Чак половина грађана не користи рачунаре

Рачунар у Републици Српској користи 50 одсто грађана, док се у интернет претрагу упушта један одсто мање грађана, показују подаци Републичког завода за статистику у 2016. години. Према анкетама, омладина интернет највише користи због друштвених мрежа. Струка потврђује - млади знају све о друштвеним мрежама, али мало је оних који рачунар и интернет користе за образовање.

Република Српска 04.11.2016 | 22:30
Чак половина грађана не користи рачунаре
У односу на 2015. годину употреба рачунара повећана је за 3,4 одсто, а интернета за 3,1 одсто. Интернет прикључак има 59,1 одсто домаћинстава, што представља повећање од 0,1 одсто у односу на претходну годину.

У употреби рачунара и интернета предњаче ученици и студенти старости од 16 до 24 године. Кажу, највише због друштвених мрежа. Тек понеко због образовања или ипак наметнутих школских обавеза.

Струка каже да су показатељи информатичке писмености лоши. Професор Срђан Дамјановић подвлачи да многи грађани и не знају шта значи бити информатички писмен, те се у групу истих сврставају ако једноставно знају да се сналазе на друштвеним мрежама.

Мора се и познавати материја да би од интернета имали корист и да би пронашли праве информације из кредибилних извора, напомиње професор.

"Интернет је нешто гдје можете наћи информације из разних области, али претходно ви морате имати бар елементарна знања да би уопште знали шта тражите. Интернет је море у коме ви тражите кап и морате знати како да дођете до ње. Ако не знате, никада је нећете ни пронаћи", истиче професор Факултета пословне економије у БИјељини Срђан Дамјановић.

Разлоге поприличне информатичке неписмености професор Дамјановић налази како у систему образовања, тако и у незаинтересованости сваког појединца: "Сматрам да због напретка технологије информатику треба спустити у ниже разреде. Са друге стране, требало би да се пруже и омогуће и технички услови да би ученици то могли практично да пробају."

Када је ријеч о информационо-комуникационим технологијама у предузећима, истраживања показују да у текућој години чак 100 одсто фирми користи рачунаре у свом пословању. Приступ интернету има 98,7 одсто предузећа, док је веб сајт заступљен код 62,6 одсто фирми.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар