Из прве руке - човјек који је пронашао Тавамбу...!

И голгетер и пакер! Видећете, то је играч какав треба Партизану! Новајлила црно-белих на скенеру Дамира Чакара, скаута црно-белих.

Фудбал 30.11.2016 | 23:30
Из прве руке - човјек који је пронашао Тавамбу...!
Оно што је сидраш у ватерполу или тешки центар у кошарци, требало би да буде Леандре Тавамба у новој поставци игре фудбалског клуба Партизан, пројектоване да заживи од фебруара наредне године. Камерунски нападач има одлике центарфора какви су не тако давно у Хумској 1 били Принс Тејго, Габријел Клео или Петар Шкулетић, а буде ли једнако ефикасан као претходници имаће Гробари чему да се радују.

Засад се највише радује шеф стручног штаба, Марко Николић, пошто је снажни шпиц доведен како би се око њега градиле акције, с намером да их он завршава, мада људи задужени за процену квалитета новајлија уверавају да није само реализатор, већ и пакер, те да је његовим бесплатним ангажманом Парни ваљак добио дуплу корист: фудбалера способног да даје и намешта голове.

Један од таквих својевремено је био Дамир Чакар, чувени бомбардер Партизана, сада у улози скаута, који је, уз Горана Арнута још зимус, на припремама у Анталији, скаутирао тадашњег првотимца Злате Моравца. После садам дана у Турској поручио је управи црно-белих:

„Доведите га“.

Тад није било новца, али сад - кад је Тавамба напокон на Топчидерском брду - има задовољства у гласу човека који га је снимао уживо, што је велики помак за било који наш клуб, навикнут да играче из иностранства доводи на препоруку или прегледавањем видео-материјала.

„Драго ми је што је Тавамба дошао у Партизан. Оно што смо Арнаут и ја видели док смо га пратили уживо у Турској даје ми за право да кажем како ће бити адекватно појачање за наш клуб“, уверава Дамир Чакар у разговору за МОЗЗАРТ Спорт.

Иако на први поглед делује као фудбалер који „прима“ игру на себе и(ли) чека да му де лопта донесе у казнени простор, Тавамба је Партизанове скауте одушевио смислом за сарадњу са тимским колегама.

„Реч је о физички доминантном играчу, са којим Партизан добија на скоку, дубини, али и разноврсности кад су у питању решења у и око шеснаестерца. Момак зна лопте, уме да игра у пољу, да се загради, одложи, дода, заврши... Ради све. Партизан је, чини ми се, годинама тражио играча какве смо имали пре, можда 20-ак година, који ће у офанзивном делу екипе вратити нашем тиму чувену пас игру. Он све ради једноставно. Не компликује. Генерално, Партизан је у нападу добро покривен, мали Ђурђевић је изразити голгетер, Леонардо је пакер, а са Леандром добијамо и једно и друго, што нам омогућава више опција“.

Као човек одмерен у изјавама, Чакар покушава да стиша еуфорију насталу међу навијачима, који на друштвеним мрежама кажу како „не могу да дочекају да виде Тавамбу на делу“.

„Полако, тек је дошао. Не ваља ни претеривати у изјавама. Тим пре што ја скоро годину дана нисам имао контакт са играчем. Прво да видимо како ће тренер да га искористи, хоће ли његов приступ тренинзима и утакмицама бити једнак ономе што смо видели у Турској, кад нас је све „купио“. Искрено вам кажем, није потребна велика памет да се види да је играч огромних квалитета. То се уочи одмах. Друга је ствар како ће се дечко снаћи у новој средини“.

С обзирм да му је 26 година не би требало да буде проблема на том плану, за разлику од, на пример, Седрика Гогуе, који се одао ноћном животу и алкохолу, због чега је екипа трпила.

„Као странцу, биће му потребно мало времена да се навикне на промену средине. То је природно. Опет, дечко је стабилан, перфектно говори енглески и француски, одушевљен је историјом Партизана и нашим навијачима, јер чим је видео снимке које сам му показао изразио је жељу да дође. Прошле зиме се и оженио, ради се о породичном човеку и те чињенице указују да ће се снаћи у Београду. Уосталом, фудбалски језици су свугде исти. А он, верујте, зна доста“.



У Хумској 1 ових дана се најчешће прича да би Марко Николић могао да користи Леандра Тавамбу као пре две године Петра Шкулетића.

„Управо тако. То сам и ја видео. Скок игра, снага у дуелу, добра реализација, техника на завидном нивоу, спортски живот и исти такав приступ обавезама су карактеристике око којих нема дилеме. Моји критеријуми кад ценим играча су високи, јер је Партизан за мене инсистуација. То су чињенице. Е, сад, нећу да причам бајке о Тавамби, али ако се имају у виду речи наших момака који су против њега играли у Казахстану, те информације прикупљене са треће стране, све упућује на закључак да смо довели доброг фудбалера. Само да он то покаже“, додао је Дамир Чакар, од прошле јесени скаут црно-белих.

ЧАКАР НАШАО ПОЈАЧАЊЕ, А НИЈЕ ДОБИО ПЛАТУ: О ЧЕМУ СЕ РАДИ?

У два одвојена мандата у дресу Партизана, Дамир Чакар је одиграо 302 утакмице и постигао 148 голова. Од прошле јесени, доласком Ивице Илијева на место спортског директора, ангажован је као један од скаута, али је у последње време разочаран односном клуба у коме се у потпуности афирмисао и коме је и пронашао играча какав јеЛеандре Тавамба.

„Имам уговор са Партизаном, а месецима нисам примио плату. Не знам о чему се ради. Недавно сам био у Пријепољу, на пријатељској утакмици са Полимљем, како бих видео некадашње саиграче и велике пријатеље, Сашу Илића и Ђорђа Пантића. Срео сам том приликом Илијева и генералног директора Милоша Вазуру, питао их шта се дешава поводом мог статуса, на ша су ми одговорили да ће све бити регулисано сутра. А то су ми већ једном пре тога обећали. Ни тад, ни сад, ништа се није променило“, збуњен је Чакар.

Каже да на неизвесност ни као човек ни као спортиста није навикао.

„Сматрам да није ни коректно са њихове стране. Функције у Партизану сам се латио зато што је у питању институација, не гледам своје интересе, али није у реду ово што се дешава. Зато бих волео макар да знам шта је по среди“, истако је 43-годишњи Пљевљак.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар