је завршио као први јуниор света, па ће у следећој сезони акценат бити на професионалним турнирима.

У интервјуу за Б92.нет говорио је о плановима за будућност, циљевима које је зацртао, сличностима са Новаком Ђоковићем, врлинама и манама…

"Овакав финиш године је нешто што сам потајно прижељкивао и о чему сам маштао, али је и маштање било кратко. Ја сам реалан момак, знам колико је тешко успети у тенису. Зато сам се усредсредио на рад, тренинге и мечеве. Желео сам да у сваком тренутку ја будем задовољан својом игром. Дакле, нисам очекивао такву 'експлозију', али је то реалан однос успеха и уложеног труда", почео је причу Миомир Кецмановић за Б92.нет и осврнуо се на Оранж боул где је стао раме уз раме са највећим легендама 'белог спорта'.

"Полако схватам шта сам учинио, односно колики сам искорак направио у својој каријери. Но, то је само епизода, степеник ка ономе чему стремим, а то је да оставим трага и у сениорској конкуренцији. Мада, поред оваквих легенди какви су Новак, Федерер, Надал, сада и Мари, биће страховито тешко приближити им се, камоли их надмашити".

"…знам и многе који су успели"

Права подлога је направљена, али сада следи највећи испит у каријери 17-годишњег момка – прелазак у сениорске воде. У прошлости смо били сведоци да неки од најталентованијих играча нису успели да преброде притисак који носи прелазак у сениорску конкуренцију, већ су се потпуно "угасили" и нестали са тениске мапе. Миомир је концентрацију потпуно усмерио у том правцу и зна шта му је потребно како би успео на тако захтевном путу.

"Професионална каријера је нешто што се само по себи намеће. То је нормалан пут када одабереш тенис за спорт којим ћеш се бавити у животу. Одлучио сам да се опростим од јуниорских турнира, чак нећу ићи ни на гренд слем турнире, мада имам 'форе' по годинама. Дакле, сада се окрећем професионалним турнирима, односно фјучерсима. Знам да многи сјајни јуниори нису успели, али исто тако знам и оне који су успели. Зато ме и не брине тај прелазак у сениорску конкуренцију. План? Па, да што више играм".

Титула на неком од фјучерса много би значила у даљој каријери и приближавање првобитном циљу, што је улазак у топ 300 до краја сезоне, односно међу 100 најбољих до 2019. Кецмановић се неће бунити и ако "омане" и спусти се за неколико десетина места, али је свестан да мора много да ради и напредује.

"Да бих постигао све ово што сам постигао морао сам много да радим. Имао сам неких елемената своје игре који нису били задовољавајући, али сам их у великој мери исправио. Наравно, морам још много тога да коригујем, развијем, усавршим. Срећом, имам за све то времена. А оно што је најважније – амбиције ми не недостају".

"Дај боже да ми каријера буде као Новакова"

Рођен је 1999. године, али је још као мали одлучио да напусти Србију и пресели се на Флориду, где му друштво и велику подршку пружа тетка. Од 13. године је на ИМГ Академији Ника Болитијерија, редовно тренира са Кеијем Нишикоријем, али је узор само један – Новак Ђоковић.

"Новак је апсолутна легенда. Како да не буде узор? Невероватно је оно што је он направио у каријери. Скоро га неће неко надмашити. Он је сјајан и као човек – увек је спреман да пружи савет младим играчима. Ја сам поносан, прво што смо из исте земље, а сваки Ђоковићев савет злата вреди".

Осим што гаје сличан стил тенисера, каријера Миомира Кецмановића поприлично личи на пут нашег најбољег спортисте. Рано су морали да се отисну ван земље у жељи да испуне потенцијал, али их везује и интолеранција на глутен. Доктор Игор Четојевић радио је са Ђоковићем током 2011. године направивши "машину" од најбољег тенисера света, а сличног успеха имао је и када је кренуо да сарађује са Миомиром.

"Дај боже да нам каријере буду сличне. Да, као и он и ја сам рано напустио Србију, отишао сам у ИМГ тениску академију, рано сам се одвојио од родитеља, али то је цена коју сам, слично као и Ђоковић, морао да платим и да се лишим породице, другова... Што се тиче исхране и нутриционисте Игора Четојевића све је испало добро, баш као и код Новака".

Иако нема превише времена за социјални живот, млади Београђанин истиче да се не разликује превише од друге деце.

"Свакако да се мој живот разликује од оног који воде моји вршњаци. Међутим, за све се има времена. Можда не за неко 'глуварење', али уклопим време да се после тренинга мало опустим, слушам музику, дружим се… Наравно да сам у Академији стекао неке нове другове и пријатеље".

"Једног дана могу и до првог места"

Као награда за велики труд и успехе стигао је позив за Дејвис куп репрезентацију Србије. Најбољи јуниор света тренирао је на легендарном Ташмајдану за дуел са Великом Британијом, па ускоро можемо да очекујемо и деби у националном тиму.

"Свакако да је позив селектора Богдана Обрадовића био за мене изненађење, али сам од првог до последњег дана уживао. Било је парво задовољство живети и радити, тренирати и дружити се с таквим асовима који чине Дејвис куп репрезентацију Србије. О свом наступу, односно дебију не размишљам. Све иде својим током, а о наступу не одлучујем ја. У сваком случају ту сам. Увек!".

Тада су, после светских, и домаћи медији почели више пажње да обраћају на талентованог 17-годишњака. Велика пажња уме да одвуче фокус са терена, али се Кецмановић за сада сналази.

"Интересовање медија је за мене нешто потпуно ново. До сада је то било спорадично, а одједном је стигло толико интересовање. Па, сналазим се, учим... Али све то не утиче много на моју рутину када је у питању тенис".

И за крај, пошто смо чули краткорочне, ред је на дугорочне планове – да ли Миомир Кецмановић размишља о првом месту АТП листе?

"За сада не размишљам. Сувише је рано јер сам тек закорачио у професионалне воде. Не кажем да то не бих волео, већ да је рано за такве амбиције, али да ми је то циљ јесте и верујем да могу да га остварим једног дана", закључио је Кецмановић.

Новаково прво место…

Крајем прошле године дошло је до смене на челу АТП листе, али Кецмановић не сумња да ће се ствари врло брзо вратити у "нормалу".
 
"Новак ће се сигурно вратити на 'своје' прво место АТП листе. Још увек је он најбољи тенисер планете", убеђен је српски јуниор.

У почетку није било лако одвојити се од родитеља, због чега је баш тетка имала веома важну улогу у Миомировом животу.

"Искрено, није ми било лако. Клинац одлази од куће, далеко, у непознат свет. Срећом, имам тетку која је увек уз мене, моја десна рука. Некада ми је било тешко, али то време прође. Скоро да нисам имао времена да о томе размишљам".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар