Тема седмице: Еx-Yу лига је ту, а мали нек' се буне!

Регионална фудбалска лига је неминовност и, открили су нам саговорници да би могла да почне на јесен. А, мали? "Мали хоће да играју, а немају ни терен. Не може", каже Косановић за Мондо.

Фудбал 11.12.2016 | 23:45
Тема седмице: Еx-Yу лига је ту, а мали нек' се буне!
Листање страница онлине медија с простора бивше Југославије, и трећи дан после тихо заказаног а гласно одржаног састанка у Загребу, наводи и просечно информисаног читаоца на помисао да је регионална фудбалска лига договорена ствар која чека званичну промоцију у Ниону.

Упркос томе што се и ставови редакција у Београду, Загребу, Сарајеву, Љубљани, Подгорици, Скопљу и осталим фудбалским градовима некадашње државе, разликују у мери у којој се разликују и ставови клубова из тих центара.

Само око једне ствари сложиле су се и колеге, новинари, као и спортски радници на овим просторима – све је то припрема за нешто што ће неминовно доћи до 2021. када би УЕФА Лига шампиона, она права, за сениоре, требало да буде смањена на 24 учесника са 16 гарантованих места за Енглезе, Шпанце, Италијане и Немце, док ће се осталих 50-ак земаља борити за осам назовимо их "специјалних позивница".

ЕВРОПА СЕ МЕЊА, А МИ СМО "ЗАМОРЧИЋИ"

Регионалне лиге, не само ова са обрисима СФРЈ, већ и скандинавска, балтичка, средње-европска, "совјетска", итд, требало би да "плацебо" ефектом да излече хроничне фудбалске болеснике, који болују од беспарице и још неких (не)излечивих болести, а уз то имају и садо-мазохистичку потребу да се такмиче с најбољима и најбогатијима по цену да их развлаче по терену.

Другим речима, Словенац у високом друштву, председник УЕФА Александар Чеферин, размишља на који начин да остатку Европе, и онима који су гласали за њега недавном у испраћају Мишела Платинија на фудбалску робију, обезбеди евро-купове који то заправо нису.

Пре одлуке о томе да ли ће Срби на југ, а Хрвати на север, регионална лига млађих категорија требало би људима из Ниона да пружи, или бар покуша да пружи одговор на питање може ли 25 година под земљом закопано фудбалско-ногометно ривалство да оживи и да ли ће из ковчега изаћи биће које личи на "велику четворку" (Звезда, Партизан, Хајдук, Динамо) или "велику тројку" (Милошевић, Туђман, Изетбеговић).

Тек тада, биће одлучено да ли ће се Мађари придружити "Југословенима" или ће Хрвати играти са Аустријанцима, Словацима, Чесима, Мађарима и Словенцима, а Срби са Црногорцима, Грцима, Бугарима, Румунима, Албанцима и Турцима, где је претпоставка да би и такозвано Косово било неизбежно.

У случају нове поделе увелико непостојеће државе, отворено је и питање у којој од две регије би се нашла Босна и Херцеговина.

У ЗАГРЕБУ КАО ДА СУ ВИДЕЛИ МЕДВЕДА

Зашто све ово пишемо као увод у серију разговора које су Мондо редакције у Београду, Бањалуци и Подгорици обавиле са челницима регионалних фудбалских савеза? Не само као објашњење позадине целе приче, где би клинци послужили као нека врста "заморчића", већ и као доказ да скептици вероватно греше када кажу да "од тога нема ништа" и да је све "млаћење празном сламом".

Дакле – клубови су подељени, али шта кажу у савезима, који би требало да спроведу евентуалну одлуку УЕФА у дело? Сви присутни у Загребу, а није изостао нико из еx-Yу друштва, начелно су се сложили са идејом и поручили да ће разговори бити настављени. Мондо је у среду објавио да ће наредни састанак бити одржан већ 30. јануара 2017. године, у чему се такође препознаје озбиљност целе приче, јер...

Од првог састанка на ову тему, одржаног у Љубљани 29. јануара 2015, до другог окупљања у Загребу 5. децембра 2016, прошло је 677 дана односно година, десет месеци и седам дана. Од другог до трећег проћи ће, највероватније, 57 дана односно месец и 26 дана, а треба додати и да је Чеферин најавио посету Загребу за 20. децембар ове године, граду у ком има двојицу блиских сарадника – Давора Шукера, председника ХНС и члана Извршног одбора УЕФА (најмоћније канцеларије у Ниону), као и идејног творца пројекта званог регионална лига за млађе категорије, Ромеа Јозака, техничког директора ХНС и члана Комитета УЕФА за развој и техничку подршку, у којој су и Душан Савић испред ФСС, односно Душан Бајевић испред ФСБИХ.

"На састанку у Загребу размењивали смо мишљења и разматрали потенцијале лиге. Доста тога је стављено на сто, а општи закључак је да би регионално такмичење млађих категорија представљало добит за све. Играчи би стицали искуство, клубовима и савезима би се отворио простор за сарадњу са новим спонзорима...", рекао је за Мондо Митар Мркела, координатор млађих категорија ФСС, који је наш представник у изради овог револуционарног пројекта.

"До идућег састанка следе консултације у матичним савезима, па ћемо сви доћи са више детаља и конкретних ствари за разговор. Требало би и да се дефинише који узраст ће се такмичити и по ком систему", рекао је Мркела и тако, индиректно, демантовао медијске написе о томе да ће играти У14 и У16 категорије, да ће лига бројати 12 и 14 тимова, па чак и ко ће учествовати.

Званичан став или бар изјаву из Хрватског ногометног савеза током претходна три дана нису добиле ни колеге из Загреба, па нисмо успели ни ми, али нам је пластично објашњено због чега је тако. За разлику од српске фудбалске сцене, где навијачи знатно бурније реагују на догађаје везане за Црвену звезду и Партизан, чији су челници утолико хронично уздржани и необавештени уколико је тема шкакљива, у Хрватској је другачије.

ХНС има великих проблема са навијачима на утакмицама репрезентације, рат с сплитском Торцидом траје годинама и све је радикалнији, па је Шукерова процена да би сви у тој организацији требало да се понашају као да су видели медведа – да се праве мртви и дишу што тише. Ембарго на изјаве из ХНС довео је и до тога да су и водећи хрватски клубови углавном без званичног става о овом пројекту, мада је Хајдук увелико поручио да је "против било каквог оживљавања Југославије".

"НЕ ОПЕТ НА ТАЈ БАЛКАН"

Али, у Загребу се могло пронаћи нешто друго...

"Чеферин долази у посету ногометном лидеру регије. Наравно да ће хулиганизам бити тема, али и инфраструктура. Новац је УЕФА већ дала, за градњу кампа добили смо десет милиона евра. Председник ће покушати да појасни скицу новог система такмичења УЕФА, а долази и по кадровска појачања за Нион. Александар Чеферин је наш пријатељ, за време избора је имао нашу чврсту подршку", рекао је неименовани службеник ХНС, а преноси загребачки "Јутарњи лист".

Поред Шукера и Јозака, Хрватска међу фудбалским моћницима има и Звонимира Бобана, личног саветника председника ФИФА, Инфантина, мада треба приметити да српска страна није инфериорна, јер је, поред Савића, на утицајном месту у УЕФА и бивши генсек ФСС, Зоран Лаковић, а да ће Дејан Станковић за неколико дана и званично бити именован у личног саветника председника УЕФА, Чеферина.

Иако сви они нису довољно јаки да се супротставе интересима "Г14", односно "Г18" групе (Реал, Барселона, Јунајтед, Ливерпул, Интер, Јувентус, Милан, Марсеј, ПСЖ, Бајерн, Дортмунд, Порто, Ајакс, ПСВ + накнадно учлањени Арсенал, Леверкузен, Лион и Валенсија), добро је знати да се реформа евро-купова неће одвијати без икаквог утицаја, или бар присуства, људи с ових простора.

У свему, занимљив је и став колумнисте загребачког "Јутарњег листа" Томислава Жидака, који признаје да је регионална лига неминовност, али јој се не радује...

"Њихова одговорност је велика, њихов глас је значајан и надам се да нас неће гурнути натраг на брдовити Балкан", вели Жидак, обраћајући се Бобану, Шукеру и Јозаку.

КАД НЕ МОГУ СЕНИОРИ (а, могу кад из УЕФА извуче у квалификацијама?), 'АЈДЕ ОНДА ДЕЦА

Црногорци, рецимо, немају ништа против...

"Ништа конкретно још није договорено, а нови састанак бит ће одржан 30. јануара послије чега ћемо знати нешто конкретније. Женска лига је спорна, јер није развијена у свим клубовима", каже за Мондо заменик генералног секретара ФС ЦГ, задужен за млађе категорије, Жарко Вукчевић.

Он сматра да би, ако савези и УЕФА успеју да органиузују ту лигу, она била добра за све, али наводи да је и даље неизвесно како би она била дефинисана, организована, па и финансирана. Да ли би били "позивани клубови са најславнијом историјом", што би била жеља навијача у смислу некадашњих ривалитета, или би "прједност добили тренутно најбољи у млађим категоријама", што свакако одговара принципима УЕФА, организације која није плакала на сахранама неких митских клубова из прошлих времена.

Шта кажу у Босни и Херцеговини?

"Могу рећи да су представници свих савеза из бивше Југославије и Мађарске дали позитивна мишљења о формирању регионалног такмичењима у категоријама омладинаца и женског фудбала. Договорено је да наредни састанак буде одржан до краја јануара 2017. године, а послије тога, своју сагласност о учешћу морају да дају сви Извршни одбори седам Савеза и, на крају, и Европска фудбалска унија", каже за Мондо Директор сектора за такмичење ФСБИХ, Емир Пилав.

Пилав је додао да се у Загребу није говорило о имена конкретних клубова који ће учествовати у регионалној лиги.

"Начелно смо се договорили једино да критеријуми буду идентични за све клубове из ових земаља и то је једино што смо поменули кад је ријеч о тимовима који ће наступати", открио је.

Потпредседник ФС БиХ, Дарко Љубојевић, подсетио је у разговору за Мондо да је иницијатива о формирању регионалне лиге кренула из Љубљане, пре две године, и да се тада говорило конкретно о – сениорској конкуренцији!

"Наишли смо на бројне проблеме, па је по свему судећи дошло до својеврсног компромиса односно тежње да ово буде нека врста пробног балона. Представник Хрватског ногометног савеза Јозак је осмилио тај концепт и презентовао га савезима и УЕФА, која је дала зелено свјетло. Сад нас очекује детаљна анализа и много посла и препрека. Код сениорске идеје су кључни проблеми били безбједносне природе, проходност лиге, шта ће се десити са домаћим првенствима... Постоје бројни спортски аспекти и замке до оснивања сениорског такмичења", рекао је Љубојевић.

МАКЕДОНАЦ ЈЕ НАЈОТВОРЕНИЈИ

Координатор националних селекција у Фудбалском савезу Македоније, Зоран Стратев, поручио је у изјави коју су нам проследиле колеге из Скопља следеће...

"Што се тиче ФС Македоније, слажемо се о покретању овакве лиге, као и сви остали савези који су учествовали на састанку у Загребу. Мислим да би македонски клубови оберучке прихватили да учествују у овом пројекту и сигуран сам да ћемо учествовати са два клуба у обе категорије. Ако све буде као што је планирано, првенство би могло да почне наредне јесени, јер је пројекат већ добио дозволу УЕФА. План је да се такмичи седам држава, а ако се пројекат покаже као добар, биће остављен простор за надградњу и прикључење клубова из Румуније, Бугарске и Аустрије", открио је Стратев детаље који нису испрва били познати.

"Преовладава став да би требало да играју Вардар, Партизан, Црвена звезда, Динамо, Хајдук, итд, али ми сматрамо да би то требало да буду клубови чије су млађе селекције најбоље, а не најзвучније. Говорило се и о томе да би екипе које би играле ово такмичење требало да буду изузете из националних првенстава. Верујем да ћемо успети да организујемо ово, јер је то добро за регион", додао је Стратев, који је био најотворенији саговорник.

Ако сте помислили да смо заборавили на Ногометни савез Словеније, и нама се у једном тренутку учинило тако, али смо се онда сетили да они имају председника УЕФА и да је управо тај председник и заговорник ових промена, тако да би било сувишно питати их јесу ли за или против.

А, КЛИНЦИ И КЛИНЦЕЗЕ? ШТА ОНИ МИСЛЕ?

То су били одговори челника савеза, функционера. Али, шта је с онима који заправо раде с тим узрастима? Тренирају их, васпитавају, уче фудбалу и фер-плеју? За крај оставили смо разговор са Миланом Косановићем, селектором омладинске репрезентације Србије.

Иако ради са узрастом старијим од оних који би требало да отворе овакву лигу, Косановић је каријеру посветио раду с клинцима и јако добро зна шта би учешће у оваквом подухвату могло да значи за њих, фудбалере и фудбалерке.

"Слажем се са том идејом јер сматрам да развој младих играча мора да се подиже на виши ниво, а овако би се добило на квалитету. Играјући са репрезентацијом знам колико то значи играчима и колико се подиже квалитет. Јака лига и јако такмичење може само да допринесе бољитку фудбала. Ако се такмичите у конкуренцији која је само локалног типа ви не можете да имате увид у јасан квалитет ваших фудбалера. Играчи би се у већим утакмицама брже и боље развијали, а своје недостатке би и они видели. Увек гледамо да морамо да се такмичимо на највишем нивоу и то би подигло квалитет...", рекао је Косановић за Мондо, после чега смо га питали за препреке.

"Бавим се само стручним делом. Играјући на турнирима, са репрезентацијом, догађало се да будемо сведоци и неких нефудбалских ствари, али сумњам у то јер су ово ипак само пионири и кадети".

"МАЛИ СЕ БУНДЕ А НЕМАЈУ ТЕРЕН"

Да ли ће "мали" клубови испаштати?

"Ми се стално бавимо причом да ли ће неки 'мањи' да испаштају. За квалитет и такмичење је битно да постоје јаки клубови, па ће и ови мањи то да прате и напредују. Не можемо да очекујемо да у Србији имамо 10-15 квалитетних јер то није реално. Хоћемо да држимо квалитет, а немамо толико спремних клубова", рекао је Косановић и додао:

"Када одете у Европу и видите како тамо изгледају омладинске школе... Већи су него буџети суперлигашких клубова. Ми хоћемо да мањи клубови који немају терен да се такмиче у регионалној лиги са најбољимаи!? Немају терен! Морамо да направимо озбиљну инфраструктуру, тренинг центре и да се тек онда такмичимо. Не може прича ми би да се такмичимо у Формули, а возимо Југо 45... То не иде. Данас могу да остваре квалитет само они који хоће да уложе. Ја сам заговорник тога да се у Србији може играти на високом нивоу само ако имате добру омладинску школу. Да ли ће неки мањи клуб да испашта због регионалне лиге? Неће, па он нема шта ту да тражи".

А, сениори?

"Ово је неки пробни пилот који треба да подигне квалитет. Треба реално погледати на ствари. Нигде фудбал не цвета у региону и ово би допринело да се врати квалитет фудбала, атрактивност, интересовање и играчи не би тако рано одлазили у иностранство. Били би конкурентнији у Европи, а самим тим би се вратила драж коју је фудбал некада имао на овом подручју".

Питали смо Косановића и шта кажу његове колеге из региона, тренери и селектори с којима се сретао и размењивао мишљења.

"Сви који се баве струком хоће да играју на највишем нивоу. Сви имамо тежњу да што пре дођемо до европског нивоа. Струка, односно тренери, би имали бољу едукацију. Проверили бисмо знање на том нивоу, а једини наредни ниво је Регионална лига. Не можемо да схватимо да нисмо на нивоу да сад овде ми правимо лигу која ће бити конкурентна европским лигама, а одлазе играчи, немамо интересовање, нема инфраструктуре. Од четири елемента фудбала, а то су улазнице, дресови, продаја играча и ТВ права, ми имамо само продају играча. Наравно да онда не можемо да будемо конкурентни!", поручио је на крају интервјуа за Мондо.

Извор: мондо.рс/мондо.ба/мондо.ме

Коментари / 0

Оставите коментар