Криминал при увозу забрањених материја

Управу за индиректно опорезивање БиХ "тресу" криминалне афере. Данас откривамо како су појединци кршили закон приликом увоза забрањених супстанци у БиХ којима се пуне клима-уређаји. Због непровођења законских прописа и неодговорности појединих царинских службеника, бројни клима-уређаји са забрањеним супстанцама завршили су на адресама разних купаца, који сигурно не знају шта имају у својим домовима, канцеларијама и осталим објектима.

Босна и Херцеговина 15.12.2016 | 16:12
Криминал при увозу забрањених материја
Од септембра прошле године у БиХ је на снази Одлука о условима и начину провођења Монтреалског протокола и постепеног искључивања из употребе супстанци које оштећују озонски омотач у БиХ.

Поступајући у складу са том одлуком, Управа за индиректно опорезивање БиХ, односно Регионални центар Сарајево, у августу ове године извршио је накнадну контролу проведеног царињења робе, тачније клима-уређаја, које је из Србије увезла једна фирма из Сарајева.

Та фирма је, што потврђује ова документација, у периоду од 1. септембра 2015. до 13. јула 2016. године увезла 1.246 комада клима-уређаја ВОX преко граничних прелаза Рача, Брод и Вардиште, а царињења истих извршена су у Царинској испостави Сарајево.

„Прегледом фактура приложених уз контролисане царинске пријаве констатовано је да не постоји податак о врсти супстанце са којом су све врсте клима-уређаја пуњене“, наведено је у записнику.

Међутим, накнадном контролом утврђено је да је чак 858 увезених клима-уређаја пуњено супстанцом чији увоз законски није дозвољен у БиХ, јер оштећује озонски омотач. Ти клима-уређаји са забрањеним супстанцама продати су на домаћем тржишту у велепродаји и малопродаји, разним купцима, правним и физичким лицима.

Зато се у Записнику о проведеној накнадној контроли наводи: „У вези са уносом у БиХ и пуштањем у слободан промет забрањене робе, потребно је да шефови граничних прелаза Рача, Брод и Вардиште и Царинске испоставе Сарајево испитају елементе одговорности царинских службеника, те да о учињеном обавијесте Групу за контролу Регионалног центра Сарајево.“

Шефовима граничних прелаза дат је рок од 15 дана да предузму предложене мјере и радње. Шеф граничног прелаза Рача Драган Драгић доставља извјештај Регионалном центру Сарајево у коме потврђује да није извршена ефикасна контрола:

„Општи закључак са састанка, као и писане изјаве службеника, указују да је контрола супстанци које оштећују озонски омотач комплексна и релативно нова тематика у БиХ, за коју службеници УИО који проводе мјере контроле и надзора над увозом таквих супстанци немају потребна знања, нити услове и апарате-идентификаторе за провјеру компоненти које су забрањене. Због наведених разлога дошло је до недовољно ефикасне контроле и пропуста на граничном прелазу Рача.“

Међутим, Драгић демантује себе и шаље Управи низ нетачних информација. У прилог томе свједочи овај документ од 9. децембра 2015. године који потврђује да је Драгић тада примио на коришћење и употребу средства, међу којима је и идентификатор супстанци. Прошло је скоро годину дана да би Драгић тај уређај за идентификацију забрањених супстанци дао на располагање царинским радницима.

Неистинама нема краја. Да је Драгић нетачно информисао УИО, потврђује и овај Извјештај о извршеним обукама са царинских радионица, који датира од прије скоро четири године. У том извјештају се, између осталог, наводи: „Проведена је додатна обука царинских службеника о теми `Имплементација Монтреалског протокола у БиХ – заштита озонског омотача и програм постепеног искључења из употребе супстанци које оштећују озонски омотач`, а с циљем правилног тарифирања и упознавања са начинима илегалне трговине таквих супстанци.“

Ова документација илуструје да је обука царинских службеника још 2012. године проведена и у Царинској испостави Тузла, односно Граничном прелазу Рача. Такође, напомиње се да ће у случају непоступања са прописаним актима шефови организационих јединица, царинских испостава и граничних прелаза бити позвани на одговорност.

С обзиром на то да се шеф Граничног прелаза Рача Драган Драгић оглушио на законске прописе, Регионални центар Тузла 13. октобра ове године подноси УИО БиХ пријаву за покретање дисциплинског поступка против Драгића.

У пријави се истиче: „Драгић је поступао супротно закону и прописима који од 2008. године регулишу начин спречавања уноса супстанци које оштећују озонски омотач, а налазе се у расхладним уређајима. Супстанце које су забрањене за увоз видно су обиљежене на произвођачкој декларацији. Иако је Драгић од раније упознат са том материјом, на граничном прелазу Рача није извршена контрола увозника забрањених супстанци из Сарајева, нити је покренут поступак утврђивања одговорности царинских службеника.“

Регионални центар Тузла убрзо је покренуо и допуну дисциплинске пријаве против Драгића због, како је наведено, његових неистинитих навода о непостојању идентификатора супстанци на граничном прелазу Рача, те о недовољној обуци царинских службеника. Упркос овим пријавама, УИО ни до данас није покренула поступак против Драгића.

Ово је само један од примјера увоза опасних супстанци у БиХ. Питање је колико је још таквих случајева било и гдје је таква увезена роба завршила. Одговор смо тражили директно од УИО БиХ, којој смо уредно послали питања, али су нам само кратко усмено одговорили да се ни о чему наведеном неће оглашавати.

И ово није све. У посједу БН телевизије је бројна документација која разоткрива криминал унутар УИО БиХ, о чему ћемо извјештавати наредних дана.

На крају, како БН телевизија незванично сазнаје, директор УИО БиХ Миро Џакула покренуо је истрагу о томе ко је медијима доставио документацију о криминалним и коруптивним радњама запослених у Управи, што је апсурдно, јер није покренуо истрагу против појединаца за које се, на основу чврстих доказа, зна да су радили мимо закона.

(БН телевизија)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

боро

15.12.2016 11:30

Кад власт даје лош примјер , наравно да ће се сви муљању окренути .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција

15.12.2016 11:54

Они који су их поставили поставили су их да муљају њима нетребају постени и који це радути постено.!Све ово мали глупо толико афера у царини Текстил,Ораси,Плин,увоз возила а нико од царине дана затвора није добио или прекид радниг однос.смијесно....

Name

Мирко

16.12.2016 15:48

Све нам мора овако да се десава кад нам дрвни техницари раде по царинама. И ту сколу једва заврсили, како це они познавати законе и уредбе , мора им неко мјесто њих процитати, протумацити и нацртати како да раде.

Name

камелеон

15.12.2016 11:45

Опет Додок, ко ће други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Дугоушко

15.12.2016 13:49

Он и Шпирић су инсистирали на свом човјеку, да Цвјетиновић буде главни. Ево резултата! Шверцерски мозак, шта друго очекивати?

Name

Гок

15.12.2016 12:33

Кад на границама раде необразовани људи људи који незнају ниста који самп знају рикати у снсд и викати ови су најбољи а упп најгори секта звана миле додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниси у праву!

15.12.2016 13:30

Знају они врло добро све, али образ ђон, морал страна ријеч, а свој џеп приоритет

Name

Фруко

15.12.2016 12:55

Опет треба именовати кума министра,амбасадора,декана за министра здравља и социјалне заштите. Гдје је он стао ту трава није никла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко Југовић

15.12.2016 13:17

Има ли ишта у овом ентитету да није отровано и подвала,наравно ово само својем народу могу приуштити отровани људи,па како мисле да ће те паре потрошити,неће им у здрављу ићи,проклето је то ђжаба посте и гањају посни сир,посни маргарин,суше рибу,ђжаба то не спашава гријеха,грешници ће се кад тад погледати у огледало и попричати са собом.СНСД су отрови од људи,затрована секта,они с мртвих људи једу,али ја се надам да ће тако проклети и болничке постеље заузети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

15.12.2016 16:20

Тако је то кад није уређена држава на царини не раде дјеца за завршеном царинском школом која је била измишљена ниси могао уписати дјете без сто марака и сада сједе и гледају на царини су сви увезани имала сам прилику да гледам шта се ради од свих врста транспорта све је корумпирано то многима одговара разум мора побједити живи и здрави били мој народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxперт

15.12.2016 18:28

Нова и комплексна тематика за царинике: На сваком клима уредјају се налази творницка наљепница са подацима о врсти и колицини плина. Забрањен је Р22, дозвољени Р407ц и Р410а. Довољно је погледати и знати ста је ста. Наравно, кад на царини раде странацки ухљеби који једва знају цитати, то је за ниих нова и комплексна тематика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

15.12.2016 19:08

Баш тако, нема даље. Тако нам је у сваком сегменту друства , док је великих Срба Хрвата и Бошњака тако ће и даље бити и још горе....

Name

грга

15.12.2016 18:38

Зато смо увозили воду мјесто плина да неби угрозавали озонски омотац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

15.12.2016 19:13

Једном сам упитао шефицу једне испоставе зашто ја нисам примљен на конкурс за који сам испуњавао све услове боље од свих осталих. Одговор је био јако једноставан, каже ми да се самном неможе манипулисати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееее

15.12.2016 22:33

Зато бас тако ...а у мркоњиц граду за санитарног инспектора поставе горана лазендица који није знао заврсити факултет ...срамота ста нацелница мркоњиц града допуста опс зоран теглетија ...то је брука ал ако буде имало правосудје радило свој посао тај тзв..инспектор це бит санкционисан

Name

АЦО В.

16.12.2016 00:16

Једном си упитао једну сефицу....Епилог,она видовита,па зна твоје наводне карактерне особине.Бице прије да ти је стела била слабија него сто си мислио.

Name

Гама-Зрак

15.12.2016 19:38

Мислим да претјерујете.То није добро за озонски омотац а људима не смета.

ОДГОВОРИТЕ