Свети Алимпије: Велики православни празник!

Српска православна црква 9. децембра по новом календару обиљежава празник посвећен Преподобном Алимпију Столпнику.

Република Српска 09.12.2016 | 07:19
Свети Алимпије: Велики православни празник!
Овај празник у календару СПЦ означен је црним (задебљаним) словом али овај светитељ веома је поштован у нашем народу, а многим породицама је и крсна слава.

Рођен је око 522. године у Андријанопољу (Једрене) у Пафлагонији. Од малена је био предан Богу. Као ђакон служио је у цркви у Андријанопољу код епископа Теодора.

Иако је био вољен од свих, увијек је тражио начина да буде сам. Алимпије је желио да живи у молитви и усамљеништву па се повукао на једно грчко гробље поред града Пафлагоније од којег су људи бјежали због демонских привиђења. Ту се настанио на једном стубу (столпу), и на њему на хладноћи и врућини, у посту и молитви, провео већи дио живота (према хришћанском предању око 53 године).

Отуда је назван столпником.

Ни подсмех људи, ни искушења га нису могла одатле помјерити. Најзад, послије неког времена, људи су почели да га поштују и да му долазе ради утјехе, поуке и исцјељења. Око његовог стуба подигнута су два манастира, један мушки и један женски. У женском манастиру живјеле су Алимпијеве мајка и сестра, а он је са свог стуба, примјером и ријечима, указивао људима пут ка спасењу.

По предању, Алимпије је живео 120 година и упокојио се 640. године у вријеме цара Ираклија. Од његових моштију сачувана је глава у Кутлумушком манастиру на Светој Гори.

Често је фрескописан у храмовима наше Цркве, а једна од фресака налази се и у припрати Пећке патријаршије. Сматра се једним од три велика столпника, поред Симеона Столпника и Данила Столпника.

Свети Алимпије на икони се представља у аскетском, пустињачком одјелу како седи на свом столпу. Он је заштитник стоке, па се зато на његов дан не упреже стока. По предању, он је прегазио кугу и од тада се она не јавља.

(Курир/Википедиа)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Радован Уједињене Српске Дрзаве.

09.12.2016 09:34

Свим Православним Верницима Некаје Срецан И Благосовен Празник Свети Алимпије Драга Брацо И Сестре Цувајте Веру Христову Православну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

10.12.2016 11:59

Зив и здрав био брате Радоване. Амин.

Name

Блиц++++

09.12.2016 19:51

Само треба истрајати.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

09.12.2016 22:09

Красти а славити славу то нам говори да се лопови крију иза тога али има ко ће пресудити срамота од бога колико су примитивни све се види све се зна!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светац

10.12.2016 19:57

Јесте он светац срба, али не још дуго-Додик нас СВЕ уништи...

ОДГОВОРИТЕ