Зашто Инцко неће да поништи референдум?

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да је референдум о Дану Републике Српске био неуставан од самог почетка због одступања од одлука Уставног суда и да нема потребе да га поништава.

Босна и Херцеговина 03.12.2016 | 08:42
Зашто Инцко неће да поништи референдум?
Инцко је у интервјуу за сарајевски сајт вијести.ба навео да су његови ставови "јасно наведени у извјештају на ту тему достављеном Савјету безбједности УН".

"Није било потребе да интервенишем, будући да је тај предмет био у процедури пред Уставним судом. Коришћење мојих овлашћења значило би да се о једном питању одлучује два пута. Много ми је значило и да подржим дигнитет Уставног суда и да омогућим тој институцији да самостално доноси своје одлуке", рекао је Инцко.

На констатацију новинара да "поједини политички званичници из РС тврде да је (предсједник РС Милорад) Додик међународној заједници и Канцеларији Високог представника (ОХР) обећао да референдум о Дану РС неће бити прави референдум, као и да ће провести само анкету међу грађанима и провести Одлуку Уставног суда БиХ" и питање да ли му је "Додик то обећао", Инцко је одговорио да њему "предсједник Додик није ништа обећао".

"Штавише, назвао ме криминалцем и лажовом, и све то, наравно, без иједног доказа. Ако је то била анкета, онда је то заправо била веома чудна анкета јер се резултат унапријед знао 99.99 осто. Поред тога, свака домаћа агенција би направила анкету са истим резултатима, али много јефтиније", рекао је Инцко и додао да "прича о анкети не пије воду".

На питање да ли су тачни наводи да је "ОХР чекао објаву извјештаја (о резултатима референдума) у Службеном гласнику како би референдум ставио ван снаге" и "шта ће урадити уколико резултати референдума ипак буду објављени, као што то тврди Народна скупштина РС", високи представник у БиХ је одговорио да "нема потребе да се поништава референдум који је већ нелегалан и неуставан".

"Поред тога, Уставни суд је изнио јасан став о овом питању у три одвојене одлуке, а у посљедњој је поништио резултате референдума. Размислио бих о коришћењу мојих овлашћења да се овим питањем није на вријеме позабавио суд. Политика међународне заједнице је непромијењена - домаће институције морају да буду примарно одговорне за рјешавање неслагања", казао је Инцко и додао да "не треба заборавити ни чињеницу да Београд, као ни Загреб, нису подржали референдум".

Инцко је за вијести.ба рекао и да се нада да је "овај референдум отрезнио неке главе и да ће се сада политичари окренути битним питањима која погађају грађане".

Извор: Агенције/вијести.ба

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Мицхеле

03.12.2016 07:58

Овом паразиту је боље да цути. Сједи и гледа како нас политицари пљацкају, а у судове и тузиластво увлаци кримкнал. Ниста не предузима, циме само потвдјује на цијој је страни. Навидно прима плату од 25000 еура. Има образа да се уопсте огласава . Доведен је да заведе ред, а вец неколико година нијемо посматра пропадање једне земље и једног народа. Лицно мислим да је попустио политицарима и сад могу да га уцјењују, рекетирају. Написе само један извјеста УН годисње и мисли да је несто урадио. Цасније би било да оде и призна пораз. Оци постених људи упрте су у њега, док он својом пасивносцу само помазе колективну пропаст. Поставља се питање како и засто дозвољава да га неки политицари јавно пљују. Једини одговор је да је уцијењен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.12.2016 08:17

Инцко је задужен за стање у БиХ, а не у тој земљи одакле ти пишеш! За стање у БиХ није крив Инцко, а нису криви ни политичари.... криви су људи, становници БиХ који гласају, криви су јер су глупи, хтјели ми то признати или не! Ускоро неће, ни љеба, ни хљеба, а ни круха за јести имати, али би своје крви својим вођама и "националистима" дали.

Name

тузна реалност

03.12.2016 08:18

Његов циљ и јесте да све пропадне, као сто је еx.yу пропала. Ово су само задњи минути "игре".

Name

РЕ

03.12.2016 08:30

А шта се ти секираш за плату,то је снсд прича на коју си насјео,плату високом представнику обезбјеђује свијет. ОХР је препустио БиХ њеним институцијама а реагират ће само када стварно буде морао. снсд високог представника и данас величају као краља а човјек годинама ништа не реагује,они су данас практично само посматрачи,тестирају функционирање државних институција. То што пропадамо није крив ОХР,криви смо ми,обичан народ,крив је дејтон који је погрешно насадио устројство државе,крив је протекли рат који је нанио непоправљиву штету у сваком смислу.У Македонији и Ц.Гори није било рата па опет имају проблема.Србија има огромних проблема а немају ОХР...итд.

Name

ре тузни

03.12.2016 08:33

Па није Инцко продо Телеком задузио 5.5 милиарди нег Преседник онда пустите цовјека нек ради свој посо....

Name

мали

03.12.2016 10:10

25000е? Његова плат а од Меркел 15000е!

Name

Киклоп

03.12.2016 10:25

Сто вам смета његова плата а не плата осталих. Нисмо му ми дали те паре. Њега плаца медјународна заједница, а ови наси сису насу крв.

Name

Кккк

03.12.2016 08:02

Сада када ронхил поцне да се буса у прса ко Тарзан,срби против света,ми смо у праву сви остали гресе,напред ронхил у одбрану српства и крста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

03.12.2016 08:20

Навијачи Борца исписаше низ графита свом клубу по БЛ, па и онај са текстом САМ ПРОТИВ СВИХ. Шта им је то значило и какв је стимуланс за играчер, не зна се, али се зна да одмах затим испадоше из Премијер лиге и сад лопту шутају по игралиштима крај некаквих кукурузишта. Ето шта бива када кренеш САМ ПРОТИВ СВИХ, када је инат замијени памет.

Name

турбоскара

03.12.2016 10:21

Бице она напред брацо ја цу завама бјез те брацо ја цу пред вама.

Name

добојлија

03.12.2016 08:05

Свати није Госп Инцко боксер да реагује на свако мрдање играца .Инцко је пустио играца да се измори и сам падне мислим да онвисе не треба ниста реаговати Играц се толико исфулао да је питањ тренутка када це пасти на свом игралисту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

03.12.2016 08:11

Инцко западни плаценик који ради против срба,треба му забранити улазак у рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланмикиц

03.12.2016 08:14

Ово је српска дрзава и српски референдум иди у бец и тамо понистаји вољу народа,зивио милорад додик заститник српске дрзаве рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

03.12.2016 18:51

Ви саа планина смаањите дозивљаје, видецес када сидјес са те вукојебине да није све ббаас како ти мислис.

Name

Кики

03.12.2016 08:16

А који референдум??? Била је анкета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОјХааР

03.12.2016 08:20

ОХР и високи представник већ одавно ништа не намећу нити поништавају,они су ту чисто форме ради и сигурности. снсд стално као папагаји понављају да нам нешто странци као раде а истина је да не раде ништа.ОХР ће у будућности само реаговати у еxтремним случајевима а међународна заједница ће у БиХ остати присутна још деценијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан БЛ-РС

03.12.2016 08:22

Боли њега уво. Прима својих 5оооо марака и не секира се много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

једноставно

03.12.2016 08:39

Не мозе се пониситити несто сто је понистено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

03.12.2016 12:38

Оно сто је србски народ донио и одлуцио не мозе понистити ни свевисњи а камоли Инцко или Бакир или тамо неки уставни суд тамо неке назови државе. Није ово и овако одлуцио Миле него србски народ Републике Србске. Папир трпи доста тога могу они доносити одлуке које хоће али су вазеце само оне са којима се народ Србске слози свидело се то некоме или не. Кад би се Инцко и Бакир или САД питали Република Србска неби постојала ни јуче а камоли данас или убудуце. Нису мени брига Инцко и Бакир него неки назовимо их Срби који висе воле БиХ од самих турака али срећа сто их је сацица.

Name

Кхал Дрого

03.12.2016 08:42

Неразумно је да се овај чиновничић ПИК-а уопште бави, и бере бригу о референдуму у Српској. Баш као и Уставни сзд БиХ. Уставни суд се треба бавитисловом закона, могао би се бавити рецимо питањем да ли Српска уопште има право на референдум (а ако мисле да нема, реците слободно, није проблем, да знамо на чему смо), али да он оцјењује или поништава резултате референдунма јесте крајњи идиотлук. Како год, важно у причи је да је референдум одржан, он и није замишљен као законодавни или уставотворни, већ су грађани кроз референдумом дали свој одговор (мишљење) на референдимском питању, Тај став грађана је обавезујући и за институције Српске, и за политичке опције из Српске, што значи да ће се 9.јануар и наредне, и свих будућих година празновати као Дан Републике. И ту прича завршава, коме пак није право, његов проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уставни суд БИХ

03.12.2016 09:08

Рс има право на референдум али само на питања из своје надлезности. О одлукама и којима је Уставни суд вец одлуцио нема право на референдум анкету итд. Одлуке Уставног суда су конацне и обавезујуце и не коментарису се...барем у јавном институцијама вец се проводе. Такав је слуцај и са одлуком о Дани РСа. Уставни суд је одлуцио да РС има право на свој дан али да то не мозе бити уз славе и 9.јануар. На све ово је пристала РС по дејтонском споразуму и успоставом Уставног Суда БИХ.Цак су потписници Дејтона од стране српског народа инсистирали да у Уставном суду сједе три странца како не би били прегласани од стране Босњака и Хрвата. Сада вам ти странци сметају. Замисли да ФБиХ одрзи референдум о укидању РСа каков би резултат био и да казу то је то без обзира на став Уставног суда. Понасање политицара у РС води у анархију а напостивање устава БИХ и у нестанак дејтонске БИХ у коју се Додик заклиње јер зна да та Дејтонска БИХ једини је гарант опстанка РСа посто је Дејтоном и створене. Највеци борац за нестанак РСа је Додик и политицари који дјеле овакве његове ставове. Напријед Додик навијам за тебе.

Name

пецина је закон

03.12.2016 08:47

Само срби не посују вољу свога народа..странацке битке зе фотелеље и пљацку се настављају..као да је брига сдс а а и снсд а за народ..хахах као да је неко луд..отимацина за опстинске будзете..наведите да ли је иједан нацелник неке опстине одговарао за силне губитке од пар милиона марака..нема тога..сјаси мурта да узјаси сдс..а онда иста прица..ови краду нека додје снсд..док се они богате ми се свадјамо а паметни одлазе...тољаге у руке па по ледјима багре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицхеле

03.12.2016 09:12

Институција високог представника (коју тренутно обавља Инцко) је установљена због тога сто је неко (с правом) процијенио да ми нисмо способни да се организујемо (договарамо) сами, а да се послије 5 минута договарања не ухватимо за гусе. Сад он пасивно оцекује да се ми договарамо сами. Апсурдно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папараззо

03.12.2016 09:13

Инцко треба несто да уцини да помогне овој напаценој земљи, или да призна пораз и оде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрка

03.12.2016 11:25

Он је обавио свој задатак. Сад што интереси наши и њихови нису исти је друга тема.

Name

Мирко ДЈ.

03.12.2016 09:14

Колико је само народник пара потросено око једне небитне ствари, тј. једног празника и једног рефернедума. Народних пара, да се том истом народу пазња скреце са других зивотних проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

03.12.2016 12:10

Ако реагује, неце висе моци на јагњетину, на Угар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

03.12.2016 12:36

Или код Слобе у Порторож на журају.