Тајне малих црквених календара

Прво што се у семберским домаћинствима купује послије Никољдана јесте црквени календар, невелика књижица, са датумима, празницима, молитвама али и простором за записивање значајних догађаја у породици, селу или у овој равници уопште.

Република Српска 24.12.2016 | 21:40
Тајне малих црквених календара
Скоро је да нема домаћинске куће у семберским селима, а да се у њој не чувају стари црквени календари још из прве половине прошлог вијека. Када истекне година за коју су намјењени, стављају их у ормаре, у кутије, испод послаганих ћилима, у кофере...

Свуда гдје се чувају породична документа, фотографије и друге успомене.

Греота је, веле Семберци, да се баци црквени календар када му истекне вријеме. Мален је, као џепна књижица, и лако се чува, а у њему је, на оном празном простору послије сваког мјесеца, штошта записано, што је значајно за породицу и цијели крај. Покаткад и за нацију.

У неким кућама црквене календаре чувају још из времена настанка Краљевине Југославије у прошлом вијеку. Домаћини су у њих записивали какви су били приноси житарица, када су рађана дјеца, а касније и унучићи, ко су дужници, а коме је, опет, он дужник, какво је вријеме било, шта се значајно догађало у том времену...

Много је записивано, а те биљешке имају историјску вриједност, јер је у неким календарима записано како је почео Други свјетски рат у Семберији и Бијељини, како је народ пострадао...

Са мало ријечи на једном невеликом парчету календарског папира, један домаћин из Велике Обарске, записао је - да су њемачки авиони у априлском рату 1941. године надлијетали ову равницу и њен град, да су падале бомбе, да су парне машине на млиновима, цигланама и пиланама дуго трубиле упозораваћи народ да је нови почео рат.

Већина домаћина у калнедаре је записивала када би требало да буде принова у сточарству, када је пао први снијег, када је олуја уништавала љетину, када су били поводњи, пожари, али и када су пшеница и кукуруз добро родили.

За неповјеровати је колико је записано о догађајима, наоко малим и незанимљивим али посве значајним. Неки од тих записа прави су међаши свеколиког живота у појединим породицама, селима, граду, равници...

Могли су то домаћини све то што им се догађало, чак и опширније, записивати и у ђачке свеске, бар су њих тада имали, али су се сви редом опредјељивали баш за мале црквене календаре.

У неким породицама сваки нови дан почиње отварањем календара и провјеравањем да ли се може тог дана радити или је празник – црвено или појачано болдовано, појачано црно „слово“ када се у домаћинству завјетно не обављају већи послови.

И сада је тако у Семберији. У ери компјутера. Мали црквени календари су и даље незамјенљиви у већини домаћинских сеоских кућа.

И даље се записују значајни догађаји, па чак сада и телефонски бројеви.

"Ова година ће бити без већих падавина. Кише ће бити крајем априла и почетком маја, онда мало у јулу, па тек онда у касну јесен", тврди Боро Матић из Броца код Бијељине.

Овај домаћин своју временску прогнозу за годину тумачи на основу записа из малог, важећег, недавно купљеног црквеног календара.

"У нашој равници пољопривредници пажљиво прате временске прилике између католичког и правславног Божића, почев од 25. децембра старе до шестог јанура нове године. То је дванаест дана, а толико у години има мјесеци. Дан има 24 часа, колико је приближно и дана у мјесецу. Пише се какво је вријеме било у предзорским часовима, када настаје нови дан, што одговара почетку мјесеца и наставља се до поноћи. Подне одговара половини мјесеца и слично", објашњава Боро.

Упркос савременим средствима масовне комуникације и интернету и даље су у Семберији главни и најважнији мали црквени календари.

БН телевизија (Тихомир Несторовић)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

24.12.2016 21:26

Дзепни црквени Календату или Мјесецосливи су најбоље свефоцанство насе народне СРБске историје. Календари не говоре само и томе када који Светац пада у току године и када се мозе и немозе у пољу да ради, вец они такодје говоре о томе како су СРБи напустили свој освецени стари црквени јулијански Календа и на своју несрецу и духовну пропаст због помодарства замјенили свој Календар са погресним и јеретицким римокатолицким григоријснским календаром. Био је то поцетак новотарија у СПЦ и СРБском Народу које духовни разарају и униставају СПЦ и СРБски Народ. ИЗ старог црквеног Календара јасно се мозе да види како су СРБи под притиском дрзавни масонски власти ипак цували сецање на свој освецени јулијански Календар. Они су писали у Календару дуг низ година најприје датуме по Старон Календару а затим по новом римокатолицком григоријанском календару. Како је вријеме пролазило тако је слабила у народу и Цркви свјест о знацају јулијански Календара којег су СРБи потисли из свог сецања па сада прво датуме пису по римокатолицком календару а затим по освеценим СРБском, Црквеном јулијански Календару. Календари се нису бацали и због икина које су стампане у Календару. Ове године СРБи у АМЕРИЦИ су дозивјели да нема иконе Светог Сав у календару Новограцануцке-средњо Западне америцке Епархије за нову 2017 годину. УМЈЕСТО Иконе Светог Саве по ријецима Митрополита Амфилохија "имају слику његовог манастира" као да је слика његовог манастира и Икона Светог Саве једно те исто. Некада је у Календату СПЦ такодје стампан број од 700000 Јасеновацки Свети Новомуценика којег су екуменисти избацила сада из Календату да се они неби замјерили својој "сестриндкој" римокатолицком "цркви" и Папи у Риму. ЦУВАЈМО зато СРБске Календаре јер оне најбоље говоре и насим СРБским успонима и СРБским падовима, о СРБској наивности и отпадниству офд Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунцу хрисцанске православне националне идеологије и СРБског нацина зивота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

корнИ

24.12.2016 23:32

Религија је отров за народ.

Name

Ре миХајло

25.12.2016 08:27

Недеља је,па да те подсјетим да попијес лијекове.Стварно си заморан

Name

попови=лопови

25.12.2016 09:18

Ферцерају ли они неосвестани или се мора попу платити харац да би све било по пс-у?

Name

Нина

25.12.2016 11:35

Можеш ти да користиш стари календар а овај нови заборави. Такав поступак није кажњив

Name

г

25.12.2016 12:09

Оладите с национализмом који нема везе с вјером.

Name

бака

24.12.2016 23:10

Хвала БН телевизији ,хвала Михајлу Микицу,ревносном цовјеку Бозијем,сто нас овако лијепо поуцисе о црквеном календару.Остарих,а ово нисам знала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

г

25.12.2016 12:07

Хаха, вала бас.

Name

Понасање

25.12.2016 09:39

Треба се и понасати по зитију светаца а не само гледати календар.Друство у којем је нестало морала не мозе се позивати на вјеру.Вјера је морал.Етика.Свака.А красти па ици у цркву.Е то с вјером везе нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре понашање

25.12.2016 17:22

Како нема везе вјера са крађом. Има и те како, па видиш ли колико Бог чува нашег великог вођу, од када иде у цркву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.12.2016 20:28

Врло лијепа култура српскога народа. Црквене календаре би морала издавати само СПЦ, фалсификовани календари имају доста неправилности.

ОДГОВОРИТЕ