Извоз млијека према стандардима Европе

Министар спољене трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић на сједници Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ истакао је да налаз инспекције који је дошао у БиХ прије неколико дана у суштини каже да систем за извоз млијека и млијечних производа у Европску унију одговара стандардима Европске уније, „што је најважније“.

Босна и Херцеговина 15.12.2016 | 15:35
Извоз млијека према стандардима Европе
Био је то одговор министра Шаровића на питање делегата Драгутина Родића, о томе какав је налаз Генералне дирекције за здравље и безбједност хране у вези с контролисањем објеката за производњу млијека, које мљекаре у Републици Српској и Федерацији БиХ испуњавају услове за извоз млијека и које количине млијека се из БиХ извозе у земље ЕУ, а које увозе из ЕУ у БиХ?

- Значи, систем је за ових практично годину дана још унапријеђен. С тим да је Генерална дирекција из Даблна дала двије препоруке у односу на овај извјештај. Констатовали су да је слабо извјештавање централног надлежног органа од осталих ентитетских надлежних органа, односно још недовољно функционисање вертикалног ланца заповиједања. Проблем је и у систему означавања и контроле животиња, односно проблем у Агенцији за идентификацију животиња гдје је неопходно извршити нулти попис сточног фонда у БиХ - појаснио је министар Шаровић.

Он истиче да од мљекара у БиХ које имају ЕУ број, у односу на прве четири „већ смо дошли до 10 компанија“.

- Укупан извоз млијека и млијечних производа из БиХ у 2016. години биће око 65 милиона КМ, односно 57 хиљада тона, што је, рекао бих, значајан податак. Али већина овог извоза односи се на млијеко, а мање на млијечне производе - рекао је министар Шаровић.

Када је у питању ЕУ, у 2015. години тај извоз је био само у новчаном износу око милион КМ, „додуше за овај краћи период“.

- Ове године ћемо имати извоз око шест милиона КМ и више од три и по хиљаде тона млијека и млијечних производа. Оно што је важно, позитивно и другачије него што је било до сада - извоз сира, јогурта, прерађевина износи 75 посто укупног износа, што значи да када је у питању ЕУ све више добијамо на квалитету, не извозимо само млијеко него и млијечне прерађевине - нагласио је министар Шаровић.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ертугрул

15.12.2016 15:29

Једини нормалан и врииједан политицар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

15.12.2016 18:20

Оцај цовјек једини несто ради ,свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

16.12.2016 06:25

Њега треба за Предсједника али цитаве БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

16.12.2016 06:26

Свака му цаст

ОДГОВОРИТЕ