Да се вратимо уназад, о Дејтону не причати

Потребно је да представници земаља из региона седну за сто, без притиска и у пријатној атмосфери, а да Дејтон не буде тема, сматра Младен Иванић.

Регион 29.11.2016 | 18:10
Да се вратимо уназад, о Дејтону не причати
Коментаришући хладне односе Београда, Сарајева и Загреба председавајући Председништва БиХ за Б92 је рекао да у региону ипак нема храбрости за тај први корак.

"Овакви односи нису добри ни за кога од нас. Сви у дубини душе осећају да би било добро да престане и да се иде у неку другу фазу, али нико нема храбрости да у то крене", каже Иванић.

Како је оценио, постоји тензија и то углавном због потеза бошњачке стране, али да се и то може превазићи.

"Могуће је направити позитиван амбијент за разговор, јер је једно када се разговара у релативно смиреној атмосфери, а друго када постоји медијски притисак. Добро би било имати састанак од кога се не очекује некакво чудо. Другу алтернативу не видим. Штету од оваквих тензија, сликања уз оне или ове заставе, преименовања школа имамо сви", каже Иванић.

Иванић каже да се политички за сваки потез може наћи аргумент и да се много тога дешава због избора.

"Показало се на изборима у БиХ и Хрватској да се нападима на другога лако стиже до гласова, а имаћемо прилике да видимо како ће бити у Србији. Политички живот овде јесте такав да људи бирају оне који делују снажно када бране своје, али то важи само од циклуса до циклуса, а праве користи нема", каже Иванић.

За њега би добри односи били слични онима од пре десетак година.

"За први мах да се вратимо односима пре једне деценије. Данас није то замисливо, али смо се тада на састанцима са представницима ЕУ договарали да један од нас каже став читаве регије, па онда да излазимо појединачно", каже Иванић.

На крају, каже да би за столом требало разговарати о темама важним за грађане, као што су трговина, путеви, мостови и гранични прелази.

"Није реално да се Дејтон стави на сто. То је нешто што не треба отварати, јер ће одмах уследити три различита одговора - из Сарајева ће се залагати за јединствену БиХ, из Бањалуке за незавинсност Републике Српске, а из Мостара за трећи ентитет", каже Иванић.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сузана Озрен

29.11.2016 18:20

А како тргују измедју себе. кад је лова у питању, мозе, али кад се треба договорити за добробит народа, не мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

29.11.2016 18:37

Иваниц помиње 'први корак', а он вец јавно говори да он као Србин мисли се о Дејтону не смије разговарати. Јос да Хрвати и муслимани казу ста они мисле о цему се не сијме разговарати и на крају разговор све це се свести на прицу о томе како је вријеме, јели родио кромпир, кукуруз,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

29.11.2016 19:22

Иваниц бар паметно и разумно прича, а не као онај баја, само лупета. Иваниц је образован, баја није!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

30.11.2016 08:50

Проблем је сјести заједно а ЗАСТО? За добробит дрзаве, ентитета, републике, српства, босњаства, хрватизма, градјана, народа и тд? Због Цега? Ви цете реци због градјана! ОК!!!!! СТА ТО МОЗЕТЕ УРАДИТИ ЗА ГРАДЈАНЕ ПОД ОВАКВИМ СИСТЕМОМ ? :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

имам одговор.

03.12.2016 16:23

Сву ову багру,добро намлатити побацат напоље дјубрад"поставити сељаке на власт.у једном мандату поправе стање за 50о/посто.стасе они праве будале.