Zašto Incko neće da poništi referendum?

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je referendum o Danu Republike Srpske bio neustavan od samog početka zbog odstupanja od odluka Ustavnog suda i da nema potrebe da ga poništava.

Bosna i Hercegovina 03.12.2016 | 08:42
Zašto Incko neće da poništi referendum?
Incko je u intervjuu za sarajevski sajt vijesti.ba naveo da su njegovi stavovi "jasno navedeni u izvještaju na tu temu dostavljenom Savjetu bezbjednosti UN".

"Nije bilo potrebe da intervenišem, budući da je taj predmet bio u proceduri pred Ustavnim sudom. Korišćenje mojih ovlašćenja značilo bi da se o jednom pitanju odlučuje dva puta. Mnogo mi je značilo i da podržim dignitet Ustavnog suda i da omogućim toj instituciji da samostalno donosi svoje odluke", rekao je Incko.

Na konstataciju novinara da "pojedini politički zvaničnici iz RS tvrde da je (predsjednik RS Milorad) Dodik međunarodnoj zajednici i Kancelariji Visokog predstavnika (OHR) obećao da referendum o Danu RS neće biti pravi referendum, kao i da će provesti samo anketu među građanima i provesti Odluku Ustavnog suda BiH" i pitanje da li mu je "Dodik to obećao", Incko je odgovorio da njemu "predsjednik Dodik nije ništa obećao".

"Štaviše, nazvao me kriminalcem i lažovom, i sve to, naravno, bez ijednog dokaza. Ako je to bila anketa, onda je to zapravo bila veoma čudna anketa jer se rezultat unaprijed znao 99.99 osto. Pored toga, svaka domaća agencija bi napravila anketu sa istim rezultatima, ali mnogo jeftinije", rekao je Incko i dodao da "priča o anketi ne pije vodu".

Na pitanje da li su tačni navodi da je "OHR čekao objavu izvještaja (o rezultatima referenduma) u Službenom glasniku kako bi referendum stavio van snage" i "šta će uraditi ukoliko rezultati referenduma ipak budu objavljeni, kao što to tvrdi Narodna skupština RS", visoki predstavnik u BiH je odgovorio da "nema potrebe da se poništava referendum koji je već nelegalan i neustavan".

"Pored toga, Ustavni sud je iznio jasan stav o ovom pitanju u tri odvojene odluke, a u posljednjoj je poništio rezultate referenduma. Razmislio bih o korišćenju mojih ovlašćenja da se ovim pitanjem nije na vrijeme pozabavio sud. Politika međunarodne zajednice je nepromijenjena - domaće institucije moraju da budu primarno odgovorne za rješavanje neslaganja", kazao je Incko i dodao da "ne treba zaboraviti ni činjenicu da Beograd, kao ni Zagreb, nisu podržali referendum".

Incko je za vijesti.ba rekao i da se nada da je "ovaj referendum otreznio neke glave i da će se sada političari okrenuti bitnim pitanjima koja pogađaju građane".

Izvor: Agencije/vijesti.ba

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Michele

03.12.2016 07:58

Ovom parazitu je bolje da cuti. Sjedi i gleda kako nas politicari pljackaju, a u sudove i tuzilastvo uvlaci krimknal. Nista ne preduzima, cime samo potvdjuje na cijoj je strani. Navidno prima platu od 25000 eura. Ima obraza da se uopste oglasava . Doveden je da zavede red, a vec nekoliko godina nijemo posmatra propadanje jedne zemlje i jednog naroda. Licno mislim da je popustio politicarima i sad mogu da ga ucjenjuju, reketiraju. Napise samo jedan izvjesta UN godisnje i misli da je nesto uradio. Casnije bi bilo da ode i prizna poraz. Oci postenih ljudi uprte su u njega, dok on svojom pasivnoscu samo pomaze kolektivnu propast. Postavlja se pitanje kako i zasto dozvoljava da ga neki politicari javno pljuju. Jedini odgovor je da je ucijenjen.

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2016 08:17

Incko je zadužen za stanje u BiH, a ne u toj zemlji odakle ti pišeš! Za stanje u BiH nije kriv Incko, a nisu krivi ni političari.... krivi su ljudi, stanovnici BiH koji glasaju, krivi su jer su glupi, htjeli mi to priznati ili ne! Uskoro neće, ni ljeba, ni hljeba, a ni kruha za jesti imati, ali bi svoje krvi svojim vođama i "nacionalistima" dali.

Name

tuzna realnost

03.12.2016 08:18

Njegov cilj i jeste da sve propadne, kao sto je ex.yu propala. Ovo su samo zadnji minuti "igre".

Name

RE

03.12.2016 08:30

A šta se ti sekiraš za platu,to je snsd priča na koju si nasjeo,platu visokom predstavniku obezbjeđuje svijet. OHR je prepustio BiH njenim institucijama a reagirat će samo kada stvarno bude morao. snsd visokog predstavnika i danas veličaju kao kralja a čovjek godinama ništa ne reaguje,oni su danas praktično samo posmatrači,testiraju funkcioniranje državnih institucija. To što propadamo nije kriv OHR,krivi smo mi,običan narod,kriv je dejton koji je pogrešno nasadio ustrojstvo države,kriv je protekli rat koji je nanio nepopravljivu štetu u svakom smislu.U Makedoniji i C.Gori nije bilo rata pa opet imaju problema.Srbija ima ogromnih problema a nemaju OHR...itd.

Name

re tuzni

03.12.2016 08:33

Pa nije Incko prodo Telekom zaduzio 5.5 miliardi neg Presednik onda pustite covjeka nek radi svoj poso....

Name

mali

03.12.2016 10:10

25000e? Njegova plat a od Merkel 15000e!

Name

Kiklop

03.12.2016 10:25

Sto vam smeta njegova plata a ne plata ostalih. Nismo mu mi dali te pare. Njega placa medjunarodna zajednica, a ovi nasi sisu nasu krv.

Name

Kkkk

03.12.2016 08:02

Sada kada ronhil pocne da se busa u prsa ko Tarzan,srbi protiv sveta,mi smo u pravu svi ostali grese,napred ronhil u odbranu srpstva i krsta.

ODGOVORITE
Name

Empirija

03.12.2016 08:20

Navijači Borca ispisaše niz grafita svom klubu po BL, pa i onaj sa tekstom SAM PROTIV SVIH. Šta im je to značilo i kakv je stimulans za igračer, ne zna se, ali se zna da odmah zatim ispadoše iz Premijer lige i sad loptu šutaju po igralištima kraj nekakvih kukuruzišta. Eto šta biva kada kreneš SAM PROTIV SVIH, kada je inat zamijeni pamet.

Name

turboskara

03.12.2016 10:21

Bice ona napred braco ja cu zavama bjez te braco ja cu pred vama.

Name

dobojlija

03.12.2016 08:05

Svati nije Gosp Incko bokser da reaguje na svako mrdanje igraca .Incko je pustio igraca da se izmori i sam padne mislim da onvise ne treba nista reagovati Igrac se toliko isfulao da je pitanj trenutka kada ce pasti na svom igralistu.

ODGOVORITE
Name

Srbo

03.12.2016 08:11

Incko zapadni placenik koji radi protiv srba,treba mu zabraniti ulazak u rs.

ODGOVORITE
Name

Milanmikic

03.12.2016 08:14

Ovo je srpska drzava i srpski referendum idi u bec i tamo ponistaji volju naroda,zivio milorad dodik zastitnik srpske drzave rs.

ODGOVORITE
Name

Damir

03.12.2016 18:51

Vi saa planina smaanjite dozivljaje, videces kada sidjes sa te vukojebine da nije sve bbaas kako ti mislis.

Name

Kiki

03.12.2016 08:16

A koji referendum??? Bila je anketa.

ODGOVORITE
Name

OjHaaR

03.12.2016 08:20

OHR i visoki predstavnik već odavno ništa ne nameću niti poništavaju,oni su tu čisto forme radi i sigurnosti. snsd stalno kao papagaji ponavljaju da nam nešto stranci kao rade a istina je da ne rade ništa.OHR će u budućnosti samo reagovati u extremnim slučajevima a međunarodna zajednica će u BiH ostati prisutna još decenijama.

ODGOVORITE
Name

Dejan BL-RS

03.12.2016 08:22

Boli njega uvo. Prima svojih 5oooo maraka i ne sekira se mnogo.

ODGOVORITE
Name

jednostavno

03.12.2016 08:39

Ne moze se ponisititi nesto sto je ponisteno.

ODGOVORITE
Name

Cccc

03.12.2016 12:38

Ono sto je srbski narod donio i odlucio ne moze ponistiti ni svevisnji a kamoli Incko ili Bakir ili tamo neki ustavni sud tamo neke nazovi države. Nije ovo i ovako odlucio Mile nego srbski narod Republike Srbske. Papir trpi dosta toga mogu oni donositi odluke koje hoće ali su vazece samo one sa kojima se narod Srbske slozi svidelo se to nekome ili ne. Kad bi se Incko i Bakir ili SAD pitali Republika Srbska nebi postojala ni juče a kamoli danas ili ubuduce. Nisu meni briga Incko i Bakir nego neki nazovimo ih Srbi koji vise vole BiH od samih turaka ali sreća sto ih je sacica.

