ENG - Liga kup: Arsenal ispao, Junajted proradio, zaigrao Švajni!

Fudbaleri Arsenala eliminisani su u četvrtfinalu Liga kupa, dok je završnicu takmičenja izborio Mančester Junajted. Sveci marširali kroz London! Puel držao čas Vengeru, a lekcija se zove - lepršav fudbal! Nemoćni Arsenal porazom od Sautemptona (0:2) završio takmičenje u Liga kupu Engleske. Uplašeni Murinjo je u polufinalu! Marsijal i Ibra ugrejali srca na Teatru snova! Mančester Junajted u najjačem sastavu savladao Vest Hem.

Fudbal 01.12.2016 | 08:30
ENG - Liga kup: Arsenal ispao, Junajted proradio, zaigrao Švajni!
Sautempton je iskoristio eksperimentisanje Arsena Vengera te sa 2:0 slavio na Emiratima, gde je u startnoj postavi domećina igralo deset novih igrača u odnosu na protekli vikend i meč sa Bornmutom.

S druge strane, Junajted je konačno proradio u napadu na Old Trafordu te savladao Vest Hem 4:1, tri dana nakon remija sa "čekićarima" u Premijer ligi na istom terenu (1:1).

Sautempton je meč u severnom Londonu rešio već u prvom poluvremenu, pogocima Džordija Klasija i Rajana Bertranda, a u timu nije bilo srpskog reprezentativca Dušana Tadića.

U stilu svoje poznate pesme “Dok Sveci marširaju” ekipa Kloda Puela prošetala se kroz London, gde je bez puno muke porazila Arsenal sa 2:0 i eliminisala ga u četvrtfinalu Liga kupa Engleske. Stvarno su odigrali sjajno gosti, na momente se igrali sa jednom od najboljih ekipa u Engleskoj kojoj su očitali lekciju.

Bez obzira što je promešao karte i izveo kombinovani sastav, Arsen Venger nema pravo na izgovor za večerašnji fijasko jer su i gosti koje predvodi njegov zemljak Puel nastupili u sličnom aranžmanu. Tobdžijama su, između ostalih, falili Ozil, Sančez i Žiru, a Svecima na drugoj strani Ostin, Tadić i Vord-Prouz, tako da su oba tima spuštenih gardova ušli u ovaj duel u kojem su se gosti bolje snašli. 

Leteli su igrači Sautemptona na terenu Emirata, na vreme su u prvom poluvremenu spakovali dva gola, a možda se u Londonu nisu nadali da će sa napaljenim Šejnom Longom u špicu, inspirisanim majstorom Bufalom na levom krilu i borbenim Klasijem iBertrandom na sredini, igrati baš toliko lagodno. Golovi Klasija u 13. i Bertranda u 38. minutu posle majstorskih, školskih akcija pali su nekako baš na vreme i oni su odlučili konačan ishod ovog meča.

Teško je Arsenal disao, izugbio je rat tamo gde je obično jak, na sredini terena, a Aron Remzi nije mogao sam protiv fudbalera Sautemptona. Nisu se proslavili ni klinci Arsenala, Ivobi je mnogo komplikovao po levoj strani, Rejne-Adelejd takođe na desnoj, a ulazak Džake i Okslejda-Čemberlejna nisu uneli boljitak u igri pred golom rivala, jedino što je Švajcarac malo ublažio dominaciju Svetaca na sredini terena.

Najveće razočaranje kod domaćina je svakako Španac Lukas Perez koji je nekako dočekao priliku da zaigra u prvom timu posle nedelja koje je proveo oporavljajući se od povrede. Letošnje pojačanje iz Deportiva (plaćen 21.000.000 evra) potpuno je podbacilo i pokazalo da njegov boravak u Londonu neće biti baš tako lagan kako se mnogima učinilo kada je kupovan.

Sautempton je kontrolisao meč, Klod Puel nije dozvoljavao svom timu opuštanje, a početkom drugo dela mogli su do još nekog gola. Ipak, Argentinac na golu ArsenalaDamijan Martinez se iskazao, pa je sačuvao svoju mrežu. Imao je i malo sreće u 78. minutu kada je Šejn Long propustio da potpuno nokautira rivala.

Na drugoj strani pokušaj Kokelana sa distance u 68. minutu i udarac Čemberlejna preko gola u 79. bili su jedni od retkih udaraca Tobdžija na ovom meču, posle kojih su se oprostili od Liga kupa i izgubili mogućnost da osvoje jedan trofej u ovoj sezoni. Ako im je uteha, omogućili su nekolicini mladića fudbal na velikoj sceni, a moćiće na miru i da se posvete pripremama za Premijer ligu u kojoj je osvajanje titule ipak prioritet za timArsena Vengera. Ali, ako ne bude kombinovao kao sinoć...

Junajted je tim Slavena Bilića "slomio" sredinom drugog poluvremena sa dva gola Antonija Marsijala, a navijače "Crvenih đavola" može da raduje što je dvostruki asistent bio Henrih Mhitarjan.

Domaćin je poveo već u drugom minutu pogotkom Zlatana Ibrahimovića upravo posle dodavanja Jermena, a Šveđanin je stavio i tačku drugim golom u 93. minutu.

Vest Hem je u međuvremenu izjednačio deset minuta pre poluvremena posle greške Davida de Hee i pogotka Ešlija Flečera posle odbitka.

Meč je obeležio i prvi nastup otpisanog Bastijana Švajnštajgera ove sezone, dobio je šansu u dresu Junajteda u poslednjih pet minuta meča.

Postoji neko džentlmensko pravilo da treneri u Liga kupu Engleske ne igraju sa najjačim timovima i da šansu daju rezervistima i mladim igračima. Svi se drže toga. Čak ni drugoligaš Lids sinoć nije igrao sa najjačim sastavom protiv Liverpula.

Jedini koji ne haje za tu tradiciju je Žoze Murinjo. Menadžer Mančester Junajteda je večeras opet - kao i u osmini finala protiv Mančester Sitija - izveo najjači tim i savladao Vest Hem sa 4:1 za plasman u polufinale.

Naravno, nema ništa loše u tome da neko želi da pobedi i osvoji trofej zbog toga se i igra. Ali na Ostrvu tradicija znači nešto i do nje se drži... A Liga kup baš i nema toliku težinu.  

Iako nije vodio tim sa klupe zbog suspenzije, Murinjo je naravno odredio tim i komandovao svom vernom saradniku Rui Fariji u meču protiv rivala koji je pre samo tri dana odneo bod sa Old Traforda u Premijer ligi.

Murinjo je izveo praktično najjači tim koji je imao na raspolaganju u ovom trenutku: De Hea - Valensija, Roho, Džons, Šo - Erera, Kerik - Mhitarjan, Runi, Marsijal - Ibrahimović.

Nije bilo samo Mate i Pogbe...

Bilić na drugoj strani jeste izašao sa takođe jakim timom i sa mnogim starterima iz Premijer lige, ali i sa mladićima poput Flečera i Fernandesa.

Junajted je put ka pobedi utabao već u drugom minutu kada je Mhitarjan sjajnim pasom pronašao Ibrahimovića, a ovaj rutinski savladao Adrijana koji ga je tom prilikom potkačio po nozi. Ipak, nekadašnji Junajtedov klinac Flečer je uspeo da izjednači pošto je De Heaprethodno slabo inetervenisao kod šuta Pajea.

Gosti su na odmor otišli sa zadovoljavjućih 1:1, ali kako je krenulo pvo, tako je domaćin dobro otvorio i drugo poluvreme. Marsijal je dao treći gol u sezoni posle još jedne asistencije Mhitarjana kojoj je prethodio fenomenalan potez Valensije. U 63. minutu,Marsijal je postigao i drugi gol, ovoga puta je Valensija bio asistent, da bi tačku stavioIbrahimović.

Meč će se pamtiti i po tome što se Murinjo smilovao da u finišu meča pruži prve minute u sezoni Bastijanu Švajnštajgeru.

Pored plasmana u polufinale gde ga čekaju Liverpul, Sautempton ili Hal Siti, najveći dobitak za Junajted je Henrik Mhitarjan koji je večeras napokon podsetio na igre iz Dortmunda.

U utorak su plasman u polufinale LK izborili Liverpul i Hal Siti, a u borbi za trofej mogli bismo gledati najveći engleski derbi, jer je žrebom odlučeno da u polufinalu Junajted igra protiv Hala, a Liverpula sa Sautemptonom.

Mečevi su na programu u januaru.

LIGA KUP ENGLESKE - 1/4 FINALE

Utorak
Hal - Njukasl 3:1 (1:1, 0:0, 0:0)
/Snodgras 99 - Dijame 98/

Liverpul - Lids 2:0 (0:0)
/Origi 77, Vudburn 81/

Sreda
Arsenal - Sautempton 0:2 (0:2)
/Klasi 13, Bertrand 38/

Mančester Junajted - Vest Hem 4:1 (1:1)
/Ibrahimović 2, 90+3, Marsijal 48, 62 - Flečer 35/

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar