Počupali spomenike stare sto godina

Na gradskom groblju u Derventi pojedinci skidaju i u stranu sklanjaju spomenike stare i više od sto godina, čime zatiru svaki trag preminule osobe koja je tu pokopana.

Republika Srpska 14.12.2016 | 13:50
Počupali spomenike stare sto godina
Prema pisanju lokalnog portala "Derventacafe", sve se radi zbog nedostatka grobnih mjesta, te ovaj vandalizam nazivaju "kulturni i vjerski genocid".

Većina spomenika završi u hladu hrasta, ali i na smetljištu, gdje ih oni koji nemaju nimalo stida i obraza ostavljaju.

"Ratna pustošenja i razaranja nisu uništila naša groblja i krstove koliko je iskopano, polomljeno i bačeno u posljednjih mirnodopskih pet godina. Ovaj kulturni i istorijski genocid se odvija u fazama. Prva faza je prelazak krsta sa grobnog mjesta do najbližeg hrasta, a zatim se na toj lokaciji izljeva betonski okvir i pojeo vuk magarca@, navodi autor teksta za "Derventacafe".

Tako krst star 120 godina na kojem je uklesano ime raba Božijeg Stojana koji je rođen još daleke 1842. godine, a umro 1896. bačen je u stranu, a na njegovom mjestu je neko novi sahranjen.

Prema riječima jednog stanovnika Dervente, zbog nedostatka grobnih mjesta se vrši skrnavljenje starih grobova, te smatra da gradsko groblje treba proširiti kako ne bi i dalje dolazilo do ovakvih situacija.

Ono što je problem kada su groblja u Derventi u pitanju je što nije jasno utvrđeno ko njima upravlja, a nema ni preduzeća koje je zaduženo za održavanje kao što je to u većim gradovima.

To nam je potvrdio i paroh Radojica Ćetković, koji nam je rekao kako to što su spomenici pomjereni ne mora da znači da se pokojnici kopaju jedni preko drugih.

"Vidjećemo šta se dešava. Za nas je svako groblje sveto mjesto. Pozvaćemo komunalnu policiju i vidjeti šta može da se uradi po ovom pitanju", kazao nam je paroh Radojica Ćetković.

Prema njegovim riječima, opština Derventa je kupila jednu parcelu, kojom će groblje biti prošireno, a izvršeno je i ispitivanje tla pa bi problem sa nedostatkom prostora uskoro mogao biti riješen.

Inače, Krivičnim zakonom Republike Srpske predviđeno je da svako ko prekopa, razruši, ošteti ili povrijedi grob ili drugo mjesto u kome se umrli sahranjuju može da bude kažnjen zatvorom do godinu dana.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Derventa

14.12.2016 14:31

Ja živim u Derventi skoro 70 godina. Koliko je meni poznato ovdje ne postoji tzv. gradsko groblje. Ima pravoslavno, katoličko i dva mezarja muslimana. Ako se to i događa u Derventi, onda je to sa pravoslavnom groblju. Dakle, ovo radimo sami sebi, uklanjamo neidentifikovane krstove, i postavljamo nova pravoslavna i nadgrobna zdanja. O ovom sve vjerovatno znaju iz SPC, pa zašto šute, što se ne oglase.

ODGOVORITE