Жријеб за Евробаскет: Са ким ће Србија?!

Жреб за Европско првенство у кошарци 2017. године одржаће се од 16 часова у Истанбулу, а Србија се налази у првом шеширу. Жреб за Евробаскет - Орлови данас добијају ривале! Салету свеједно, Мута има доста жеља... Ево како би изгледале најтежа и најлакша група за Србију...

Кошарка 22.11.2016 | 14:15
Жријеб за Евробаскет: Са ким ће Србија?!
Кошаркашка репрезентација Србије добиће данас ривале у групној фази Европског шампионата који се одржава наредне године у четири државе - Финској, Израелу, Румунији и Турској. Орлови се налазе у првом шеширу који би требало да гарантује нешто лакше противнике, али доза срећа никад није на одмет, па се тако и овога пута надамо да ће нас Фортуна погледати.

Засад је извесно само да наш тим неће играти у Израелу, јер се та селекција одлучила да за свог "пожељног госта" изабере репрезентацију Литваније из првог шешира (новина уочи жреба, свака од земаља домаћина имала је право да изабере по једну репрезентацију коју ће угостити), тако да се изабраници Александра Ђорђевића играти у Турској, Финској или Румунији. Ваља поменути и то да су Турци изабрали Русе, Румуни су "узели" комшије Мађаре, а Финци су се одлучили за Исланђане.

Селектор Ђорђевић није желео превише се да бави самим жребом. Он је у изјави за Спортски журнал кратко поручио:

"Не оптерећујем се стварима на које не могу да утичем. Наша стремљења и амбиције давно су познати. Кад желиш на врх, мораш све да побеђујеш".  

За разлику од Салета, његов помоћник Мирослав Мута Николић не крије своје жеље. Он би по именима у најјачу групу засад - Турска и Русија.

"Тако размишљам јер ће се у Турској играти и друга фаза. Чисто да се не селимо, него да првенство од почетка до краја одиграмо у истој држави. Мада, свеједно нам је. Само да будемо живи и здрави и да нам се сви играчи на које рачунамо одазову. Ми хоћемо да будемо најбољи, а када је тако онда мораш да побеђујуш најјаче пре или касније", изјавио је Николић за Ало. 

Ипак, лакши пут до завршнице није на одмет...

"Из другог шешира бих волео Летонце. Такође, желео бих да из последњег избегнемо Црну Гору", закључио је популарни Мута.

Групна фаза се игра у четири државе – Турској, Финској, Израелу и Румунији, док је завршница у Истанбулу.

Национални тимови ће за извлачење група бити подељени у шест шешира, а репрезентација Србије, као олимпијски вицешампион и вицепрвак света, налази се у првом шеширу са Шпанијом, Литванијом и Француском.

На ЕП ће учествовати 24 екипе, које ће бити подељене у четири групе са по шест тимова. Домаћини сваке групе имали су право да одреде по једну репрезентацију која ће играти у њиховој земљи и групи, па је тако већ познато да ће Исланд играти у Финској, Литванија у Израелу, Мађарска у Румунији, а Русија у Турској.

Европско првенство 2017. биће одржано од 31. августа до 17. септембра.

Састави шешира:
Шешир 1: Србија, Шпанија, Литванија, Француска.
Шешир 2: Грчка, Италија, Чешка, Летонија.
Шешир 3: Хрватска, Израел, Турска, Финска.
Шешир 4: Русија, Словенија, Мађарска, Грузија.
Шешир 5: Немачка, Белгија, Пољска, Црна Гора.
Шешир 6: Исланд, Велика Британија, Украјина и Румунија.

Није тешко саставити најтежу и најлакшу варијанту. Најлакша би могла да изгледа овако: Србија, Летонија, Финска, Исланд, Грузија и Белгија. У најтежој бисмо могли да будемо, рецимо са Грчком, Турском, Русијом, Црном Гором и Украјином.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар