Video: Selbi preko O'Salivena do triple krune!

Veliki O'Saliven našao sebi ravnog - Mark Selbi! U finalu UK Championshipa sastali su se najbolji na svetu trenutno i najbolji na svetu svih vremena. Bio je to pravi spektakl.

Ostali sportovi 05.12.2016 | 15:15
Video: Selbi preko O'Salivena do triple krune!
Finale Šampionata Velike Britanije u snukeru za 2016. godinu donelo je pravi spektakl i možemo reći da smo na delu gledali trenutno najboljeg igrača na svetu i najboljeg igrača na svetu svih vremena.

Bez obzira na to što ove sezone nije imao premca i što je osvojio skoro duplo više novca od drugoplasiranog na rang listi, Stjuarta Binama, svetski broj jedan Mark Selbi imao je najteži mogući zadatak na putu ka osvajanju "triple krune" – najtalentovanijeg igrača snukera u istoriji, Ronija O'Salivena, kog niko ne želi da vidi s druge strane stola čak i kada se nalazi na skromnom 12. mestu na listi.

Gala finale u borbi za 170.000 funti u Jorku nije razočaralo. Poveo je O'Saliven, koji je u meč ušao s boljim skorom od mlađeg zemljaka, takođe Engleza Selbija, ali i koji je izgubio četiri od šest mečeva kada su velika finala u pitanju.

Ipak, kod rezultata 1:2 za petostrukog prvaka sveta, odgovorio je aktuelni prvak serijom od šest frejmova kojom je stekao, ispostaviće se, nedostižnih 7:2, uprkos tome što je O'Saliven odbio da se preda pa je u jednom trenutku prišao i na 8:7.

Poslednja dva frejma finala koji je gledao milionski auditorijum pripala su Selbiju, koji je tako stigao do 994.942 zarađene funte ove sezone, uz osvojena tri najprestižnija turnira od kojih je UK Championship jedan.

Titulu je branio Nil Robertson a u finalni deo žreba (četvrtfinale) plasirao se sam krem ovog sporta. O'Saliven je na putu ka finalu pobedio Marka Vilijamsa 6:2, pa Marka Fua 6:5, dok je Selbi vodio rat sa Džonom Higinsom za polufinale i pobedio 6:5, da bi potom deklasirao Šona Marfija 6:2.

Tako je došlo do finala koji je priželjkivao najveći broj poklonika ovog sporta, s obzirom na to da je Selbi u naletu sjajnih rezultata u poslednje vreme stekao veliki broj fanova, a da kroz istoriju, ipak, niko nije bio (i ostao) polularniji od O'Salivena. Ispostavilo se da je upravo Selbi naneo prvi poraz O'Salivenu u finalima Šampionata Velike Britanije u kojima je igrač koji ravnopravno koristi i levu i desnu ruku imao skor od 5-0, sve do nedelje uveče.

Kretanje rezultata u finalu (MS – RO'S): 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, 4:2, 5:2, 6:2, 7:2, 7:3, 7:4, 7:5, 8:5, 8:6, 8:7, 9:7, 10:7.

Aktuelni svetski šampion u snukeru Mark Selbi rekao je da je srećan zbog osvajanja Otvorenog prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva i da će biti zadovoljan svojim rezultatima čak iako do kraja karijere ne osvoji nijedan trofej.

"Sjajan je osećaj osvojiti ovaj trofej. Kao što sam rekao posle osvajanja Svetskog prvenstva, ako igram za trofej nekog velikog turnira u finalu želim da igram protiv Ronija i da ga pobedim. To sam uradio na Mastersu, na Svetskom prvenstvu i u Jorku i fantastično se osećam", rekao je Selbi.

"U prvom delu sam igrao dobro, Roni je promašio nekoliko kugli i nije igrao svoju igru. U drugom delu meča me je pritisnuo i zadovoljan sam kako sam odigrao na kraju. Kod rezultata 7:5 sam pomislio da sigurno ne bih paničio da igram protiv bilo kog igrača koji nije brz kao Roni. On je veoma brz i pre nego što shvatite smanjio je zaostatak na dva frejma, pa pomalo počne da vam se vrti u glavi. Ali, pokušao sam da ostanem u meču, setio sam se da i dalje vodim i išao sam frejm po frejm", rekao je Selbi.

On je postao tek šesti snukeraš koji je u jednoj kalendarskoj godini osvojio Svetsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva. Pre njega to su uspeli O'Saliven, Stiven Hendri, Stiv Dejvis, Džon Higins i Džon Perot. Selbi je po dva puta osvajao tri najvažnija turnira u snukeru, Svetsko prvenstvo, Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva i Masters.

"Svi rezultati su zaista posebni, sjajan je osećaj osvojiti sva tri velika turnira, ali je još bolje osvojiti ih dva puta. Čak iako više ne osvojim nijedan trofej biću zadovoljan svojim rezultatima", rekao je Selbi.

Selbi je ove godine, osim pobede u Jorku i Svetskog prvenstva, osvojio i Klasik Pola Hantera i Međunarodni šampionat i sa deset titula koje se boduju za svetsku rang-listu i izjednačio se na listi sa Džimijem Vajtom.

Petostruki svetski šampion O'Saliven rekao je da je razočaran, ali da je zadovoljan svojim stavom i načinom kojim je ušao u finale.

"Mislim da su navijači uživali. Mark je bio dovoljno dobar za pobedu i čestitam mu. Zadovoljan sam svojim stavom. Zadovoljan sam jer sam došao za sto i igrao i nisam previše gledao okolo, što može da se desi kada igrate duge frejmove. Uživao sam u svojoj igri, ali promašio sam suviše lakih kugli da bih osvojio turnir, a zbog toga najverovatnije nisam ništa osvojio ove sezone. Tokom celog finala sam promašivao prilično lake kugle", rekao je O'Saliven.

O'Saliven je pet puta osvajao Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva i ima 28 titula koje se boduju za svetsku rang-listu.

O'Saliven, koji je imao problematično detinjstvo i čiji je otac priveo 17 godina u zatvoru zbog ubistva, a usled čega je Roni upao u problem sa narkoticima i alkoholom, osvojio je prvi UK Championship sa svega 17 godina i 358 dana, još 1993. godine i do danas ostao najmlađi igrač kojem je to pošlo za rukom.

Niko mlađi nije osvojio ni Masters, što je O'Salivenu uspelo 1995. kao i dalje tinejdžeru (19 godina 69 dana), a potom je svetski prvak postajao 2001, 2004, 2008, 2012. i 2013. godine. Od snukera je zaradio 8.647.634 funte, sto je "počistio" 13 puta (maksimalan brejk od 147 poena), a jednom mu je za to bilo potrebno svega pet minuta i 20 sekundi.

Nakon što je pao na doping testu, jer je utvrđeno da je koristio marihuanu, priznao je da je nemali broj puta igrao "naduvan" i da je često između mečeva provodio vreme u barovima i "cirkao".

Nadimak "The Rocket" stekao je zbog toga što je igrao ubedljivo najbrže od svih vrhunskih igrača, što je pravio najmanje pauze između poteza i što je najlakše čitao situaciju na stolu i imao unapred smišljen najduži niz poteza. On je rekorder i po broju "senčrija", odnosno frejmova koje je dobio sa 100 i više poena (851), a po broju titula kasni samo za Stivenom Hendrijem koji ima 36, osam više od njega.

U ovom trenutku nekoliko holivudskih kompanija bori se za pravo da snimi film o O'Salivenu (41), koji je rekao da nema ništa protiv sve dok će scenario i radnja filma adekvatno opisati njegov život i sve probleme, uspone i padove sa kojima se suočavao.

Iako je često bio kritikovan zbog boemskog načina života, ostao je heroj publike, a njegovi najzagriženiji fanovi porede ga sa onim što je u svetu fudbala predstavljao i predstavlja Dijego Armando Maradona. No, za razliku od nekih svojih večitih rivala, a jedan od njih je i Škot Higins, nikada nije pomišljao da namešta mečeve i učestvuje u prevarama.



Protivnici su se, suočavajući se s njim na vrhuncu moći, često služili raznim trikovima, pa ga je tako Piter Ebdon, iako nije mogao da mu parira po umeću i klasi, pobedio u jako važnom meču koristeći maksimalno dozvoljene pauze između dva poteza, što je ne samo "hladilo" O'Salivena već i nerviralo.

Upravo je njegov temperament, kao i činjenica da je uvek igrao napadački i da je "sejfti" igrao samo kada je morao i kada nije bilo druge opcije (a nekada ni tada), razlog što nije osvojio još veći broj "mejdžor" titula i što je u iscrpljujućim i dugim finalima na dvocifren broj dobijenih frejmova neretko gubio koncentraciju i fokus.

Shvativši da je nasledio njegov temperament, Roni O'Saliven senior pozvao je 2003. godine iz zatvora čuvenog trenera i svog prijatelja Reja Rirdona i zamolio ga da povede računa o njegovom sinu i nauči ga kako da kontroliše emocije tokom igre, što je dovelo do povratka ovog neviđenog talenta na vrh i početka jedne od najvećih dominacija u sportu.

No, uprkos svemu, O'Saliven je 2012. godine čak najavio da će se povući iz sporta, ali se srećom predomislio i sada je, posle čuvenog Džimija Vajta, svog "učitelja" kada se radi o nesportskom i raskalašnom životu, a potom i Hendrija, Higinsa i Šona Marfija, dobio novog velikog rivala – mirnog, čistog i disciplinovanog Selbija.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar