Само најхрабрији очеви остају до краја

Присуством у порођајној сали приликом рођења бебе могу се похвалити само ретки очеви у Републици Српској који су надвладали страх, а радост доласка на свет новог живота поделили са својим супругама.

Република Српска 14.12.2016 | 08:15
Само најхрабрији очеви остају до краја
Иако породилишта у највећим болницама у РС пружају могућност да уз трудницу на породу буде присутан супруг или друга особа од поверења, ретки су они који ту шансу искористе. У већини случајева, мала заинтересованост је последица страха. Ипак, у односу на претходне године, осети се благо повећање заинтересованости очева да присуствују чину рођења детета.

Добојска болница "Свети апостол Лука" међу првима је у Српској увела могућност присуства оца на порођају. Од 2002. године у овој здравственој установи постоји одвојена порођајна сала са апартманом који се за дан боравка плаћа 50 КМ. Начелник Службе за гинекологију и акушерство Гордана Средановић истиче да нема тачну евиденцију, али да је било доста храбрих очева који су били уз своје супруге.

"Уз доста зноја, сивих лица и суза успели су издржати до краја, пресећи пупчану врпцу и на тај начин дати допринос свом нараштају. Срећни смо када можемо пружити такву услугу" казала је Средановићева.

Драган и Сандра Продић били су први брачни пар у Добоју који је 2003. године искористио ову могућност.

"Био сам пресрећан, а супрузи је годило моје присуство. То је најрадоснији догађај у мом животу. Постојала је одређена доза треме, али су радост и срећа, када сам узео у наручје сина Николу, надвладали све страхове" испричао је Драган.

Три године касније, он је, као тата са искуством из порођајне сале, присуствовао и рођењу другог сина.

"Другом сину Ивану пресјекао сам пупчану врпцу. Мислио сам да ће бити лако, а у ствари није било. Све у свему, искуство је било непроцењиво" казао је Драган и поручио свим будућим родитељима да буду једно другом подршка и да обоје учествују у доласку на свет њихових потомака, пише Глас Српске.

У Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС од почетка ове године порођају је присуствовала 31 особа од поверења.

Кажу да се број заинтересованих повећао откад је донесена одлука да се присуство не наплаћује по дотадашњој цени од 500 КМ, већ да буду наплаћени само трошкови једнократне опреме који коштају 20 КМ. Истичу да је пракса показала да интересовање за присуство порођају углавном показују млађи мушкарци.

"Свакој породиљи је лакше када је уз њу блиска особа, због тога што се осећа сигурније, много је смиренија, лакше прати упутства и сарађује са медицинским особљем" истакли су у УКЦ РС и додали да није дозвољено снимање порођаја.

У болници у Источном Сарајеву кажу да до сада ниједан отац није изразио жељу да буде у рађаоници.

Уводили мужеве да смире породиље

Начелник Гинеколошко-акушерског одељења Болнице "Др Младен Стојановић" у Приједору, Дрена Гаврановић-Вујовић, истиче да је од почетка године у овој здравственој установи било 711 порођаја те да ниједан отац није изразио жељу да присуствује рођењу свог детета.

"Раније смо имали неколико случајева да се жене не понашају примерено, а самим тим губе снагу и не желе да слушају савете како да се понашају па смо им уводили мужеве да се бар мало смире и сарађују" рекла је Гаврановић-Вујовић и додала да се један супруг онесвестио ушавши у порођајну салу, па су онда морали да се побрину и за њега.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дје`с то мени

14.12.2016 20:03

Немој то мени,матере ти. Да ли је то нова мода на Балкану,као део демократије. Ко воли нек изволи,дзаба му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аки

14.12.2016 21:03

Не могу да вјерујем шта читам. Па зар има мушкараца који нису присутни до краја?? Па то није ни М од мушкарца!! Колило човјек треба бити себичан да покрај муке и болово кроз које жена пролази он мисли на себе?? Имам 3 дјеце и наравно да сам до краја био сва три пута. Невјероватно. Извините ви "мушкарци" ако сте се нашли увредни али ја стварно не контам да се такав моменат може пропустити, што због саме ствари што због подршке жени.

ОДГОВОРИТЕ