Žrijeb za Evrobasket: Sa kim će Srbija?!

Žreb za Evropsko prvenstvo u košarci 2017. godine održaće se od 16 časova u Istanbulu, a Srbija se nalazi u prvom šeširu. Žreb za Evrobasket - Orlovi danas dobijaju rivale! Saletu svejedno, Muta ima dosta želja... Evo kako bi izgledale najteža i najlakša grupa za Srbiju...

Košarka 22.11.2016 | 14:15
Žrijeb za Evrobasket: Sa kim će Srbija?!
Košarkaška reprezentacija Srbije dobiće danas rivale u grupnoj fazi Evropskog šampionata koji se održava naredne godine u četiri države - Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj. Orlovi se nalaze u prvom šeširu koji bi trebalo da garantuje nešto lakše protivnike, ali doza sreća nikad nije na odmet, pa se tako i ovoga puta nadamo da će nas Fortuna pogledati.

Zasad je izvesno samo da naš tim neće igrati u Izraelu, jer se ta selekcija odlučila da za svog "poželjnog gosta" izabere reprezentaciju Litvanije iz prvog šešira (novina uoči žreba, svaka od zemalja domaćina imala je pravo da izabere po jednu reprezentaciju koju će ugostiti), tako da se izabranici Aleksandra Đorđevića igrati u Turskoj, Finskoj ili Rumuniji. Valja pomenuti i to da su Turci izabrali Ruse, Rumuni su "uzeli" komšije Mađare, a Finci su se odlučili za Islanđane.

Selektor Đorđević nije želeo previše se da bavi samim žrebom. On je u izjavi za Sportski žurnal kratko poručio:

"Ne opterećujem se stvarima na koje ne mogu da utičem. Naša stremljenja i ambicije davno su poznati. Kad želiš na vrh, moraš sve da pobeđuješ".  

Za razliku od Saleta, njegov pomoćnik Miroslav Muta Nikolić ne krije svoje želje. On bi po imenima u najjaču grupu zasad - Turska i Rusija.

"Tako razmišljam jer će se u Turskoj igrati i druga faza. Čisto da se ne selimo, nego da prvenstvo od početka do kraja odigramo u istoj državi. Mada, svejedno nam je. Samo da budemo živi i zdravi i da nam se svi igrači na koje računamo odazovu. Mi hoćemo da budemo najbolji, a kada je tako onda moraš da pobeđujuš najjače pre ili kasnije", izjavio je Nikolić za Alo. 

Ipak, lakši put do završnice nije na odmet...

"Iz drugog šešira bih voleo Letonce. Takođe, želeo bih da iz poslednjeg izbegnemo Crnu Goru", zaključio je popularni Muta.

Grupna faza se igra u četiri države – Turskoj, Finskoj, Izraelu i Rumuniji, dok je završnica u Istanbulu.

Nacionalni timovi će za izvlačenje grupa biti podeljeni u šest šešira, a reprezentacija Srbije, kao olimpijski vicešampion i viceprvak sveta, nalazi se u prvom šeširu sa Španijom, Litvanijom i Francuskom.

Na EP će učestvovati 24 ekipe, koje će biti podeljene u četiri grupe sa po šest timova. Domaćini svake grupe imali su pravo da odrede po jednu reprezentaciju koja će igrati u njihovoj zemlji i grupi, pa je tako već poznato da će Island igrati u Finskoj, Litvanija u Izraelu, Mađarska u Rumuniji, a Rusija u Turskoj.

Evropsko prvenstvo 2017. biće održano od 31. avgusta do 17. septembra.

Sastavi šešira:
Šešir 1: Srbija, Španija, Litvanija, Francuska.
Šešir 2: Grčka, Italija, Češka, Letonija.
Šešir 3: Hrvatska, Izrael, Turska, Finska.
Šešir 4: Rusija, Slovenija, Mađarska, Gruzija.
Šešir 5: Nemačka, Belgija, Poljska, Crna Gora.
Šešir 6: Island, Velika Britanija, Ukrajina i Rumunija.

Nije teško sastaviti najtežu i najlakšu varijantu. Najlakša bi mogla da izgleda ovako: Srbija, Letonija, Finska, Island, Gruzija i Belgija. U najtežoj bismo mogli da budemo, recimo sa Grčkom, Turskom, Rusijom, Crnom Gorom i Ukrajinom.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar