ОС БиХ: Мање војних локација и војника

Министарство одбране у СМ БиХ након седам година застоја јуче је упутило Предсједништву БиХ усаглашени документ Преглед одбране, којим је предвиђено смањење броја локација перспективне непокретне војне имовине.

Босна и Херцеговина 24.11.2016 | 08:18
ОС БиХ: Мање војних локација и војника
"Преглед одбране у складу са смјерницама Предсједништва БиХ дефинисао је да број локација са 63 буде смањен на 57", казала је Марина Пендеш, министарка одбране у СМ БиХ, и додала да је Министарство одбране овај преглед направило на темељу смјерница Предсједништва БиХ, те да су се приликом израде сви нечега одрекли да би сви добили.

"Не може се казати да је само неко добио нешто. Преглед говори о визији Оружаних снага за идућих 10 година, чији је саставни дио план модернизације ОС БиХ. Саставни дио је и одлука о смањењу броја локација са 63 на 57, смањењу са 10.000 на 9.200 активних војника, активне резерве са 5.000 на 4.600 резервиста. Документ је у потпуности усаглашен", казала је Пендешева.

Борис Јеринић, замјеник министра одбране, рекао је да су неперспективним војним објектима проглашене касарне у Фочи, Калиновику и Угљевику.

"Надам се да ће и тамо тај документ проћи и да ћемо уз почетак књижења војних локација у овом мандату успјети активирати Акциони план за чланство (МАП) у НАТО-у", казао је Сифет Поџић, предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ.

Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, није јуче желио коментарисати Преглед одбране јер га још није добио.

"Тек кад документ добијем могу дати свој став. У четвртак имамо редовну сједницу и тај документ неће бити на њеном дневном реду. На којој сједници ће бити, видјећемо након ове сједнице, али се надам да ће бити усвојен до рока који је Предсједништво дало", рекао је Иванић.

Пендешева је рекла да су, када је ријеч о досадашњем књижењу перспективне војне имовине, на подручју ФБиХ укњижене 24 локације.

"Имамо проблем не само политичке, него и функционалне нарави када је у питању књижење. За 20 локација не подудара се стање на терену, у катастру и у грунтовници", казала је Пендешева.

Додала је да, што се тиче књижења перспективне војне имовине и ових спорних 20 локација, то не може бити завршено за годину дана.

"Постоји одређен број локација које се налазе на подручју РС, гдје постоји политичко стајалиште представника власти када је у питању књижење перспективне војне имовине коју користи Министарство одбране да они то неће подржати. То је јасан став и не желим га коментарисати", рекла је Пендешева.

Додала је да постоји баланс: двије трећине је у ФБиХ, трећина у РС.

Борислав Бојић (СДС), замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, истиче да је став РС да кориштење перспективне војне имовине од стране Оружаних снага није проблематично.

"Питање власништва је нешто друго. Министар је рекла да број перспективних локација неће бити исти. Шта ће бити с имовином која ће временом постати неперспективна? Неће се РС одрећи своје имовине, она ће припасти или локалним заједницама, ентитетима, неважно, суштина је да је питање имовине у законодавству БиХ потпуно јасно дефинисано - то је имовина РС која неспорно може бити стављена на располагање ОС БиХ за њихове потребе. Јасан став РС", рекао је Бојић.

Борјана Кришто, члан исте комисије, је мишљења да ће се за књижење војне имовине наћи рјешење уважавајући право да свако има свој политички став.

Подсјетимо, Преглед одбране блокиран је још 2009. године, а седам година послије требало би да буде и коначно усвојен. План је био да се то деси до краја новембра ове године, како је тражило и предвидјело Предсједништво БиХ. Претпоставке за то створене су недавним договором Предсједништва, које је дало смјернице за наставак и завршетак овог документа, важног за напредак земље ка чланству у НАТО.

Преглед одбране формално би требало да обезбиједи механизме повећања ефикасности Оружаних снага БиХ, за шта је делегација НАТО-а већ извјесно вријеме посебно заинтересована.

У склопу модернизације ОС БиХ у наредних 10 година требало би да буде купљено неколико хеликоптера, као и моторних возила, попут комбија за превоз хране, људи и средстава.

Ништа спорно у билбордима Када је ријеч о НАТО кампањи за промоцију уласка БиХ у овај савез, при чему се на промотивним билбордима налазе и обиљежја Министарства одбране БиХ, министарка Марина Пендеш у томе не види ништа спорно. Подсјетила је да постоји више докумената и закона у БиХ у којима је дефинисано да су евроатлантске интеграције главни спољнополитички циљ БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Кхал Дрого

24.11.2016 08:03

Тамо љета господњег 2004-е, након притисака и бројних подлости, ОС у БиХ постају ОС БиХ, ВРС практично престају да постоји, а Српској је отет један од атрибута државности, што и беше једини циљ. У тој работи су срамну улогу имали и неки из Српске, но да се не враћамо. Данас ОС БиХ не испуњавају нити једну сврху због којих иначе и постоје војске (одбрана земље те обука војника који ће бранити земљу), већ постоје само форме ради. Оно да је "више БиХ", и да би биле присутне на неким протоколарним манифестацијама. Па када постоје само форме ради, и овај предвиђени број од 9.200 војника је превише, довољно би било 500-1.000 (који би обезбеђивали и опслуживали постојеће објекте и МТС, те можда 30ак који би ишли по мировним мисијама), све преко тога је расипање, Самим тим би се и смањили трошкови за ОС од близу 400 мил.КМ, значајна средства би остала буџетима Српске и фед.БиХ. Што се тиче војних објеката радује што је став из Српске јединствен. Нека у фед.БиХ војну имовину књиже како им воља, имовина на територији Српске мора припадати Српској (у супротном то ће узроковати бројне проблеме, и имовинске и друге). Наравно, привремени корисник могу бити ОС или неко други, но имовина мора припадати Српској. Од тога никако не треба одустајати, ако је то услов да се уђе у НАТО или не, није проблем, у Српској и тако мало њих са симпатијама гледа на ту злочиначку алијансу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

24.11.2016 08:40

Радује ме што постоје ОС БиХ управо због таквих као ти.Предсједништво јесте смањило број војника али у истом документу је одобрено 50 милиона КМ за модернизацију у наредне 3 године. ОС БиХ су атрибут Државности Босне и Херцеговине,национална заступљеност у ОС БиХ је законска категорија али без ентитетске клаузуле,што је такођер одлично рјешење.ОС БиХ су веома значајан фактор за мир на овим просторима,ти својима савјетуј да не иду у ту војску и све ок.

Name

Михаило Микиц

24.11.2016 08:54

Код СРБа на језику ниста није вазно, и такав нацин мисљења скупо СРБе послије коста. Све је вазно сто се ради. Ако је војна имовина заиста у власниству РС, тада РС према својим потребама слободно располазе са својом имовином, коју мозе другоме (на примјер НАТО пакту или Русији) да изнајми на корисцење и зато да добије новцану надокнаду. Ако је имовина у власниству БиХ тада она располазе са непокретном војном имовином према својим потребама а не РС која постоји јос увијек само на папиру. Одузимањем земљиста војне имовине смањује се на перфидан и лоповски нацин поврсина и велицина РС. Цуцајте се зато СРБи да Вас муслимани и хрвати уз помоц МЗ поново не преваре!

Name

Кхал Дрого

24.11.2016 09:50

Задојеним умовима (овај РЕ) није лако појаснити, но да покушам. И пре 2004-е, постојале су ОС у БиХ, значи осим чињенице да је некима ВРС била тада трн у оку није БиХ била тада осакаћена. Са битном разликом да је та војска испуњавала своју сврху, регрути су пролазили обуку, и младићи су се оспособљавали за воујни позив. Данас ту сврху не испуњавају, као и сврху одбрану земље, нема доктрине одбране. ОС постоје само форме ради. Прича п модернизацији је само параван за једну другу работу. У задњих годину дана неких 50ак бригадира ОС је послато на дошколовавање у иностранство, по завршетку добијају виши чин, и моентално (у 40им) се пензионишу, Суманута радња и кретенска идеја, а ово "дошколовавање" фришких пензоса кошта БиХ 15-17 мил.КМ, буквално бачене паре у бунар. То што медији не смуију да барну у ову причу, говори да су под политичким утицајем. То расипништво ваља намирити, а прича о моденизацији је како написах само параван.

Name

Драган

24.11.2016 08:32

Мислим да БиХ не треба да има војску. Војска је прескупа играчка и за много богатије државе. Војска БиХ би се распала по националним шавовима, одмах након прве пушке. Нисмо деца, можемо се правити блесави али сви знамо да је то тако. Неке јединице које би се бавиле безбедношћу, а да су устројене по принципу војних, треба да постоје. Концепт 'Националне гарде' би био коректно решење. Да ентитети имају своје јединице, мале, добро опремљене и професионално обучене за борбу против тероризма и дејствовање у свим кризним ситуацијама, то стоји. Да треба установити некакав заједнички штаб за дејство на целој територији државе, и то стоји. Али ОС су прескупе, неучинковите, непоуздане... Глупо је плаћати нешто у шта се човек не може поуздати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре драган

24.11.2016 11:13

И ЈНА се распала послије прве пушке па је некоме добро дошла, пусти ти ту причу.

Name

Драган

24.11.2016 12:17

Ре:ре Може и тако да се гледа на ствар. Зашто би, онда, РС плаћала за ОС које би ваљале само Бошњацима? РС нема никакав интерес да постоје ОС БиХ као највећи буџетски потрошач у држави. Народ РС нема поверење у ту војску, нити је ико озбиљан доживљава као своју. Верујем да је слично и код Хрвата у Херцеговини. Зашто би Срби и Хрвати издвајали из џепова за војску којој не верују, а да би Бошњаци имали чиме да им прете? Нема логике...

Name

Ре.Драган

24.11.2016 13:29

Пропала држава и њена пропала заједничка војска,не треба нам ни једно а ни друго

Name

цупс

24.11.2016 09:27

Немоземо ми то плацати висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

24.11.2016 09:47

Које године је укинута војска РС?

ОДГОВОРИТЕ