Tajne malih crkvenih kalendara

Prvo što se u semberskim domaćinstvima kupuje poslije Nikoljdana jeste crkveni kalendar, nevelika knjižica, sa datumima, praznicima, molitvama ali i prostorom za zapisivanje značajnih događaja u porodici, selu ili u ovoj ravnici uopšte.

Republika Srpska 24.12.2016 | 21:40
Tajne malih crkvenih kalendara
Skoro je da nema domaćinske kuće u semberskim selima, a da se u njoj ne čuvaju stari crkveni kalendari još iz prve polovine prošlog vijeka. Kada istekne godina za koju su namjenjeni, stavljaju ih u ormare, u kutije, ispod poslaganih ćilima, u kofere...

Svuda gdje se čuvaju porodična dokumenta, fotografije i druge uspomene.

Greota je, vele Semberci, da se baci crkveni kalendar kada mu istekne vrijeme. Malen je, kao džepna knjižica, i lako se čuva, a u njemu je, na onom praznom prostoru poslije svakog mjeseca, štošta zapisano, što je značajno za porodicu i cijeli kraj. Pokatkad i za naciju.

U nekim kućama crkvene kalendare čuvaju još iz vremena nastanka Kraljevine Jugoslavije u prošlom vijeku. Domaćini su u njih zapisivali kakvi su bili prinosi žitarica, kada su rađana djeca, a kasnije i unučići, ko su dužnici, a kome je, opet, on dužnik, kakvo je vrijeme bilo, šta se značajno događalo u tom vremenu...

Mnogo je zapisivano, a te bilješke imaju istorijsku vrijednost, jer je u nekim kalendarima zapisano kako je počeo Drugi svjetski rat u Semberiji i Bijeljini, kako je narod postradao...

Sa malo riječi na jednom nevelikom parčetu kalendarskog papira, jedan domaćin iz Velike Obarske, zapisao je - da su njemački avioni u aprilskom ratu 1941. godine nadlijetali ovu ravnicu i njen grad, da su padale bombe, da su parne mašine na mlinovima, ciglanama i pilanama dugo trubile upozoravaći narod da je novi počeo rat.

Većina domaćina u kalnedare je zapisivala kada bi trebalo da bude prinova u stočarstvu, kada je pao prvi snijeg, kada je oluja uništavala ljetinu, kada su bili povodnji, požari, ali i kada su pšenica i kukuruz dobro rodili.

Za nepovjerovati je koliko je zapisano o događajima, naoko malim i nezanimljivim ali posve značajnim. Neki od tih zapisa pravi su međaši svekolikog života u pojedinim porodicama, selima, gradu, ravnici...

Mogli su to domaćini sve to što im se događalo, čak i opširnije, zapisivati i u đačke sveske, bar su njih tada imali, ali su se svi redom opredjeljivali baš za male crkvene kalendare.

U nekim porodicama svaki novi dan počinje otvaranjem kalendara i provjeravanjem da li se može tog dana raditi ili je praznik – crveno ili pojačano boldovano, pojačano crno „slovo“ kada se u domaćinstvu zavjetno ne obavljaju veći poslovi.

I sada je tako u Semberiji. U eri kompjutera. Mali crkveni kalendari su i dalje nezamjenljivi u većini domaćinskih seoskih kuća.

I dalje se zapisuju značajni događaji, pa čak sada i telefonski brojevi.

"Ova godina će biti bez većih padavina. Kiše će biti krajem aprila i početkom maja, onda malo u julu, pa tek onda u kasnu jesen", tvrdi Boro Matić iz Broca kod Bijeljine.

Ovaj domaćin svoju vremensku prognozu za godinu tumači na osnovu zapisa iz malog, važećeg, nedavno kupljenog crkvenog kalendara.

"U našoj ravnici poljoprivrednici pažljivo prate vremenske prilike između katoličkog i pravslavnog Božića, počev od 25. decembra stare do šestog janura nove godine. To je dvanaest dana, a toliko u godini ima mjeseci. Dan ima 24 časa, koliko je približno i dana u mjesecu. Piše se kakvo je vrijeme bilo u predzorskim časovima, kada nastaje novi dan, što odgovara početku mjeseca i nastavlja se do ponoći. Podne odgovara polovini mjeseca i slično", objašnjava Boro.

Uprkos savremenim sredstvima masovne komunikacije i internetu i dalje su u Semberiji glavni i najvažniji mali crkveni kalendari.

BN televizija (Tihomir Nestorović)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

24.12.2016 21:26

Dzepni crkveni Kalendatu ili Mjesecoslivi su najbolje svefocanstvo nase narodne SRBske istorije. Kalendari ne govore samo i tome kada koji Svetac pada u toku godine i kada se moze i nemoze u polju da radi, vec oni takodje govore o tome kako su SRBi napustili svoj osveceni stari crkveni julijanski Kalenda i na svoju nesrecu i duhovnu propast zbog pomodarstva zamjenili svoj Kalendar sa pogresnim i jeretickim rimokatolickim grigorijsnskim kalendarom. Bio je to pocetak novotarija u SPC i SRBskom Narodu koje duhovni razaraju i unistavaju SPC i SRBski Narod. IZ starog crkvenog Kalendara jasno se moze da vidi kako su SRBi pod pritiskom drzavni masonski vlasti ipak cuvali secanje na svoj osveceni julijanski Kalendar. Oni su pisali u Kalendaru dug niz godina najprije datume po Staron Kalendaru a zatim po novom rimokatolickom grigorijanskom kalendaru. Kako je vrijeme prolazilo tako je slabila u narodu i Crkvi svjest o znacaju julijanski Kalendara kojeg su SRBi potisli iz svog secanja pa sada prvo datume pisu po rimokatolickom kalendaru a zatim po osvecenim SRBskom, Crkvenom julijanski Kalendaru. Kalendari se nisu bacali i zbog ikina koje su stampane u Kalendaru. Ove godine SRBi u AMERICI su dozivjeli da nema ikone Svetog Sav u kalendaru Novogracanucke-srednjo Zapadne americke Eparhije za novu 2017 godinu. UMJESTO Ikone Svetog Save po rijecima Mitropolita Amfilohija "imaju sliku njegovog manastira" kao da je slika njegovog manastira i Ikona Svetog Save jedno te isto. Nekada je u Kalendatu SPC takodje stampan broj od 700000 Jasenovacki Sveti Novomucenika kojeg su ekumenisti izbacila sada iz Kalendatu da se oni nebi zamjerili svojoj "sestrindkoj" rimokatolickom "crkvi" i Papi u Rimu. CUVAJMO zato SRBske Kalendare jer one najbolje govore i nasim SRBskim usponima i SRBskim padovima, o SRBskoj naivnosti i otpadnistvu ofd Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja kao vrhuncu hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije i SRBskog nacina zivota!

ODGOVORITE
Name

kornI

24.12.2016 23:32

Religija je otrov za narod.

Name

Re miHajlo

25.12.2016 08:27

Nedelja je,pa da te podsjetim da popijes lijekove.Stvarno si zamoran

Name

popovi=lopovi

25.12.2016 09:18

Ferceraju li oni neosvestani ili se mora popu platiti harac da bi sve bilo po ps-u?

Name

Nina

25.12.2016 11:35

Možeš ti da koristiš stari kalendar a ovaj novi zaboravi. Takav postupak nije kažnjiv

Name

g

25.12.2016 12:09

Oladite s nacionalizmom koji nema veze s vjerom.

Name

baka

24.12.2016 23:10

Hvala BN televiziji ,hvala Mihajlu Mikicu,revnosnom covjeku Bozijem,sto nas ovako lijepo poucise o crkvenom kalendaru.Ostarih,a ovo nisam znala.

ODGOVORITE
Name

g

25.12.2016 12:07

Haha, vala bas.

Name

Ponasanje

25.12.2016 09:39

Treba se i ponasati po zitiju svetaca a ne samo gledati kalendar.Drustvo u kojem je nestalo morala ne moze se pozivati na vjeru.Vjera je moral.Etika.Svaka.A krasti pa ici u crkvu.E to s vjerom veze nema.

ODGOVORITE
Name

Re ponašanje

25.12.2016 17:22

Kako nema veze vjera sa krađom. Ima i te kako, pa vidiš li koliko Bog čuva našeg velikog vođu, od kada ide u crkvu.

ODGOVORITE
Name

Милан

26.12.2016 20:28

Врло лијепа култура српскога народа. Црквене календаре би морала издавати само СПЦ, фалсификовани календари имају доста неправилности.

ODGOVORITE