Годину дана од масакра у Паризу

Годину дана послије терористичког напада на “Град свјетлости“, Парижани планирају да се постављањем табли, специјалним концертом и одлучношћу да страх не уништи њихову традиционалну солидарност сјете 130 жртава.

Свијет 13.11.2016 | 10:05
Годину дана од масакра у Паризу
"Још замишљам да би неко могао само да дошета и да се разнесе. Не можемо урадити ништа против тероризма, ако је неко одлучан да убије, он то може да учини," рекао је један од грађана Париза.

Други су такође сагласни о томе да се више не ос,ећају слободним, преноси Ју Ес Еј Тудеј (УСА тодаy).

"Када метро стане између станица, сви почну да “буље” једни у друге. Прије смо се бојали сумњивих пакета, а сада се бојимо једни других " рекао је један Парижанин који често путује метроом.

Недавно обновљена концертна дворана “Батаклан” у којој се десио терористички напад, отворена је синоћ концертом британског музичара Стинга, ноћ прије годишњице.

У овој дворани терористи су убили 90 људи из ватреног оружја, а у нападима бомбаша самоубица у близини фудбалског стадиона страдало је још 40 особа.

Једини преживели осумњичени, Салах Абдесалам ухапшен је у Бриселу у марту и изручен Паризу гдје се и налази у притвору. Прије тачно годину дана десио се терористички напад у Паризу.

Био је то координисани терористички акт на шест мјеста у центру Париза, који се одиграо 13. и 14. новембар 2015. Године. Отприлике истовремено изведени су напади на шест локација у Паризу.

Атентатори су отворили ватру на ресторан Ле Петит Цамбодге у центру Париза, бар Ле Цариллон и ресторан Ла Белле Еqуипе. Неколико експлозија одјекнуло је код националне арене Стад де Франс, а на посјетиоце концерта у концертној дворани Ле Батацлан, је отворена ватра.

Дан после напада, француски предсједник Франсоа Оланд оптужио је Исламску Државу да је организовала напад, што се и потврдило када је терористичка организација преузела на себе одговорност.

Сматра се да је Француска преживјела највећи напад послије Другог светског рата, и у знак подршке је већи дио западног свијета био у тродневној жалости и бојама француске заставе .

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БЛ

13.11.2016 16:04

Либерте, Егалите, Цркните

ОДГОВОРИТЕ