Name

Khal Drogo

03.12.2016 08:42

Неразумно је да се овај чиновничић ПИК-а уопште бави, и бере бригу о референдуму у Српској. Баш као и Уставни сзд БиХ. Уставни суд се треба бавитисловом закона, могао би се бавити рецимо питањем да ли Српска уопште има право на референдум (а ако мисле да нема, реците слободно, није проблем, да знамо на чему смо), али да он оцјењује или поништава резултате референдунма јесте крајњи идиотлук. Како год, важно у причи је да је референдум одржан, он и није замишљен као законодавни или уставотворни, већ су грађани кроз референдумом дали свој одговор (мишљење) на референдимском питању, Тај став грађана је обавезујући и за институције Српске, и за политичке опције из Српске, што значи да ће се 9.јануар и наредне, и свих будућих година празновати као Дан Републике. И ту прича завршава, коме пак није право, његов проблем.

ODGOVORITE
Name

ustavni sud BIH

03.12.2016 09:08

Rs ima pravo na referendum ali samo na pitanja iz svoje nadleznosti. O odlukama i kojima je Ustavni sud vec odlucio nema pravo na referendum anketu itd. Odluke Ustavnog suda su konacne i obavezujuce i ne komentarisu se...barem u javnom institucijama vec se provode. Takav je slucaj i sa odlukom o Dani RSa. Ustavni sud je odlucio da RS ima pravo na svoj dan ali da to ne moze biti uz slave i 9.januar. Na sve ovo je pristala RS po dejtonskom sporazumu i uspostavom Ustavnog Suda BIH.Cak su potpisnici Dejtona od strane srpskog naroda insistirali da u Ustavnom sudu sjede tri stranca kako ne bi bili preglasani od strane Bosnjaka i Hrvata. Sada vam ti stranci smetaju. Zamisli da FBiH odrzi referendum o ukidanju RSa kakov bi rezultat bio i da kazu to je to bez obzira na stav Ustavnog suda. Ponasanje politicara u RS vodi u anarhiju a napostivanje ustava BIH i u nestanak dejtonske BIH u koju se Dodik zaklinje jer zna da ta Dejtonska BIH jedini je garant opstanka RSa posto je Dejtonom i stvorene. Najveci borac za nestanak RSa je Dodik i politicari koji djele ovakve njegove stavove. Naprijed Dodik navijam za tebe.

Name

pecina je zakon

03.12.2016 08:47

Samo srbi ne posuju volju svoga naroda..stranacke bitke ze fotelelje i pljacku se nastavljaju..kao da je briga sds a a i snsd a za narod..hahah kao da je neko lud..otimacina za opstinske budzete..navedite da li je ijedan nacelnik neke opstine odgovarao za silne gubitke od par miliona maraka..nema toga..sjasi murta da uzjasi sds..a onda ista prica..ovi kradu neka dodje snsd..dok se oni bogate mi se svadjamo a pametni odlaze...toljage u ruke pa po ledjima bagre..

ODGOVORITE
Name

Michele

03.12.2016 09:12

Institucija visokog predstavnika (koju trenutno obavlja Incko) je ustanovljena zbog toga sto je neko (s pravom) procijenio da mi nismo sposobni da se organizujemo (dogovaramo) sami, a da se poslije 5 minuta dogovaranja ne uhvatimo za guse. Sad on pasivno ocekuje da se mi dogovaramo sami. Apsurdno.

ODGOVORITE
Name

Paparazzo

03.12.2016 09:13

Incko treba nesto da ucini da pomogne ovoj napacenoj zemlji, ili da prizna poraz i ode.

ODGOVORITE
Name

Frka

03.12.2016 11:25

On je obavio svoj zadatak. Sad što interesi naši i njihovi nisu isti je druga tema.

Name

Mirko DJ.

03.12.2016 09:14

Koliko je samo narodnik para potroseno oko jedne nebitne stvari, tj. jednog praznika i jednog referneduma. Narodnih para, da se tom istom narodu paznja skrece sa drugih zivotnih problema.

ODGOVORITE
Name

Djekna

03.12.2016 12:10

Ako reaguje, nece vise moci na jagnjetinu, na Ugar.

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

03.12.2016 12:36

Ili kod Slobe u Portorož na žuraju.