Лоше вијести за љубитеље снијега

Зима, додуше без снијега, већ је закуцала на врата. А сезона само што није почела. Туристи најавили долазак, а снијег на планинама - све су прилике - биће умјетни, јавља Н1.

Босна и Херцеговина 16.12.2016 | 21:52
Лоше вијести за љубитеље снијега
Зимска сезона негде је почела, а негде ће тек да почне. Ако је вјеровати временским прогнозама ни предстојећи новогодишњи и божићни празници неће бити под плаштом снијега, барем не оног природног.
 
"До нове године неће бити неких већих падавина. Дакле, Нова година проћи ће углавном у знаку суше и сушнијег времена. Тек у јануару би могло бити нешто више снијега, а највише падавина, по статистици, биће крајем јануара и почетком фебруара", рекао је Жељко Мајсторовић, метеоролог.

Но, недостатак природног снијега ипак није разлог, кажу упућени, да туристи одустану од посјете Босни и Херцеговини. Напротив, планине ће умјесто природног снијега красити онај умјетни, тако да љубитељи скијања неће остати ускраћени за ту врсту ужитка у зимским радостима.

"Захваљујући новом контигентну топова и наравно великим напорима радника СКИ-центра успјели смо произвести довољну количину вјештачкиг снијега да пустимо дио капацитета. Наравно, тај континуитет производње снијега ће се наставити", поручио је Суад Јусић, координатор маркетинг службе у КЈКП ЗОИ 84.

Бјелашница је већ, и уочи почетка зимске сезоне, привукла велики број туриста. Јусић каже како је све мање слободних капацитета за смјештај, а свој долазак најавили су туристи, како из БиХ, тако и из других земаља.

"Велики број угоститељских и смјештајних капацитета на Бјелашници већ је увелико попуњен. Пред нама су празници, велики број туриста већ је резервисао своје апартмане, тако да је већ сада јако тешко у било којем од објеката наћи неки већи број слободних капацитета", открио је Јусић.

Јахорина, планинска олимпијска љепотица, располаже са пет до шест хиљада смЈештајних капацитета. А већ је за новогодишње празнике 90 одсто њих попуњено. И ондје је, кажу, све спремно за почетак зимске сезоне.

"Снијег се прави, стаза је спремна. На Скошинама ће бити бесплатно скијање за све посјетиоце. И Ски-центар Равна планина је спреман. Прошлих дана је било одржано међународно такмичење. Ми сигурно имамо снијега довољно за почетак зимске сезоне", додала је Бранка Спасојевић, директор Туристичке организације Источно Сарајево.

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар