Iz prve ruke - čovjek koji je pronašao Tavambu...!

I golgeter i paker! Videćete, to je igrač kakav treba Partizanu! Novajlila crno-belih na skeneru Damira Čakara, skauta crno-belih.

Fudbal 30.11.2016 | 23:30
Iz prve ruke - čovjek koji je pronašao Tavambu...!
Ono što je sidraš u vaterpolu ili teški centar u košarci, trebalo bi da bude Leandre Tavamba u novoj postavci igre fudbalskog kluba Partizan, projektovane da zaživi od februara naredne godine. Kamerunski napadač ima odlike centarfora kakvi su ne tako davno u Humskoj 1 bili Prins Tejgo, Gabrijel Kleo ili Petar Škuletić, a bude li jednako efikasan kao prethodnici imaće Grobari čemu da se raduju.

Zasad se najviše raduje šef stručnog štaba, Marko Nikolić, pošto je snažni špic doveden kako bi se oko njega gradile akcije, s namerom da ih on završava, mada ljudi zaduženi za procenu kvaliteta novajlija uveravaju da nije samo realizator, već i paker, te da je njegovim besplatnim angažmanom Parni valjak dobio duplu korist: fudbalera sposobnog da daje i namešta golove.

Jedan od takvih svojevremeno je bio Damir Čakar, čuveni bombarder Partizana, sada u ulozi skauta, koji je, uz Gorana Arnuta još zimus, na pripremama u Antaliji, skautirao tadašnjeg prvotimca Zlate Moravca. Posle sadam dana u Turskoj poručio je upravi crno-belih:

„Dovedite ga“.

Tad nije bilo novca, ali sad - kad je Tavamba napokon na Topčiderskom brdu - ima zadovoljstva u glasu čoveka koji ga je snimao uživo, što je veliki pomak za bilo koji naš klub, naviknut da igrače iz inostranstva dovodi na preporuku ili pregledavanjem video-materijala.

„Drago mi je što je Tavamba došao u Partizan. Ono što smo Arnaut i ja videli dok smo ga pratili uživo u Turskoj daje mi za pravo da kažem kako će biti adekvatno pojačanje za naš klub“, uverava Damir Čakar u razgovoru za MOZZART Sport.

Iako na prvi pogled deluje kao fudbaler koji „prima“ igru na sebe i(li) čeka da mu de lopta donese u kazneni prostor, Tavamba je Partizanove skaute oduševio smislom za saradnju sa timskim kolegama.

„Reč je o fizički dominantnom igraču, sa kojim Partizan dobija na skoku, dubini, ali i raznovrsnosti kad su u pitanju rešenja u i oko šesnaesterca. Momak zna lopte, ume da igra u polju, da se zagradi, odloži, doda, završi... Radi sve. Partizan je, čini mi se, godinama tražio igrača kakve smo imali pre, možda 20-ak godina, koji će u ofanzivnom delu ekipe vratiti našem timu čuvenu pas igru. On sve radi jednostavno. Ne komplikuje. Generalno, Partizan je u napadu dobro pokriven, mali Đurđević je izraziti golgeter, Leonardo je paker, a sa Leandrom dobijamo i jedno i drugo, što nam omogućava više opcija“.

Kao čovek odmeren u izjavama, Čakar pokušava da stiša euforiju nastalu među navijačima, koji na društvenim mrežama kažu kako „ne mogu da dočekaju da vide Tavambu na delu“.

„Polako, tek je došao. Ne valja ni preterivati u izjavama. Tim pre što ja skoro godinu dana nisam imao kontakt sa igračem. Prvo da vidimo kako će trener da ga iskoristi, hoće li njegov pristup treninzima i utakmicama biti jednak onome što smo videli u Turskoj, kad nas je sve „kupio“. Iskreno vam kažem, nije potrebna velika pamet da se vidi da je igrač ogromnih kvaliteta. To se uoči odmah. Druga je stvar kako će se dečko snaći u novoj sredini“.

S obzirm da mu je 26 godina ne bi trebalo da bude problema na tom planu, za razliku od, na primer, Sedrika Gogue, koji se odao noćnom životu i alkoholu, zbog čega je ekipa trpila.

„Kao strancu, biće mu potrebno malo vremena da se navikne na promenu sredine. To je prirodno. Opet, dečko je stabilan, perfektno govori engleski i francuski, oduševljen je istorijom Partizana i našim navijačima, jer čim je video snimke koje sam mu pokazao izrazio je želju da dođe. Prošle zime se i oženio, radi se o porodičnom čoveku i te činjenice ukazuju da će se snaći u Beogradu. Uostalom, fudbalski jezici su svugde isti. A on, verujte, zna dosta“.



U Humskoj 1 ovih dana se najčešće priča da bi Marko Nikolić mogao da koristi Leandra Tavambu kao pre dve godine Petra Škuletića.

„Upravo tako. To sam i ja video. Skok igra, snaga u duelu, dobra realizacija, tehnika na zavidnom nivou, sportski život i isti takav pristup obavezama su karakteristike oko kojih nema dileme. Moji kriterijumi kad cenim igrača su visoki, jer je Partizan za mene insistuacija. To su činjenice. E, sad, neću da pričam bajke o Tavambi, ali ako se imaju u vidu reči naših momaka koji su protiv njega igrali u Kazahstanu, te informacije prikupljene sa treće strane, sve upućuje na zaključak da smo doveli dobrog fudbalera. Samo da on to pokaže“, dodao je Damir Čakar, od prošle jeseni skaut crno-belih.

ČAKAR NAŠAO POJAČANJE, A NIJE DOBIO PLATU: O ČEMU SE RADI?

U dva odvojena mandata u dresu Partizana, Damir Čakar je odigrao 302 utakmice i postigao 148 golova. Od prošle jeseni, dolaskom Ivice Ilijeva na mesto sportskog direktora, angažovan je kao jedan od skauta, ali je u poslednje vreme razočaran odnosnom kluba u kome se u potpunosti afirmisao i kome je i pronašao igrača kakav jeLeandre Tavamba.

„Imam ugovor sa Partizanom, a mesecima nisam primio platu. Ne znam o čemu se radi. Nedavno sam bio u Prijepolju, na prijateljskoj utakmici sa Polimljem, kako bih video nekadašnje saigrače i velike prijatelje, Sašu Ilića i Đorđa Pantića. Sreo sam tom prilikom Ilijeva i generalnog direktora Miloša Vazuru, pitao ih šta se dešava povodom mog statusa, na ša su mi odgovorili da će sve biti regulisano sutra. A to su mi već jednom pre toga obećali. Ni tad, ni sad, ništa se nije promenilo“, zbunjen je Čakar.

Kaže da na neizvesnost ni kao čovek ni kao sportista nije navikao.

„Smatram da nije ni korektno sa njihove strane. Funkcije u Partizanu sam se latio zato što je u pitanju instituacija, ne gledam svoje interese, ali nije u redu ovo što se dešava. Zato bih voleo makar da znam šta je po sredi“, istako je 43-godišnji Pljevljak.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar