Godinu dana od masakra u Parizu

Godinu dana poslije terorističkog napada na “Grad svjetlosti“, Parižani planiraju da se postavljanjem tabli, specijalnim koncertom i odlučnošću da strah ne uništi njihovu tradicionalnu solidarnost sjete 130 žrtava.

Svijet 13.11.2016 | 10:05
Godinu dana od masakra u Parizu
"Još zamišljam da bi neko mogao samo da došeta i da se raznese. Ne možemo uraditi ništa protiv terorizma, ako je neko odlučan da ubije, on to može da učini," rekao je jedan od građana Pariza.

Drugi su takođe saglasni o tome da se više ne os,ećaju slobodnim, prenosi Ju Es Ej Tudej (USA today).

"Kada metro stane između stanica, svi počnu da “bulje” jedni u druge. Prije smo se bojali sumnjivih paketa, a sada se bojimo jedni drugih " rekao je jedan Parižanin koji često putuje metroom.

Nedavno obnovljena koncertna dvorana “Bataklan” u kojoj se desio teroristički napad, otvorena je sinoć koncertom britanskog muzičara Stinga, noć prije godišnjice.

U ovoj dvorani teroristi su ubili 90 ljudi iz vatrenog oružja, a u napadima bombaša samoubica u blizini fudbalskog stadiona stradalo je još 40 osoba.

Jedini preživeli osumnjičeni, Salah Abdesalam uhapšen je u Briselu u martu i izručen Parizu gdje se i nalazi u pritvoru. Prije tačno godinu dana desio se teroristički napad u Parizu.

Bio je to koordinisani teroristički akt na šest mjesta u centru Pariza, koji se odigrao 13. i 14. novembar 2015. Godine. Otprilike istovremeno izvedeni su napadi na šest lokacija u Parizu.

Atentatori su otvorili vatru na restoran Le Petit Cambodge u centru Pariza, bar Le Carillon i restoran La Belle Equipe. Nekoliko eksplozija odjeknulo je kod nacionalne arene Stad de Frans, a na posjetioce koncerta u koncertnoj dvorani Le Bataclan, je otvorena vatra.

Dan posle napada, francuski predsjednik Fransoa Oland optužio je Islamsku Državu da je organizovala napad, što se i potvrdilo kada je teroristička organizacija preuzela na sebe odgovornost.

Smatra se da je Francuska preživjela najveći napad poslije Drugog svetskog rata, i u znak podrške je veći dio zapadnog svijeta bio u trodnevnoj žalosti i bojama francuske zastave .

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BL

13.11.2016 16:04

Liberte, Egalite, Crknite

ODGOVORITE