Почупали споменике старе сто година

На градском гробљу у Дервенти појединци скидају и у страну склањају споменике старе и више од сто година, чиме затиру сваки траг преминуле особе која је ту покопана.

Република Српска 14.12.2016 | 13:50
Почупали споменике старе сто година
Према писању локалног портала "Дервентацафе", све се ради због недостатка гробних мјеста, те овај вандализам називају "културни и вјерски геноцид".

Већина споменика заврши у хладу храста, али и на сметљишту, гдје их они који немају нимало стида и образа остављају.

"Ратна пустошења и разарања нису уништила наша гробља и крстове колико је ископано, поломљено и бачено у посљедњих мирнодопских пет година. Овај културни и историјски геноцид се одвија у фазама. Прва фаза је прелазак крста са гробног мјеста до најближег храста, а затим се на тој локацији изљева бетонски оквир и појео вук магарца@, наводи аутор текста за "Дервентацафе".

Тако крст стар 120 година на којем је уклесано име раба Божијег Стојана који је рођен још далеке 1842. године, а умро 1896. бачен је у страну, а на његовом мјесту је неко нови сахрањен.

Према ријечима једног становника Дервенте, због недостатка гробних мјеста се врши скрнављење старих гробова, те сматра да градско гробље треба проширити како не би и даље долазило до оваквих ситуација.

Оно што је проблем када су гробља у Дервенти у питању је што није јасно утврђено ко њима управља, а нема ни предузећа које је задужено за одржавање као што је то у већим градовима.

То нам је потврдио и парох Радојица Ћетковић, који нам је рекао како то што су споменици помјерени не мора да значи да се покојници копају једни преко других.

"Видјећемо шта се дешава. За нас је свако гробље свето мјесто. Позваћемо комуналну полицију и видјети шта може да се уради по овом питању", казао нам је парох Радојица Ћетковић.

Према његовим ријечима, општина Дервента је купила једну парцелу, којом ће гробље бити проширено, а извршено је и испитивање тла па би проблем са недостатком простора ускоро могао бити ријешен.

Иначе, Кривичним законом Републике Српске предвиђено је да свако ко прекопа, разруши, оштети или повриједи гроб или друго мјесто у коме се умрли сахрањују може да буде кажњен затвором до годину дана.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дервента

14.12.2016 14:31

Ја живим у Дервенти скоро 70 година. Колико је мени познато овдје не постоји тзв. градско гробље. Има православно, католичко и два мезарја муслимана. Ако се то и догађа у Дервенти, онда је то са православном гробљу. Дакле, ово радимо сами себи, уклањамо неидентификоване крстове, и постављамо нова православна и надгробна здања. О овом све вјероватно знају из СПЦ, па зашто шуте, што се не огласе.

ОДГОВОРИТЕ