Награде за животно дјело Жељку Обрадовићу и Светлани Китић!

Светлана Китић и Жељко Обрадовић добили су у понедељак награде за животна дела Спортског савеза Србије (ССС).

Остали спортови 26.12.2016 | 21:20
Награде за животно дјело Жељку Обрадовићу и Светлани Китић!
Најбоља рукометашица света свих времена један од најуспешнијих тренера у историји европске кошарке овогодишњи су лауреати на свечаној церемонији.

"Ако сте мислили да ми је титула најбоље рукометашице свих времена најдража, преварили сте се. Ово признање ми је драже јер га је доделила моја земља и моја организација. Срећна сам да могу да поделим радост у овом свечаном тренутку и са мојом породицом и нарочито унуком који је у овој сали", рекла је Китић на свечаности у Дому Народне скупштине Србије, саопштио је ССС.

Светлана Китић је 1988. проглашена за најбољу рукометашицу света, а 2010. за најбољу свих времена. Она је током каријере освојила злато на Олимпијским играма 1984. године, сребрну олимпијску медаљу четири године касније и сребрну медаљу на Светском првенству 1990. године.

Са београдским Радничким освојила је два Купа европских шампиона, 1980. и 1984. године, а 1986. године освојила је Куп купова. Такође, освојила је и злато на Медитеранским играма у Сплиту 1979.

Тренер Фенербахчеа Жељко Обрадовић је као играч Партизана освојио Куп и превенство 1987. године, а две године касније Куп Радивоја Кораћа и Куп Југославије. У репрезентацији је освојио олимпијско сребро у Сеулу 1988. године и светско злато 1990. у Буенос Ајресу.Као помоћник селектора Душана Ивковића донео је Југославији европско злато 1995. године. Самостално је водио репрезентцију до олимпијског сребра 1996. у Атланти, светског злата 1998, европског злата 1997, и европске бронзе 1999. године.

Као тренер Партизана освојио је Куп шампиона 1992. године. Успех је поновио са Хувентудом 1994. и Реалом годину дана касније. Са Панатенаикосом је забележио успех без преседана у историји европске кошарке, пет титула у Евролиги ;2000, 2002, 2007, 2009. и 2011. Са атинским клубом освојио је 11 титула у грчком првенству и седам у Купу.

За тренера године у Европи изабран је 2007. и 2011. године. Актуелни је тренер турског Фенербахчеа са којим има две шампионске титуле, Куп и два Председничка купа.

"Хвала ССС на овом великом признању за које су заслужни и многи добри људи, врхунски стручњаци и тренери који су ме учили, али и моји саиграчи у клубу и репрезетацији. Ова свечаност је била и сјајна прилика да се на кратко извучем од обавеза у клубу, побегнем у Београд и да да проведем цео дан са мојим драгим пријатељима", рекао је Обрадовић.

Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић рекао је да је 2016. година најуспешнија година у историји српског спорта.

"У овој години је освојено више 680 медаља на Олимпијским играма, Светским и Европским шампионатима у свим спортовима, што зачи да се сваки други дана неки српски спортиста попео на победничко постоље и на томе свима велико хвала. На Олимпијским и Параолимпијским играма у Рију освојили смо двоструко више медаља него у Лондону 2012. Желим свим спортистима, тренерима и спортским радницима много здравља, среће и успеха и у наредној години", рекао је Удовичић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар