Manja izdvajanja i nova zaduživanja?

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o zaduženju Elektoprivrede Republike Srpske od 60 miliona evra. Prema tvrdnjama opozicije, sve je izglasano nakon ucjena među vladajućima.

Republika Srpska 15.12.2016 | 22:15
Manja izdvajanja i nova zaduživanja?
Već sada je izvjesno da ništa bolja situacija neće biti ni kada na dnevni red dođe budžet Republike Srpske za narednu godinu.

Prijedlog budžeta za 2017. godinu i Prijedlog ekonomskih reformi za naredne tri godine stigli su na adresu Parlamenta Srpske.

U detalje niko nije ulazio, ali teme koje najviše interesuju i jedan i drugi blok su svakako najavljeno smanjenje plata kroz minuli rad, ali i trend zaduženja koji se nastavlja u narednoj godini.

Opozicija pita predstavnike vlasti zašto su budžetskim korisnicima smanjili izdvajanja, a nastavljaju abnormalna zaduženja.

Opozicionari takođe tvrde da procedura usvajanja ovih dokumenata za narednu godinu nije po zakonu, jer su program ekonomskih reformi i budžet upućeni u Parlament po hitnom postupku.

Neće imati vremena tvrde ni da pročitaju sve do detalja. SNSD-ov Radovan Višković takođe nije pročitao nijedan dokument, ali ne sumnja u rad kadrova SNSD-a u Vladi.

Elektroprivreda Republike Srpske opet je bila u fokusu interesovanja narodnih poslanika. Vladajuća koalicija je mješovitom holdingu omogućila zaduženje od čak 60 miliona evra. Sve za potrebe gradnje vjetroelektrane u Berkovićima.

Za opoziciiju sramna odluka koja bi mogla da ošteti budžet Srpske. Sve zbog maksimalne kamate koja odlukom uopšte nije definisana.

Dok Dragan Čavić najavljuje apelaciju prema Ustavnom sudu Republike Srpske, kolege iz poslaničkih klupa, ali iz suprotnog tabora, pojašnjavaju da će maksimalna kamatna stopa biti regulisana krajnjim ugovorom.

Iako su ovu odluku prvenstveno negodovali i vladajući, za nju su na kraju dali svoj pristanak. Iz opozicije tvrde da je sve nastalo pod pritiskom Petra Đokića.

Radovan Višković ne pominje eventualne ucjene. I jedino zamjera Vladi Srpse što se u kasnim večernjim satima, kada je ova tačka bila na dnevnom redu, nije pojavio niko od relevantnih predstavnika Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Djekna

15.12.2016 21:57

Proizvode i prodaju najtrazeniju robu na svijetu, i nisu solventni. Nema dalje.

ODGOVORITE
Name

tuzna realnost

16.12.2016 05:41

Mi imamo nesposobnu poziciju, a otuda proizilazi kakva nam je opozicija. Jednom rijecju imamo sve uslove za totalni slom i propast. Krajnje je vrijeme da se potraze pametni ljudi a rodoljubi koji bi vanstranacki spasili stvar, ali i ovo je utopija.

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.12.2016 08:18

Sve je podredjeno onima koji imaju pare i materijalno bogatstvo. Oni postavljaju ljude na ključne pozicije. Oni odredjuju kome ide i koliko.