Javni servisi postali su političko pitanje

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković ocijenio je danas u Sarajevu da je pitanje finansiranja javnih RTV servisa u BiH od tehničkog postalo političko.

Bosna i Hercegovina 20.12.2016 | 11:50
Javni servisi postali su političko pitanje
"Znamo kako se politička pitanja u BiH teško rješavaju", rekao je Novaković na otvaranju konferencije "Javni RTV servisi na prekretnici: kako spriječiti finansijski kolaps javnih servisa u BiH i omogućiti profesionalno izvještavanje u interesu javnosti".

Prema Novakovićevim riječima, suština je u pronalaženju političkog dogovora i donošenju odluke koja bi bila ispoštovana u cijeloj BiH - u oba entiteta i svim kantonima.

"Znamo da do sada nije bilo tako i zbog toga smo ušli u problem u kojem smo", izjavio je Novaković i pozvao na iznalaženje dogovora na nivou svih parlamentarnih većina.

On je ponovio svoj raniji prijedlog da se RTV taksa, privremeno, na rok od godinu dana, prikuplja putem računa za električnu energiju.

"U tih godinu dana servisi bi trebalo da se osposobe za naplatu putem sopstvenih službi, pri čemu ne mislim na klasične inkasante", objasnio je Novaković.

Novaković je dodao da konferencija ne može ponuditi konkretno rješenje za problem funkcionisanja javnih RTV servisa, ali da može ponuditi puteve za njegovo pronalaženje.

Predsjednik Udruženja "BH novinari" Marko Divković upozorio je da se stepen naplate RTV takse drastično smanjuje i podsjetio da je svako do sada predloženo rješenje javnost odbacila.

Šef Odjeljenja za provođenje aktivnosti Savjeta Evrope iz oblasti medija i interneta Lejla Dervišagić istakla je da se posljednjih godina svuda u Evropi javni medijski servisi suočavaju sa velikim izazovima tehnološke, kulturološke, uređivačke i finansijske prirode.

"Ako se tome doda i nezavisnost, onda je teret kojem su izloženi javni servisi još veći", rekla je Dervišagićeva i dodala da je država dužna da obezbijedi pravna, finansijska, tehnička i sva druga sredstva kako bi se obezbijedila nezavisnost i institucionalna autonomija javnih servisa.

Naglasivši da je uređivačka nezavisnost ključni element za rad svakog javnog servisa, ona je konstatovala da su teška vremena pred javnim servisima u BiH i svuda u Evropi.

Politički savjetnik specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU u BiH Jasna Jelisić istakla je da EU vjeruje da postoji snažna potreba za javnim emiterima u BiH i da se nada da će odgovorni u BiH učiniti sve da se obezbijedi njihovo funkcionisanje.

"Pronalaženje rješenja za ovo pitanje za EU je važno i urgentno", rekla je Jelisićeva i poručila da je BiH potreban efikasan, nezavisan i pouzdan model finansiranja javnih servisa.

Konferenciju su organizovali Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Udruženje "BH novinari", uz podršku Savjeta Evrope.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cirkus

20.12.2016 11:31

Naravno da treba plaćati usluge javnih kuća, barem tako kaže najpametniji PreCedniK u vaseljeni.

ODGOVORITE
Name

A KOME ONI TREBAJU ?

20.12.2016 12:42

TREBAJU KRVOPIJAMA NA VLASTI ,TREBA IH SVE PROTJERAI I POLITIČARE I KVAZI NOVINARE ISTI SU

ODGOVORITE
Name

Janko

20.12.2016 13:56

Ako je sve privatno što RTV mora biti javna kuća?

ODGOVORITE
Name

RTRS radi samo na promociji SNSD-a

20.12.2016 14:43

RTRS nije nikakav servis svih građana RS nego je u sluzbi SNSD-a i vise je to licni servis Baje i njegovih miljenika.Ta TV jutro pocinje rijecima-jest nam lijep Baja a u podne nam prenise-jos nam je ljepsi Baja a vecernje vijesti idu sa-niko nije lijep kao nas dragi Baja,ponosi se Republiko Srpska sto jedina na svijetu imas Baju. Ovo nije nikakva sala,na zalost urednici ove TV tako zaglupljuju ionako preglupe Srbe,pa nam dođe da se zapitamo da li mi zivimo u Evropi i da li smo odlutali kroz vremeplov pa smo promasili u mozda 1316.godinu pa idioti na vlasti mogu ovakvo zatupljivanje da nam rade.

ODGOVORITE