Samo najhrabriji očevi ostaju do kraja

Prisustvom u porođajnoj sali prilikom rođenja bebe mogu se pohvaliti samo retki očevi u Republici Srpskoj koji su nadvladali strah, a radost dolaska na svet novog života podelili sa svojim suprugama.

Republika Srpska 14.12.2016 | 08:15
Samo najhrabriji očevi ostaju do kraja
Iako porodilišta u najvećim bolnicama u RS pružaju mogućnost da uz trudnicu na porodu bude prisutan suprug ili druga osoba od poverenja, retki su oni koji tu šansu iskoriste. U većini slučajeva, mala zainteresovanost je posledica straha. Ipak, u odnosu na prethodne godine, oseti se blago povećanje zainteresovanosti očeva da prisustvuju činu rođenja deteta.

Dobojska bolnica "Sveti apostol Luka" među prvima je u Srpskoj uvela mogućnost prisustva oca na porođaju. Od 2002. godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi postoji odvojena porođajna sala sa apartmanom koji se za dan boravka plaća 50 KM. Načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Gordana Sredanović ističe da nema tačnu evidenciju, ali da je bilo dosta hrabrih očeva koji su bili uz svoje supruge.

"Uz dosta znoja, sivih lica i suza uspeli su izdržati do kraja, preseći pupčanu vrpcu i na taj način dati doprinos svom naraštaju. Srećni smo kada možemo pružiti takvu uslugu" kazala je Sredanovićeva.

Dragan i Sandra Prodić bili su prvi bračni par u Doboju koji je 2003. godine iskoristio ovu mogućnost.

"Bio sam presrećan, a supruzi je godilo moje prisustvo. To je najradosniji događaj u mom životu. Postojala je određena doza treme, ali su radost i sreća, kada sam uzeo u naručje sina Nikolu, nadvladali sve strahove" ispričao je Dragan.

Tri godine kasnije, on je, kao tata sa iskustvom iz porođajne sale, prisustvovao i rođenju drugog sina.

"Drugom sinu Ivanu presjekao sam pupčanu vrpcu. Mislio sam da će biti lako, a u stvari nije bilo. Sve u svemu, iskustvo je bilo neprocenjivo" kazao je Dragan i poručio svim budućim roditeljima da budu jedno drugom podrška i da oboje učestvuju u dolasku na svet njihovih potomaka, piše Glas Srpske.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS od početka ove godine porođaju je prisustvovala 31 osoba od poverenja.

Kažu da se broj zainteresovanih povećao otkad je donesena odluka da se prisustvo ne naplaćuje po dotadašnjoj ceni od 500 KM, već da budu naplaćeni samo troškovi jednokratne opreme koji koštaju 20 KM. Ističu da je praksa pokazala da interesovanje za prisustvo porođaju uglavnom pokazuju mlađi muškarci.

"Svakoj porodilji je lakše kada je uz nju bliska osoba, zbog toga što se oseća sigurnije, mnogo je smirenija, lakše prati uputstva i sarađuje sa medicinskim osobljem" istakli su u UKC RS i dodali da nije dozvoljeno snimanje porođaja.

U bolnici u Istočnom Sarajevu kažu da do sada nijedan otac nije izrazio želju da bude u rađaonici.

Uvodili muževe da smire porodilje

Načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja Bolnice "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru, Drena Gavranović-Vujović, ističe da je od početka godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi bilo 711 porođaja te da nijedan otac nije izrazio želju da prisustvuje rođenju svog deteta.

"Ranije smo imali nekoliko slučajeva da se žene ne ponašaju primereno, a samim tim gube snagu i ne žele da slušaju savete kako da se ponašaju pa smo im uvodili muževe da se bar malo smire i sarađuju" rekla je Gavranović-Vujović i dodala da se jedan suprug onesvestio ušavši u porođajnu salu, pa su onda morali da se pobrinu i za njega.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dje`s to meni

14.12.2016 20:03

Nemoj to meni,matere ti. Da li je to nova moda na Balkanu,kao deo demokratije. Ko voli nek izvoli,dzaba mu.

ODGOVORITE
Name

Aki

14.12.2016 21:03

Ne mogu da vjerujem šta čitam. Pa zar ima muškaraca koji nisu prisutni do kraja?? Pa to nije ni M od muškarca!! Kolilo čovjek treba biti sebičan da pokraj muke i bolovo kroz koje žena prolazi on misli na sebe?? Imam 3 djece i naravno da sam do kraja bio sva tri puta. Nevjerovatno. Izvinite vi "muškarci" ako ste se našli uvredni ali ja stvarno ne kontam da se takav momenat može propustiti, što zbog same stvari što zbog podrške ženi.

ODGOVORITE