Da se vratimo unazad, o Dejtonu ne pričati

Potrebno je da predstavnici zemalja iz regiona sednu za sto, bez pritiska i u prijatnoj atmosferi, a da Dejton ne bude tema, smatra Mladen Ivanić.

Region 29.11.2016 | 18:10
Da se vratimo unazad, o Dejtonu ne pričati
Komentarišući hladne odnose Beograda, Sarajeva i Zagreba predsedavajući Predsedništva BiH za B92 je rekao da u regionu ipak nema hrabrosti za taj prvi korak.

"Ovakvi odnosi nisu dobri ni za koga od nas. Svi u dubini duše osećaju da bi bilo dobro da prestane i da se ide u neku drugu fazu, ali niko nema hrabrosti da u to krene", kaže Ivanić.

Kako je ocenio, postoji tenzija i to uglavnom zbog poteza bošnjačke strane, ali da se i to može prevazići.

"Moguće je napraviti pozitivan ambijent za razgovor, jer je jedno kada se razgovara u relativno smirenoj atmosferi, a drugo kada postoji medijski pritisak. Dobro bi bilo imati sastanak od koga se ne očekuje nekakvo čudo. Drugu alternativu ne vidim. Štetu od ovakvih tenzija, slikanja uz one ili ove zastave, preimenovanja škola imamo svi", kaže Ivanić.

Ivanić kaže da se politički za svaki potez može naći argument i da se mnogo toga dešava zbog izbora.

"Pokazalo se na izborima u BiH i Hrvatskoj da se napadima na drugoga lako stiže do glasova, a imaćemo prilike da vidimo kako će biti u Srbiji. Politički život ovde jeste takav da ljudi biraju one koji deluju snažno kada brane svoje, ali to važi samo od ciklusa do ciklusa, a prave koristi nema", kaže Ivanić.

Za njega bi dobri odnosi bili slični onima od pre desetak godina.

"Za prvi mah da se vratimo odnosima pre jedne decenije. Danas nije to zamislivo, ali smo se tada na sastancima sa predstavnicima EU dogovarali da jedan od nas kaže stav čitave regije, pa onda da izlazimo pojedinačno", kaže Ivanić.

Na kraju, kaže da bi za stolom trebalo razgovarati o temama važnim za građane, kao što su trgovina, putevi, mostovi i granični prelazi.

"Nije realno da se Dejton stavi na sto. To je nešto što ne treba otvarati, jer će odmah uslediti tri različita odgovora - iz Sarajeva će se zalagati za jedinstvenu BiH, iz Banjaluke za nezavinsnost Republike Srpske, a iz Mostara za treći entitet", kaže Ivanić.

(B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Suzana Ozren

29.11.2016 18:20

A kako trguju izmedju sebe. kad je lova u pitanju, moze, ali kad se treba dogovoriti za dobrobit naroda, ne moze

ODGOVORITE
Name

goran

29.11.2016 18:37

Ivanic pominje 'prvi korak', a on vec javno govori da on kao Srbin misli se o Dejtonu ne smije razgovarati. Jos da Hrvati i muslimani kazu sta oni misle o cemu se ne sijme razgovarati i na kraju razgovor sve ce se svesti na pricu o tome kako je vrijeme, jeli rodio krompir, kukuruz,..

ODGOVORITE
Name

Draško

29.11.2016 19:22

Ivanic bar pametno i razumno priča, a ne kao onaj baja, samo lupeta. Ivanic je obrazovan, baja nije!!!

ODGOVORITE
Name

boki

30.11.2016 08:50

Problem je sjesti zajedno a ZASTO? Za dobrobit drzave, entiteta, republike, srpstva, bosnjastva, hrvatizma, gradjana, naroda i td? Zbog Cega? Vi cete reci zbog gradjana! OK!!!!! STA TO MOZETE URADITI ZA GRADJANE POD OVAKVIM SISTEMOM ? :)

ODGOVORITE
Name

imam odgovor.

03.12.2016 16:23

Svu ovu bagru,dobro namlatiti pobacat napolje djubrad"postaviti seljake na vlast.u jednom mandatu poprave stanje za 50o/posto.stase oni prave budale.