Јавни сервиси постали су политичко питање

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић оцијенио је данас у Сарајеву да је питање финансирања јавних РТВ сервиса у БиХ од техничког постало политичко.

Босна и Херцеговина 20.12.2016 | 11:50
Јавни сервиси постали су политичко питање
"Знамо како се политичка питања у БиХ тешко рјешавају", рекао је Новаковић на отварању конференције "Јавни РТВ сервиси на прекретници: како спријечити финансијски колапс јавних сервиса у БиХ и омогућити професионално извјештавање у интересу јавности".

Према Новаковићевим ријечима, суштина је у проналажењу политичког договора и доношењу одлуке која би била испоштована у цијелој БиХ - у оба ентитета и свим кантонима.

"Знамо да до сада није било тако и због тога смо ушли у проблем у којем смо", изјавио је Новаковић и позвао на изналажење договора на нивоу свих парламентарних већина.

Он је поновио свој ранији приједлог да се РТВ такса, привремено, на рок од годину дана, прикупља путем рачуна за електричну енергију.

"У тих годину дана сервиси би требало да се оспособе за наплату путем сопствених служби, при чему не мислим на класичне инкасанте", објаснио је Новаковић.

Новаковић је додао да конференција не може понудити конкретно рјешење за проблем функционисања јавних РТВ сервиса, али да може понудити путеве за његово проналажење.

Предсједник Удружења "БХ новинари" Марко Дивковић упозорио је да се степен наплате РТВ таксе драстично смањује и подсјетио да је свако до сада предложено рјешење јавност одбацила.

Шеф Одјељења за провођење активности Савјета Европе из области медија и интернета Лејла Дервишагић истакла је да се посљедњих година свуда у Европи јавни медијски сервиси суочавају са великим изазовима технолошке, културолошке, уређивачке и финансијске природе.

"Ако се томе дода и независност, онда је терет којем су изложени јавни сервиси још већи", рекла је Дервишагићева и додала да је држава дужна да обезбиједи правна, финансијска, техничка и сва друга средства како би се обезбиједила независност и институционална аутономија јавних сервиса.

Нагласивши да је уређивачка независност кључни елемент за рад сваког јавног сервиса, она је констатовала да су тешка времена пред јавним сервисима у БиХ и свуда у Европи.

Политички савјетник специјалног представника ЕУ и шефа Делегације ЕУ у БиХ Јасна Јелисић истакла је да ЕУ вјерује да постоји снажна потреба за јавним емитерима у БиХ и да се нада да ће одговорни у БиХ учинити све да се обезбиједи њихово функционисање.

"Проналажење рјешења за ово питање за ЕУ је важно и ургентно", рекла је Јелисићева и поручила да је БиХ потребан ефикасан, независан и поуздан модел финансирања јавних сервиса.

Конференцију су организовали Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и Удружење "БХ новинари", уз подршку Савјета Европе.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Циркус

20.12.2016 11:31

Наравно да треба плаћати услуге јавних кућа, барем тако каже најпаметнији ПреЦедниК у васељени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А КОМЕ ОНИ ТРЕБАЈУ ?

20.12.2016 12:42

ТРЕБАЈУ КРВОПИЈАМА НА ВЛАСТИ ,ТРЕБА ИХ СВЕ ПРОТЈЕРАИ И ПОЛИТИЧАРЕ И КВАЗИ НОВИНАРЕ ИСТИ СУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

20.12.2016 13:56

Ако је све приватно што РТВ мора бити јавна кућа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС ради само на промоцији СНСД-а

20.12.2016 14:43

РТРС није никакав сервис свих грађана РС него је у слузби СНСД-а и висе је то лицни сервис Баје и његових миљеника.Та ТВ јутро поциње ријецима-јест нам лијеп Баја а у подне нам пренисе-јос нам је љепси Баја а вецерње вијести иду са-нико није лијеп као нас драги Баја,поноси се Републико Српска сто једина на свијету имас Бају. Ово није никаква сала,на залост уредници ове ТВ тако заглупљују ионако преглупе Србе,па нам дође да се запитамо да ли ми зивимо у Европи и да ли смо одлутали кроз времеплов па смо промасили у мозда 1316.годину па идиоти на власти могу овакво затупљивање да нам раде.

ОДГОВОРИТЕ