Нова царинска афера: Како се царини текстил?

Поједини увозници текстила, чије је сједиште у Регионалним центру Тузла, већ дужи период робу царине у другим регионалним центрима, чиме се буџету БиХ наноси огромна финансијска штета. Ниједна увезена пошиљка није ни прегледана, што указује на одређене неправилности и сумњиве трансакције, о којима је, како потврђује документација у посједу БН телевизије, била упозната и Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Босна и Херцеговина 29.11.2016 | 16:12
Нова царинска афера: Како се царини текстил?
У прилог томе говори и чињеница да је Управа царина Србије доставила информације колегама с друге стране Дрине да одређене фирме из БиХ чине царинске прекршаје и кривична дјела у провозу текстила кроз Србију.

Група за тарифу, вриједност и поријекло робе Регионалног центра Тузла извршила је анализу одређених фирми, које су регистроване у овом центру, а увозе одређену робу из земаља Азије и Африке, те Турске.

Анализом је утврђено да те фирме, што се види у табеларном приказу, робу, односно текстил царине у царинским испоставама других регионалних центара, најчешће у Градишци и Сарајеву, а што је само по себи индикативно и поставља се питање који је мотив за такво поступање.

Због тих незаконитих радњи, Регионални центар Тузла реаговао је актима 24. и 25. маја ове године у којима тражи да „шефови свих царинских испостава и граничних прелаза тог центра поступе у складу са надлежностима приликом царињења робе поријеклом из азијских и афричких земаља, да обрате пажњу на увознике те робе и предузму појачане мјере царинског надзора“.

Шефовима царинских испостава и граничних прелаза Регионалног центра Тузла достављен је и списак спорних увозника текстила.

Како илуструје документација, која је у посједу БН телевизије, вођа граничног прелаза Рача Драган Драгић потврдио је да је у јуну ове године преко овог прелаза „евидентирано 8 увозних пошиљки из Турске, за предузећа из Градачца и Брчког која су на списку, који је достављен у прилогу наведених аката Регионалног центра Тузла. За прегледе оваквих пошиљки не постоје услови на граничном прелазу Рача, па су исте упућене на царињење у испоставу у Градишци“.

У истом документу Драгић наводи да није било разлога за скидање пломби, преглед и провјеру робе, што ствара сумњу да су се међу тим пошиљкама могли увести и наркотици.

Због свега наведеног, Регионални центар Тузла је на стручном колегијуму закључио да се од шефа Царинске испоставе Бијељина Неџада Шећића тражи да се, између осталог, писмено изјасни и наведе разлоге због којих није извршен нити један детаљан преглед спорних пошиљки, затим да ли за то постоје услови на ганичном прелазу Рача и да се утврди постојање одговорности вође тог прелаза Драгана Драгића.

Шеф Царинске испоставе Бијељина, након 15 дана, доставља изјашњење у коме потврђује да „приликом пријављивања роба од увозника наведених у прилозима, Гранични прелаз Рача није поступао по налозима Одсјека за царинске послове Регионалног центра Тузла“, те да су одређене пошиљке, без прегледа, послате у царинску испоставу Градишка.

„На основу свега наведеног сматрам да постоје околности које указују на постојање дисциплинске одговорности вође Граничног прелаза Рача...“, стоји, између осталог, у изјашњењу шефа Царинске испоставе Бијељина Неџада Шећића.

Због тих незаконитих радњи Регионални центар Тузла директору УИО БИХ 7. октобра ове године подноси пријаву за покретање дисциплинског поступка против вође Граничног прелаза Рача Драгана Драгића.

У тој пријави је указано на низ Драгићевих кршења службене дужности, међу којима се наводи и ова:

„Није проводио појачане мјере царинског надзора, као што су детаљан преглед роба које су упућене из ризичних земаља Азије и Африке, није сачињавао обавјештајне обрасце о ризичним пошиљкама, забрањивао је цариницима на граничном прелазу Рача да врше преглед наведених пошиљки и одбијао извршење законитих наређења претпостављеног руководиоца“.

У прилог овог акта достављен је табеларни преглед увозника из Регионалног центра Тузла, који царине робу у другим регионалним центрима, најчешће у Градишци.

Пријава за покретање дисциплинског поступка поднијета је и против шефа Царинске испоставе Бијељина Неџада Шећића, јер није покренуо поступак против вође Граничног прелаза Рача Драгана Драгића.

Недуго затим достављена је и допуна дисциплинске пријаве против Драгића, у којој се истиче:

„Изведени докази јасно утврђују чињенично стање да су увозници у поступку провоза предметних пошиљки кроз Србију починили низ царинских прекршаја због којих им је задржан дио робе, а због повреде права интелектуалне својине. Сви засписници о томе, које је сачинила Управа царина Србије, Драгићу су били доступни, али нису били довољни да предузме појачане мјере надзора над том робом.“

Међутим, упркос мноштву доказа, против Драгића и Шећича ни до дана данашњег није покренут дисциплински поступак.

За то вријеме буџет УИО, односно БиХ, губи огромна финансијска средства. Према анализи наплаћених прихода у царинској испостави Тузла за првих десет мјесеци ове године забиљежена је мања вриједност увоза роба за око 27 милиона и 500 хиљада КМ у односу на исти период прошле године, док је износ мање наплаћених увозних дажбина по том основу око 8 милиона 200 хиљада КМ.

Због чега одређени људи у УИО крше законске прописе, а и даље обављају важне и добро плаћене функције, можда ће утврдити истражни органи.

(БН телевизија)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Радасин

29.11.2016 13:53

Штити додик,дјокић,павић водје режима.За ове изборе су од ти прљави пара куповали ласове .Ако и сами нису власници тих фиктивни фирми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

29.11.2016 14:42

Па ста је било са оном водом и цистернама??? Вец заборављена. Толика стета нанесена и све се заврси на 2 дана прице на БНу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

29.11.2016 14:44

А Пандора. Идемо ваљда редом

Name

Ристо Бн

29.11.2016 15:10

Класицна политика. Провјерите имовину цариника који је радио на Цупприји, Раци. И сад он те афере прави. Коцкар и милионер. Савјесни цариник

Name

бн

29.11.2016 19:25

Само због објективности објавите имовински картон цариника из Тузле. 11 станова и 1 милион кеша

Name

Логично

29.11.2016 17:04

Кад долази из правца Хрватске царини се у Градишци из Србије у Рачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Текстилци

29.11.2016 22:36

Из Турске додје на Рацу па га упуте на расцари је је у Градиску и онда иде на истовар у Тузлу и тако два пута исти камион и иста роба. Само сто им Границна полиција оба пута помрси конце и одузме оба камиона на излазу из Градиске.

Name

Плачи мала плачи, осто сам на Рачи

29.11.2016 17:58

Најбоље би било да се та роба царини на Сокоцу код браће Чоловића, пошо би им предсједник Комисије за концесије направио тако повољан извјештај да би и њих саме (Чоловиће) било срамота да га прихвате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТВБН Свака Част

29.11.2016 18:00

Свака част вама из РТВБН. Пошто живимо у држави гдје не функционишу ни полиција, ни царине, ни тужилаштва, ни судови, ни... једина нада да ви почнете истраге и да податке изнсите у јавност. Ако ништа, да бар знамо, а да знају и они који се баве криминалом да ће их бар неко поменути. Можда им проради савјест....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеф царине у Градисци експерт

29.11.2016 19:07

Сви и цариници и спедиције знају засто се роба вози у Градиску а не у Тузлу јер је сеф царине у Градисци експерт за царињење цовек заврсио за спортски менадзмент у Ср Каменици па се окумио са Цветиновицем и боље то ради него Тузла и зато је цовек успесан у зивоту није кумство лањски снег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.12.2016 07:45

Засто не хапсите Цвјетиновица...

Name

Провјера имовине цариника у Градисци

29.11.2016 19:12

Изврсити провјеру имовине цариника у Градисци видимо каква аута возе какве куце и станове купују гдје купују радње а све голи дроњак били кад су досли на царину сад пију цивасе и циједјене наранце па цак себи на посао и љубавнице довели само их распустити и у затвор послати сви су под командом дјурица и цвјетиновица и раде за њих и себе а дрзави сипак

ОДГОВОРИТЕ
Name

домацин

30.11.2016 10:16

Браво за трактористу из Дубице за коментар, мислили смо да он само зна орати, али изгледа да зна и коментари сати.

Name

Сандра

01.12.2016 11:06

Кажу ко не зна шта је раскош и живот на високој нози нека оде код цариника па ће знати вавјек. И политичаре су прешли. Лове из прикрајка.

Name

Бл

29.11.2016 19:28

Ста то Тузла најпосетенија, и све их разоткрива, Браво Тузла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешто смрди

29.11.2016 20:15

Па да ти кажем и јесте тако.Да се Тузла пита све би у БиХ било друкције.Али лопова је једноставно много.Мозда је решење прикупити документацију,превести на Њемачки језик па предати тужбу у Аустрији или Њемацкој.

Name

Алан Форд

29.11.2016 22:36

Ауууу ови из БН ТВ опаснији од СИПЕ. Мектићу како те није срамота, тебе и кума на челу СИПЕ. Зар да новинари раде ваш посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алане опрости-форде

01.12.2016 14:32

Не може Мектић мимо тужиоца истраживати,а тужиоци не раде

Name

Петар страшни

01.12.2016 07:01

Када ће се стати у крај текстилној мафији ?. Све их затворите па да видимо коме ће пасти на памет да краде државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цариник

01.12.2016 12:46

Народу као смета сто је тако ?? А да се све регуларно плати и после нпр. мајица буде 30км умјесто 15км онда би рекли јест скупо а они са малим платама неби моги ниста да узму.

ОДГОВОРИТЕ