Филм "Дневник машиновође" побједник АРПА Филм Фестивала у Лос Анђелесу

Филм Милоша Радовића и Лазара Ристовског "Дневник машиновође" награђен у Лос Анђелесу. Признање донело холивудску промоцију нашем кандидату.

Забава 09.11.2016 | 14:50
Филм "Дневник машиновође" побједник АРПА Филм Фестивала у Лос Анђелесу
ФИЛМ "Дневник машиновође" сценаристе и редитеља Милоша Мише Радовића, који је и српски кандидат за овогодишњи Оскар, победник је на АРПА филмском фестивалу у Лос Анђелесу.

На једном од највећих светских фестивала независног филма, српскојј мелодрами припала је награда за најбоље дугометражно остварење у главном такмичарском програму. У конкуренцији девет ауторских филмова из света, Радовићу је припала и престижна награда за најбољи сценарио, а како каже за "Новости", његова прва емоција у том тренутку била је - сећање на трему.

- Кад су нам јавили да смо добили два признања, присетио сам се, пре свега, првог приказивања "Дневника машиновође" на фестивалу у Москви. Имао сам велику трему како ће бити прихваћена наша прича, јер је то била прва пројекција овог филма пред публиком. У Београду пре тога нисмо имали чак ни пробне пројекције. Не само штоа смо одлично прошли у Москви, него смо добили и награду публике.

Радовића је посебно обрадовало када је "Дневник машиновође" постао српски кандидат за најпопуларнију филмску награду у свету, а фестивал у Лос Анђелесу један је од оних који су близу Оскара.

- Мислим да награде које смо сада добили можда нешто и значе у тој атмосфери која се прави око филма кандидата за Оскар. То је веома добро за холивудску промоцију "Дневника машиновође", да се ту уопште чује за наш филм.

Занимљиву чињеницу да је његово остварење добило награде на два краја света - у Русији и у Америци, Радовић објашњава "политички".

- Овај филм је доказ да је Србија у добрим односима и са Русима и са Американцима. Сада је прешао једну врло важну станицу на путу за награду америчке академије, тако да не сумњам да ће Оскар и добити.

На питање да ли можда већ припрема говор којим ће се захвалити за награду на холивудској церемонији, Радовић каже да ће урадити овако:

- У леви џеп сакоа стављам папир са говором који пишем ако добијем Оскар, а у десни ако га не добијем, тако да сам спреман за обе ситуације.

Фестивалски критичари у Лос Анђелесу с великом пажњом испратили су и нашу глумачку екипу - Лазара Ристовског, који је и продуцент филма, младог глумца Петра Кораћа, Мирјану Карановић, Јасну Ђуричић, Младена Нелевића, Тихомира Тику Станића...

- Када се награда добије на тлу Америке, где филм има посебну тежину, а ми смо добили две, можемо да будемо веома задовољни - каже Ристовски, истичући и две званичне пројекције "Дневника машиновође" у трци за Оскар.

- У чувеном Египатском театру који се налази у близини холивудске Стазе славних, пре неколико дана приказан је наш филм, а друга пројекција је заказана 30. новембра. Средства за овај промотивни циклус добили смо од ФЦС, и присуствоваћу пројекцији, јер већ имам заказане разговоре у Лос Анђелесу - истиче Ристовски.

ДВЕ ШАНСЕ ЗА ЛАЗУ - ЗАНИМЉИВО је да је Лазар Ристовски ове године у трци за Оскар са два филма - поред "Дневника машиновође", игра главну улогу у драми "С оне стране" Зринка Огресте, чији је копродуцент, а која је хрватски кандидат за ову награду. - Стварно је куриозитет имати два филма која се такмиче за Оскар. "С оне стране", као и "Дневник машиновоиђе", у јануару иде на фестивал у Палм Спрингсу, где се приказују филмови из свих земаља који су кандидати за Оскар у категорији најбољих остварења ван енглеског говорног подручја, тако да смо учинили све што је у нашој моћи да се домогнемо награде - каже Ристовски.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар