Мања издвајања и нова задуживања?

Народна скупштина Републике Српске усвојила је одлуку о задужењу Електопривреде Републике Српске од 60 милиона евра. Према тврдњама опозиције, све је изгласано након уцјена међу владајућима.

Република Српска 15.12.2016 | 22:15
Мања издвајања и нова задуживања?
Већ сада је извјесно да ништа боља ситуација неће бити ни када на дневни ред дође буџет Републике Српске за наредну годину.

Приједлог буџета за 2017. годину и Приједлог економских реформи за наредне три године стигли су на адресу Парламента Српске.

У детаље нико није улазио, али теме које највише интересују и један и други блок су свакако најављено смањење плата кроз минули рад, али и тренд задужења који се наставља у наредној години.

Опозиција пита представнике власти зашто су буџетским корисницима смањили издвајања, а настављају абнормална задужења.

Опозиционари такође тврде да процедура усвајања ових докумената за наредну годину није по закону, јер су програм економских реформи и буџет упућени у Парламент по хитном поступку.

Неће имати времена тврде ни да прочитају све до детаља. СНСД-ов Радован Вишковић такође није прочитао ниједан документ, али не сумња у рад кадрова СНСД-а у Влади.

Електропривреда Републике Српске опет је била у фокусу интересовања народних посланика. Владајућа коалиција је мјешовитом холдингу омогућила задужење од чак 60 милиона евра. Све за потребе градње вјетроелектране у Берковићима.

За опозициију срамна одлука која би могла да оштети буџет Српске. Све због максималне камате која одлуком уопште није дефинисана.

Док Драган Чавић најављује апелацију према Уставном суду Републике Српске, колеге из посланичких клупа, али из супротног табора, појашњавају да ће максимална каматна стопа бити регулисана крајњим уговором.

Иако су ову одлуку првенствено негодовали и владајући, за њу су на крају дали свој пристанак. Из опозиције тврде да је све настало под притиском Петра Ђокића.

Радован Вишковић не помиње евентуалне уцјене. И једино замјера Влади Српсе што се у касним вечерњим сатима, када је ова тачка била на дневном реду, није појавио нико од релевантних представника Министарства индустрије, енергетике и рударства.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дјекна

15.12.2016 21:57

Производе и продају најтразенију робу на свијету, и нису солвентни. Нема даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузна реалност

16.12.2016 05:41

Ми имамо неспособну позицију, а отуда произилази каква нам је опозиција. Једном ријецју имамо све услове за тотални слом и пропаст. Крајње је вријеме да се потразе паметни људи а родољуби који би ванстранацки спасили ствар, али и ово је утопија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.12.2016 08:18

Све је подредјено онима који имају паре и материјално богатство. Они постављају људе на кључне позиције. Они одредјују коме иде и колико.