ЕНГ - Лига куп: Арсенал испао, Јунајтед прорадио, заиграо Швајни!

Фудбалери Арсенала елиминисани су у четвртфиналу Лига купа, док је завршницу такмичења изборио Манчестер Јунајтед. Свеци марширали кроз Лондон! Пуел држао час Венгеру, а лекција се зове - лепршав фудбал! Немоћни Арсенал поразом од Саутемптона (0:2) завршио такмичење у Лига купу Енглеске. Уплашени Мурињо је у полуфиналу! Марсијал и Ибра угрејали срца на Театру снова! Манчестер Јунајтед у најјачем саставу савладао Вест Хем.

Фудбал 01.12.2016 | 08:30
ЕНГ - Лига куп: Арсенал испао, Јунајтед прорадио, заиграо Швајни!
Саутемптон је искористио експериментисање Арсена Венгера те са 2:0 славио на Емиратима, где је у стартној постави домећина играло десет нових играча у односу на протекли викенд и меч са Борнмутом.

С друге стране, Јунајтед је коначно прорадио у нападу на Олд Трафорду те савладао Вест Хем 4:1, три дана након ремија са "чекићарима" у Премијер лиги на истом терену (1:1).

Саутемптон је меч у северном Лондону решио већ у првом полувремену, погоцима Џордија Класија и Рајана Бертранда, а у тиму није било српског репрезентативца Душана Тадића.

У стилу своје познате песме “Док Свеци марширају” екипа Клода Пуела прошетала се кроз Лондон, где је без пуно муке поразила Арсенал са 2:0 и елиминисала га у четвртфиналу Лига купа Енглеске. Стварно су одиграли сјајно гости, на моменте се играли са једном од најбољих екипа у Енглеској којој су очитали лекцију.

Без обзира што је промешао карте и извео комбиновани састав, Арсен Венгер нема право на изговор за вечерашњи фијаско јер су и гости које предводи његов земљак Пуел наступили у сличном аранжману. Тобџијама су, између осталих, фалили Озил, Санчез и Жиру, а Свецима на другој страни Остин, Тадић и Ворд-Проуз, тако да су оба тима спуштених гардова ушли у овај дуел у којем су се гости боље снашли. 

Летели су играчи Саутемптона на терену Емирата, на време су у првом полувремену спаковали два гола, а можда се у Лондону нису надали да ће са напаљеним Шејном Лонгом у шпицу, инспирисаним мајстором Буфалом на левом крилу и борбеним Класијем иБертрандом на средини, играти баш толико лагодно. Голови Класија у 13. и Бертранда у 38. минуту после мајсторских, школских акција пали су некако баш на време и они су одлучили коначан исход овог меча.

Тешко је Арсенал дисао, изугбио је рат тамо где је обично јак, на средини терена, а Арон Ремзи није могао сам против фудбалера Саутемптона. Нису се прославили ни клинци Арсенала, Ивоби је много компликовао по левој страни, Рејне-Аделејд такође на десној, а улазак Џаке и Окслејда-Чемберлејна нису унели бољитак у игри пред голом ривала, једино што је Швајцарац мало ублажио доминацију Светаца на средини терена.

Највеће разочарање код домаћина је свакако Шпанац Лукас Перез који је некако дочекао прилику да заигра у првом тиму после недеља које је провео опорављајући се од повреде. Летошње појачање из Депортива (плаћен 21.000.000 евра) потпуно је подбацило и показало да његов боравак у Лондону неће бити баш тако лаган како се многима учинило када је купован.

Саутемптон је контролисао меч, Клод Пуел није дозвољавао свом тиму опуштање, а почетком друго дела могли су до још неког гола. Ипак, Аргентинац на голу АрсеналаДамијан Мартинез се исказао, па је сачувао своју мрежу. Имао је и мало среће у 78. минуту када је Шејн Лонг пропустио да потпуно нокаутира ривала.

На другој страни покушај Кокелана са дистанце у 68. минуту и ударац Чемберлејна преко гола у 79. били су једни од ретких удараца Тобџија на овом мечу, после којих су се опростили од Лига купа и изгубили могућност да освоје један трофеј у овој сезони. Ако им је утеха, омогућили су неколицини младића фудбал на великој сцени, а моћиће на миру и да се посвете припремама за Премијер лигу у којој је освајање титуле ипак приоритет за тимАрсена Венгера. Али, ако не буде комбиновао као синоћ...

Јунајтед је тим Славена Билића "сломио" средином другог полувремена са два гола Антонија Марсијала, а навијаче "Црвених ђавола" може да радује што је двоструки асистент био Хенрих Мхитарјан.

Домаћин је повео већ у другом минуту поготком Златана Ибрахимовића управо после додавања Јермена, а Швеђанин је ставио и тачку другим голом у 93. минуту.

Вест Хем је у међувремену изједначио десет минута пре полувремена после грешке Давида де Хее и поготка Ешлија Флечера после одбитка.

Меч је обележио и први наступ отписаног Бастијана Швајнштајгера ове сезоне, добио је шансу у дресу Јунајтеда у последњих пет минута меча.

Постоји неко џентлменско правило да тренери у Лига купу Енглеске не играју са најјачим тимовима и да шансу дају резервистима и младим играчима. Сви се држе тога. Чак ни друголигаш Лидс синоћ није играо са најјачим саставом против Ливерпула.

Једини који не хаје за ту традицију је Жозе Мурињо. Менаџер Манчестер Јунајтеда је вечерас опет - као и у осмини финала против Манчестер Ситија - извео најјачи тим и савладао Вест Хем са 4:1 за пласман у полуфинале.

Наравно, нема ништа лоше у томе да неко жели да победи и освоји трофеј због тога се и игра. Али на Острву традиција значи нешто и до ње се држи... А Лига куп баш и нема толику тежину.  

Иако није водио тим са клупе због суспензије, Мурињо је наравно одредио тим и командовао свом верном сараднику Руи Фарији у мечу против ривала који је пре само три дана однео бод са Олд Трафорда у Премијер лиги.

Мурињо је извео практично најјачи тим који је имао на располагању у овом тренутку: Де Хеа - Валенсија, Рохо, Џонс, Шо - Ерера, Керик - Мхитарјан, Руни, Марсијал - Ибрахимовић.

Није било само Мате и Погбе...

Билић на другој страни јесте изашао са такође јаким тимом и са многим стартерима из Премијер лиге, али и са младићима попут Флечера и Фернандеса.

Јунајтед је пут ка победи утабао већ у другом минуту када је Мхитарјан сјајним пасом пронашао Ибрахимовића, а овај рутински савладао Адријана који га је том приликом поткачио по нози. Ипак, некадашњи Јунајтедов клинац Флечер је успео да изједначи пошто је Де Хеапретходно слабо инетервенисао код шута Пајеа.

Гости су на одмор отишли са задовољавјућих 1:1, али како је кренуло пво, тако је домаћин добро отворио и друго полувреме. Марсијал је дао трећи гол у сезони после још једне асистенције Мхитарјана којој је претходио феноменалан потез Валенсије. У 63. минуту,Марсијал је постигао и други гол, овога пута је Валенсија био асистент, да би тачку ставиоИбрахимовић.

Меч ће се памтити и по томе што се Мурињо смиловао да у финишу меча пружи прве минуте у сезони Бастијану Швајнштајгеру.

Поред пласмана у полуфинале где га чекају Ливерпул, Саутемптон или Хал Сити, највећи добитак за Јунајтед је Хенрик Мхитарјан који је вечерас напокон подсетио на игре из Дортмунда.

У уторак су пласман у полуфинале ЛК изборили Ливерпул и Хал Сити, а у борби за трофеј могли бисмо гледати највећи енглески дерби, јер је жребом одлучено да у полуфиналу Јунајтед игра против Хала, а Ливерпула са Саутемптоном.

Мечеви су на програму у јануару.

ЛИГА КУП ЕНГЛЕСКЕ - 1/4 ФИНАЛЕ

Уторак
Хал - Њукасл 3:1 (1:1, 0:0, 0:0)
/Снодграс 99 - Дијаме 98/

Ливерпул - Лидс 2:0 (0:0)
/Ориги 77, Вудбурн 81/

Среда
Арсенал - Саутемптон 0:2 (0:2)
/Класи 13, Бертранд 38/

Манчестер Јунајтед - Вест Хем 4:1 (1:1)
/Ибрахимовић 2, 90+3, Марсијал 48, 62 - Флечер 35/

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар