Film "Dnevnik mašinovođe" pobjednik ARPA Film Festivala u Los Anđelesu

Film Miloša Radovića i Lazara Ristovskog "Dnevnik mašinovođe" nagrađen u Los Anđelesu. Priznanje donelo holivudsku promociju našem kandidatu.

Zabava 09.11.2016 | 14:50
Film "Dnevnik mašinovođe" pobjednik ARPA Film Festivala u Los Anđelesu
FILM "Dnevnik mašinovođe" scenariste i reditelja Miloša Miše Radovića, koji je i srpski kandidat za ovogodišnji Oskar, pobednik je na ARPA filmskom festivalu u Los Anđelesu.

Na jednom od najvećih svetskih festivala nezavisnog filma, srpskojj melodrami pripala je nagrada za najbolje dugometražno ostvarenje u glavnom takmičarskom programu. U konkurenciji devet autorskih filmova iz sveta, Radoviću je pripala i prestižna nagrada za najbolji scenario, a kako kaže za "Novosti", njegova prva emocija u tom trenutku bila je - sećanje na tremu.

- Kad su nam javili da smo dobili dva priznanja, prisetio sam se, pre svega, prvog prikazivanja "Dnevnika mašinovođe" na festivalu u Moskvi. Imao sam veliku tremu kako će biti prihvaćena naša priča, jer je to bila prva projekcija ovog filma pred publikom. U Beogradu pre toga nismo imali čak ni probne projekcije. Ne samo štoa smo odlično prošli u Moskvi, nego smo dobili i nagradu publike.

Radovića je posebno obradovalo kada je "Dnevnik mašinovođe" postao srpski kandidat za najpopularniju filmsku nagradu u svetu, a festival u Los Anđelesu jedan je od onih koji su blizu Oskara.

- Mislim da nagrade koje smo sada dobili možda nešto i znače u toj atmosferi koja se pravi oko filma kandidata za Oskar. To je veoma dobro za holivudsku promociju "Dnevnika mašinovođe", da se tu uopšte čuje za naš film.

Zanimljivu činjenicu da je njegovo ostvarenje dobilo nagrade na dva kraja sveta - u Rusiji i u Americi, Radović objašnjava "politički".

- Ovaj film je dokaz da je Srbija u dobrim odnosima i sa Rusima i sa Amerikancima. Sada je prešao jednu vrlo važnu stanicu na putu za nagradu američke akademije, tako da ne sumnjam da će Oskar i dobiti.

Na pitanje da li možda već priprema govor kojim će se zahvaliti za nagradu na holivudskoj ceremoniji, Radović kaže da će uraditi ovako:

- U levi džep sakoa stavljam papir sa govorom koji pišem ako dobijem Oskar, a u desni ako ga ne dobijem, tako da sam spreman za obe situacije.

Festivalski kritičari u Los Anđelesu s velikom pažnjom ispratili su i našu glumačku ekipu - Lazara Ristovskog, koji je i producent filma, mladog glumca Petra Koraća, Mirjanu Karanović, Jasnu Đuričić, Mladena Nelevića, Tihomira Tiku Stanića...

- Kada se nagrada dobije na tlu Amerike, gde film ima posebnu težinu, a mi smo dobili dve, možemo da budemo veoma zadovoljni - kaže Ristovski, ističući i dve zvanične projekcije "Dnevnika mašinovođe" u trci za Oskar.

- U čuvenom Egipatskom teatru koji se nalazi u blizini holivudske Staze slavnih, pre nekoliko dana prikazan je naš film, a druga projekcija je zakazana 30. novembra. Sredstva za ovaj promotivni ciklus dobili smo od FCS, i prisustvovaću projekciji, jer već imam zakazane razgovore u Los Anđelesu - ističe Ristovski.

DVE ŠANSE ZA LAZU - ZANIMLjIVO je da je Lazar Ristovski ove godine u trci za Oskar sa dva filma - pored "Dnevnika mašinovođe", igra glavnu ulogu u drami "S one strane" Zrinka Ogreste, čiji je koproducent, a koja je hrvatski kandidat za ovu nagradu. - Stvarno je kuriozitet imati dva filma koja se takmiče za Oskar. "S one strane", kao i "Dnevnik mašinovoiđe", u januaru ide na festival u Palm Springsu, gde se prikazuju filmovi iz svih zemalja koji su kandidati za Oskar u kategoriji najboljih ostvarenja van engleskog govornog područja, tako da smo učinili sve što je u našoj moći da se domognemo nagrade - kaže Ristovski.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar