Видео: Селби преко О'Саливена до трипле круне!

Велики О'Саливен нашао себи равног - Марк Селби! У финалу УК Цхампионсхипа састали су се најбољи на свету тренутно и најбољи на свету свих времена. Био је то прави спектакл.

Остали спортови 05.12.2016 | 15:15
Видео: Селби преко О'Саливена до трипле круне!
Финале Шампионата Велике Британије у снукеру за 2016. годину донело је прави спектакл и можемо рећи да смо на делу гледали тренутно најбољег играча на свету и најбољег играча на свету свих времена.

Без обзира на то што ове сезоне није имао премца и што је освојио скоро дупло више новца од другопласираног на ранг листи, Стјуарта Бинама, светски број један Марк Селби имао је најтежи могући задатак на путу ка освајању "трипле круне" – најталентованијег играча снукера у историји, Ронија О'Саливена, ког нико не жели да види с друге стране стола чак и када се налази на скромном 12. месту на листи.

Гала финале у борби за 170.000 фунти у Јорку није разочарало. Повео је О'Саливен, који је у меч ушао с бољим скором од млађег земљака, такође Енглеза Селбија, али и који је изгубио четири од шест мечева када су велика финала у питању.

Ипак, код резултата 1:2 за петоструког првака света, одговорио је актуелни првак серијом од шест фрејмова којом је стекао, испоставиће се, недостижних 7:2, упркос томе што је О'Саливен одбио да се преда па је у једном тренутку пришао и на 8:7.

Последња два фрејма финала који је гледао милионски аудиторијум припала су Селбију, који је тако стигао до 994.942 зарађене фунте ове сезоне, уз освојена три најпрестижнија турнира од којих је УК Цхампионсхип један.

Титулу је бранио Нил Робертсон а у финални део жреба (четвртфинале) пласирао се сам крем овог спорта. О'Саливен је на путу ка финалу победио Марка Вилијамса 6:2, па Марка Фуа 6:5, док је Селби водио рат са Џоном Хигинсом за полуфинале и победио 6:5, да би потом декласирао Шона Марфија 6:2.

Тако је дошло до финала који је прижељкивао највећи број поклоника овог спорта, с обзиром на то да је Селби у налету сјајних резултата у последње време стекао велики број фанова, а да кроз историју, ипак, нико није био (и остао) полуларнији од О'Саливена. Испоставило се да је управо Селби нанео први пораз О'Саливену у финалима Шампионата Велике Британије у којима је играч који равноправно користи и леву и десну руку имао скор од 5-0, све до недеље увече.

Кретање резултата у финалу (МС – РО'С): 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, 4:2, 5:2, 6:2, 7:2, 7:3, 7:4, 7:5, 8:5, 8:6, 8:7, 9:7, 10:7.

Актуелни светски шампион у снукеру Марк Селби рекао је да је срећан због освајања Отвореног првенства Уједињеног Краљевства и да ће бити задовољан својим резултатима чак иако до краја каријере не освоји ниједан трофеј.

"Сјајан је осећај освојити овај трофеј. Као што сам рекао после освајања Светског првенства, ако играм за трофеј неког великог турнира у финалу желим да играм против Ронија и да га победим. То сам урадио на Мастерсу, на Светском првенству и у Јорку и фантастично се осећам", рекао је Селби.

"У првом делу сам играо добро, Рони је промашио неколико кугли и није играо своју игру. У другом делу меча ме је притиснуо и задовољан сам како сам одиграо на крају. Код резултата 7:5 сам помислио да сигурно не бих паничио да играм против било ког играча који није брз као Рони. Он је веома брз и пре него што схватите смањио је заостатак на два фрејма, па помало почне да вам се врти у глави. Али, покушао сам да останем у мечу, сетио сам се да и даље водим и ишао сам фрејм по фрејм", рекао је Селби.

Он је постао тек шести снукераш који је у једној календарској години освојио Светско првенство и Отворено првенство Уједињеног Краљевства. Пре њега то су успели О'Саливен, Стивен Хендри, Стив Дејвис, Џон Хигинс и Џон Перот. Селби је по два пута освајао три најважнија турнира у снукеру, Светско првенство, Отворено првенство Уједињеног Краљевства и Мастерс.

"Сви резултати су заиста посебни, сјајан је осећај освојити сва три велика турнира, али је још боље освојити их два пута. Чак иако више не освојим ниједан трофеј бићу задовољан својим резултатима", рекао је Селби.

Селби је ове године, осим победе у Јорку и Светског првенства, освојио и Класик Пола Хантера и Међународни шампионат и са десет титула које се бодују за светску ранг-листу и изједначио се на листи са Џимијем Вајтом.

Петоструки светски шампион О'Саливен рекао је да је разочаран, али да је задовољан својим ставом и начином којим је ушао у финале.

"Мислим да су навијачи уживали. Марк је био довољно добар за победу и честитам му. Задовољан сам својим ставом. Задовољан сам јер сам дошао за сто и играо и нисам превише гледао около, што може да се деси када играте дуге фрејмове. Уживао сам у својој игри, али промашио сам сувише лаких кугли да бих освојио турнир, а због тога највероватније нисам ништа освојио ове сезоне. Током целог финала сам промашивао прилично лаке кугле", рекао је О'Саливен.

О'Саливен је пет пута освајао Отворено првенство Уједињеног Краљевства и има 28 титула које се бодују за светску ранг-листу.

О'Саливен, који је имао проблематично детињство и чији је отац привео 17 година у затвору због убиства, а услед чега је Рони упао у проблем са наркотицима и алкохолом, освојио је први УК Цхампионсхип са свега 17 година и 358 дана, још 1993. године и до данас остао најмлађи играч којем је то пошло за руком.

Нико млађи није освојио ни Мастерс, што је О'Саливену успело 1995. као и даље тинејџеру (19 година 69 дана), а потом је светски првак постајао 2001, 2004, 2008, 2012. и 2013. године. Од снукера је зарадио 8.647.634 фунте, сто је "почистио" 13 пута (максималан брејк од 147 поена), а једном му је за то било потребно свега пет минута и 20 секунди.

Након што је пао на допинг тесту, јер је утврђено да је користио марихуану, признао је да је немали број пута играо "надуван" и да је често између мечева проводио време у баровима и "циркао".

Надимак "Тхе Роцкет" стекао је због тога што је играо убедљиво најбрже од свих врхунских играча, што је правио најмање паузе између потеза и што је најлакше читао ситуацију на столу и имао унапред смишљен најдужи низ потеза. Он је рекордер и по броју "сенчрија", односно фрејмова које је добио са 100 и више поена (851), а по броју титула касни само за Стивеном Хендријем који има 36, осам више од њега.

У овом тренутку неколико холивудских компанија бори се за право да сними филм о О'Саливену (41), који је рекао да нема ништа против све док ће сценарио и радња филма адекватно описати његов живот и све проблеме, успоне и падове са којима се суочавао.

Иако је често био критикован због боемског начина живота, остао је херој публике, а његови најзагриженији фанови пореде га са оним што је у свету фудбала представљао и представља Дијего Армандо Марадона. Но, за разлику од неких својих вечитих ривала, а један од њих је и Шкот Хигинс, никада није помишљао да намешта мечеве и учествује у преварама.



Противници су се, суочавајући се с њим на врхунцу моћи, често служили разним триковима, па га је тако Питер Ебдон, иако није могао да му парира по умећу и класи, победио у јако важном мечу користећи максимално дозвољене паузе између два потеза, што је не само "хладило" О'Саливена већ и нервирало.

Управо је његов темперамент, као и чињеница да је увек играо нападачки и да је "сејфти" играо само када је морао и када није било друге опције (а некада ни тада), разлог што није освојио још већи број "мејџор" титула и што је у исцрпљујућим и дугим финалима на двоцифрен број добијених фрејмова неретко губио концентрацију и фокус.

Схвативши да је наследио његов темперамент, Рони О'Саливен сениор позвао је 2003. године из затвора чувеног тренера и свог пријатеља Реја Рирдона и замолио га да поведе рачуна о његовом сину и научи га како да контролише емоције током игре, што је довело до повратка овог невиђеног талента на врх и почетка једне од највећих доминација у спорту.

Но, упркос свему, О'Саливен је 2012. године чак најавио да ће се повући из спорта, али се срећом предомислио и сада је, после чувеног Џимија Вајта, свог "учитеља" када се ради о неспортском и раскалашном животу, а потом и Хендрија, Хигинса и Шона Марфија, добио новог великог ривала – мирног, чистог и дисциплинованог Селбија.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар